Hudáček z Petrohradu: Chceme odísť domov. Čajkovský na Sibíri zostáva

Libor Hudáček
Libor Hudáček (Autor: TASR/Martin Baumann)
Stanislav Benčat|28. feb 2022 o 15:40 (aktualizované 28. feb 2022 o 18:04)

V KHL sa v utorok začne play off.

MOSKVA, BRATISLAVA. V ruskej KHL by sa v utorok malo rozbehnúť play off, no v tejto chvíli nie je isté, kto v ňom bude hrať. Vzhľadom na pretrvávajúci konflikt na Ukrajine, na ktorú minulý týždeň zaútočili ruské vojská, viacero hokejových legionárov uvažuje, že z Ruska odídu.

V uplynulých dňoch v reakcii na udalosti na Ukrajine predčasne ukončil pôsobenie v súťaži fínsky Jokerit Helsinki (jeho súper v play off Spartak Moskva postúpil rovno ďalej) a vystúpilo z nej aj lotyšské Dinamo Riga.

Situácia v Rusku sa dotýka aj viacerých slovenských hokejistov. Libor Hudáček s Patrikom Rybárom hrávajú za bieloruské Dinamo Minsk.

V stredu 2. marca by mali odohrať prvý zápas osemfinálovej série proti SKA Petrohrad. Či sa tak stane je však otázne.

"Ocitli sme sa v náročnej situácii. V mužstve máme mnoho zahraničných hráčov, všetci chcú odísť. Sme v Petrohrade, núka sa teda alternatíva odletu domov cez Helsinki alebo Litvu. Aj keby sme všetci odišli, KHL sa podľa mňa hrať bude ďalej. Uvidíme, čo sa stane v najbližších hodinách a či do celej veci nevstúpi aj IIHF," povedal z Ruska pre Sportnet Libor Hudáček.

V Rusku pôsobí aj obranca Michal Čajkovský, ktorý hrá za tím Sibir Novosibirsk. Na rozdiel od Hudáčka, nad odchodom z Ruska zatiaľ neuvažuje.

Michal Čajkovský s bronzovou medailou z olympiády v Pekingu.
Michal Čajkovský s bronzovou medailou z olympiády v Pekingu. (Autor: FOTO/INSTAGRAM)

„U nás to zatiaľ nie je téma dňa. Pripravujeme sa na play off. Akurát Američan Nick Shore je tak nastavený, že zvažuje odchod. Ja to však, zatiaľ, neriešim. Uvidíme, ako sa situácia bude meniť. Samozrejme, všetci sledujeme, čo sa deje. Nikto nechce vojnu, chceme mier.“ 

Na play-off KHL by mali nastúpiť zo Slovákov aj Peter Cehlárik (Omsk), Tomáš Jurčo (Nursultan) a Adam Liška (Čerepovec).

V kluboch KHL pôsobia desiatky cudzincov. Najpočetnejšiu enklávu (mimo Bielorusov z Dinama Minska a Lotyšov z Dinama Riga) tvoria Fíni, Švédi, Kanaďania a Česi.

Fínska televízia YLE popisuje príbeh brankára Fransa Tuohimu, ktorý chce opustiť Neftechimik Nižnekamsk, ale vzhľadom k zrušeniu letov z Ruska do Európy sa nemá zatiaľ ako dostať domov. Informáciu zverejnil na twiteri český komentátor Robert Záruba.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Hudáček z Petrohradu: Chceme odísť domov. Čajkovský na Sibíri zostáva