Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Tóth medailu nezískal, v akcii bol aj štvorkajak (minúta po minúte)

Talianski šprintéri, sprava: Filippo Tortu, Lorenzo Patta, Eseosa Desalu a Lamont Jacobs.
Talianski šprintéri, sprava: Filippo Tortu, Lorenzo Patta, Eseosa Desalu a Lamont Jacobs. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR, SITA|5. aug 2021 o 21:00 (aktualizované 6. aug 2021 o 18:59)

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online letnú olympiádu z dňa 14 (6.8.2021) v Tokiu 2020 / 2021.

Slovensko dnes na OH Tokio 2021 - Program a výsledky

Atletika

22:30 (streda) Michal Morvay - chôdza na 50 km - 41. miesto

22:30 (streda) Matej Tóth - chôdza na 50 km - 14. miesto

9:30 Mária Katerinka Czaková - chôdza na 20 km - 45. miesto

Rýchlostná kanoistika

3:51 Samuel BalážDenis MyšákErik VlčekAdam Botek - K4 500 m - rozjazda - postup do semifinále

Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)

19:00 Ukončujeme dnešnú minútu po minúte. Ďakujeme za pozornosť
17:55 Obťažovanie novinárok

Na olympijských hrách v japonskom Tokiu dochádzalo k rozsiahlemu sexuálnemu obťažovaniu novinárok. Ako uviedol web metro.co.uk, tvrdí to športová reportérka americkej televíznej stanice Fox Sports Laura Okminová.

Skúsená novinárka pôsobí v spomenutom médiu od roku 2002. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter prezradila, že niektoré žurnalistky na podujatiach pod piatimi kruhmi trpia.

"Olympijské spravodajstvo znamená dlhé hodiny na cestách,“ uviedla na spomenutej sociálnej sieti. Dodala, že je zdesená z mužov, ktorí ju pozývajú do svojich izieb. "Zvládam to a ľahko ich sfúknem. Nezvládam však, ako sa ku mne správajú po tom, keď ich odmietnem. Máte pre mňa nejakú radu, ako si udržať moje sebavedomie?“ podotkla.

17:25 Austrálčania po nočnom alkoholovom výlete ostali v izolácii

Austrálski pozemní hokejisti sa po neúspešnom olympijskom finále v Tokiu rozhodli zapiť prehru s Belgickom a za porušenie pravidiel a opustenie "bubliny" skončili v izolácii na hotelových izbách.

Pätica hráčov opustila olympijskú dedinu a vybrala sa do obchodu kúpiť pivo, čím porušili protipandemické pravidlá tokijských hier. Dve skupinky austrálskych reprezentantov odišli z dediny niekoľko hodín po prehre s majstrami sveta Belgičanmi, neskôr sa k prehrešku priznali.

"Je to jasné porušenie protokolu Covid-19, som z toho veľmi sklamaný. Hráčov sme pokarhali a ostali v izolácii na svojich izbách. Chápeme, že boli sklamaní z prehry vo finále, ale dali sme im najavo, že nebudeme takéto správanie tolerovať," povedal podľa agentúry AFP šéf austrálskej výpravy Ian Chesterman.

Všetci previnilci mali po nočnom výlete negatívny test na koronavírus a domov odcestujú v sobotu.

17:00 Futbalový turnaj žien vyhrala Kanada

Futbalistky Kanady premiérovo získali zlaté medaily na olympijskom turnaji. V piatkovom finále so Švédskom remizovali po riadnom hracom čase aj predĺžení 1:1, v následnom rozstrele zo značky pokutového kopu uspeli 3:2.

16:25 Taliani šokovali favoritov 

Talianski šprintéri získali historické zlato v štafete na 4x100 m. Kvarteto Lorenzo Patta, Lamont Marcell Jacobs, Eseosa Fostine Desalu a Filippo Tortu dosiahli národný rekord 37,50 s. Jacobs získal druhé zlato, keď uspel aj na 100 m.

V dramatickej a strhujúcej koncovke odsunuli víťazi Britov na striebornú pozíciu o jedinú stotinku sekundy. Kanadu potiahol k bronzu Andre de Grasse.

Jamajke sa nedarili odovzdávky a skončila bez cenného kovu na piatom mieste, keď ju ešte predstihli Číňania. Američania senzačne vo finále absentovali.

Filippo Tortu, Lorenzo Patta, Eseosa Desalu, a Lamont Jacobs.
Filippo Tortu, Lorenzo Patta, Eseosa Desalu, a Lamont Jacobs. (Autor: SITA/AP)
16:10 Brazília bez problémov do finále 

Volejbalistky Brazílie suverénnym spôsobom postúpili do finále. V piatok zdolali Kórejskú republiku 3:0, pričom v každom sete stratili len po 16 bodov.

V súboji o zlaté medaily budú ich súperkami Američanky, ktoré nastúpili pod piatimi kruhmi vo finále už trikrát, no ani raz neuspeli. 

15:55 Thompsonová-Herahová má tretie zlato 

Jamajské šprintérky získali na OH 2020 v Tokiu zlato v štafete na 4x100. Na druhé miesto odsunuli bežkyne USA, bronz získali Britky.

Kvarteto Briana Williamsová, Elaine Thompsonová-Herahová, Shelly-Ann Fraserová-Pryceová a Shericka Jacksonová vytvorilo národný rekord 41,02 sekundy.

Thompsonová-Herahová získala v Tokiu už tretie zlato po triumfoch na 100 a 200 m. Kolegyne skvele potiahla na druhom úseku a o triumfe favoritiek nebolo pochýb.

15:40 Nórky prehru oplakali 

Hádzanárky Nórska nezískajú tretie zlato na olympijských hrách. V pozícii hlavného favorita nečakane prehrali v semifinále s Ruskami 26:27. V závere mohutne sťahovali náskok súperiek, ale napokon budú bojovať len o bronz.

Nórky, ktoré semifinálovú prehru oplakali, budú o medailu súperiť so Švédkami. Rusky zase vo finálovom súboji vyzvú reprezentantky Francúzska. 

Ruská radosť a nórsky smútok po semifinálovom zápase na OH v Tokiu.
Ruská radosť a nórsky smútok po semifinálovom zápase na OH v Tokiu. (Autor: SITA/AP)
15:25 Poľská favoritka len druhá 

Číňanka Š'-jing Liou získala zlatú medailu v hode oštepom. Vo finále uspela výkonom 66,34 metra. Striebro si vybojovala poľská favoritka Maria Andrejczyková (64,61 m), bronz má Kelsey-Lee Barberová z Austrálie (64,56 m).

15:15 Medaily sa rozdávali aj v karate 

Srbská karatistka Jovana Perkovičová získala zlatú medailu v disciplíne kumite do 61 kg. V rovnakej disciplíne do 75 kg uspel medzi mužmi Talian Luigi Busa. 

15:05 Obhajoba s olympijským rekordom 

Keňanka Faith Kipyegonová obhájila zlato v behu na 1500 m. Časom 3:53,11 minúty dosiahla nový olympijský rekord. Strieborná finišovala Laura Muirová z Veľkej Británie, bronz získala Sifan Hassanová z Holandska.

Víťazka zaútočila v závere a zlomila 33 rokov staré olympijské maximum. Britka v novom národnom rekorde predbehla Hassanovú, ktorá si robila zálusk na tri zlaté medaily v behoch na 1500, 5000 a 10-tisíc metrov. 

15:00 Očakávané zlato pre Čínu

Čínski stolní tenisti Sin Sü, Lung Ma a Čen-tung Fan získali zlaté medaily v tímovej súťaži mužov na OH v Tokiu. Vo finále zdolali suverénne Nemcov 3:0, bronz získali Japonci po víťazstve nad Kórejskou republikou 3:1.

14:50 Úspešná obhajoba 

Bahamská bežkyňa Shaunae Millerová-Uibová ovládla beh na 400 m a obhájila triumf z Ria de Janeiro. Na druhom mieste finišovala Maileidy Paulinová z Dominikánskej republiky, bronz získala Allyson Felixová z USA.

Víťazka bola suverénna, veľký náskok mala už po finálovej zákrute. Vytvorila tiež nový kontinentálny rekord. Felixová zase získala už 10. olympijskú medailu. 

14:45 Japonky sú prekvapujúcim finalistom

Basketbalistky USA vyzvú v súboji o olympijské zlato domáce reprezentantky. Japonky totiž prekvapujúco zdolali v semifinále Francúzky 87:71. Predviedli kolektívny výkon, keď aspoň dva body dosiahla každá z dvanástich hráčok. 

14:40 Svetový rekordér nezaváhal 

Finále behu na 5000 m vyhral časom 12:58,15 min svetový rekordér Joshua Cheptegei z Ugandy, ktorý už má aj striebro z dvojnásobnej trati. Previedol dobrý taktický výkon a nedal svojim súperom šancu. 

Na druhom mieste dobehol o takmer pol sekundy Kanaďan Mohammed Ahmed (12:58,61 min) a bronz získal Paul Chelimo z USA (12:59,05 min).

14:15 Zápasnícke zlato pre USA

Americký zápasník Gable Dan Stevenson vybojoval zlatú medailu kategórii do 125 kg. Vo finále na neho nestačil Gruzínec Geno Petriašvili. Bronzové medaily si odniesli Turek Taha Akgül a Iránec Amir Hossein Zare.

14:00 Veľká radosť Srbov

Vodným pólistom Srbska sa v semifinále olympijského turnaja podaril parádny obrat. Ešte štyri a pol minúty pred koncom prehrávali so Španielskom 6:8, napokon však štyrmi gólmi otočili skóre vo svoj prospech.

Vyhrali tesne 10:9 a po záverečnej siréne neskrývali obrovskú radosť. O titul olympijských šampiónov zabojujú proti hráčom Grécka. 

13:40 Skvelá holandská séria 

Pozemné hokejistky Holandska získali v Tokiu zlaté medaily. Vo finálovom zápase zdolali Argentínu 3:1. Bronz vybojovali hráčky Veľkej Británie, ktoré v dopoludňajšom zápase o 3. miesto zdolali Indiu 4:3.

Majsterky sveta Holanďanky sa dostali do finále olympijského turnaja piatykrát za sebou. V Riu 2016 získali striebro, predtým boli dvakrát zlaté (2008, 2012). Zároveň siedmykrát v sérii odišli z olympijského turnaja s medailou.

Pozemné hokejistky Holandska sa tešia z triumfu na OH v Tokiu.
Pozemné hokejistky Holandska sa tešia z triumfu na OH v Tokiu. (Autor: SITA/AP)
13:25 V modernom päťboji uspela Britka 

Britka Kate Frenchová získala na OH 2020 v Tokiu zlatú medailu v modernom päťboji. Striebro putuje do Litvy zásluhou Laury Asadauskaiteovej, bronz získala Sarolta Kovácsová z Maďarska.

Frenchová bola v záverečnom behu suverénna a vyhrala v novom olympijskom rekorde 1385 bodov. Do záverečnej disciplíny pritom išla až ako piata.

Olympijská víťazka z Londýna Asadauskaiteová bola tiež skvelá v behu, do ktorého išla z 15. miesta s odstupom 52 sekúnd.

13:15 Sidakov vo finále deklasoval súpera

Zlatú medailu v zápasení voľným štýlom do 74 kg získal Zaurbek Sidakov, štartujúci pod hlavičkou Ruského olympijského výboru (ROC).

Vo finále zdolal Bielorusa Mahamedchabiba Kadžimahamedova 7:0 na body. Bronz vybojovali Američan Kyle Dake a Bekzod Abdurachmonov z Uzbekistanu.

13:00 Mexiko má druhú medailu z futbalu

Futbalisti Mexika získali na OH 2020 bronzové medaily. V piatkovom dueli o tretie miesto zvíťazili v Saitame nad domácim Japonskom 3:1.

Reprezentanti Mexika vybojovali svoj druhý cenný kov na OH, v Londýne 2012 získali titul po finálovom triumfe nad Brazíliou (2:1).

OH Tokio 2020 / 2021 - futbal, muži

Zápas o 3. miesto:

Mexiko - Japonsko 3:1 (2:0)

Góly: 13. Cordova (z 11 m), 22. Vasquez, 58. Vega - 78. Mitoma

12:30 Holandské double v šprinte 

Holandský dráhový cyklista Harrie Lavreysen získal zlatú medailu v disciplíne šprint. V súboji o najcennejšiu medailu zdolal svojho krajana Jeffreyho Hooglanda, bronzovým medailistom sa stal Brit Jack Carlin.

Prvé finálové preteky vyhral Hoogland s náskokom 0,012 sekundy. V druhom bol lepší Lavreysen, ktorý si víťazstvom o 0,015 s vynútil rozhodujúci súboj. V ňom napokon vyhral Lavreysen, tentoraz s náskokom 0,208 s. 

12:15 Nemeckého trénera suspendovali 

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila v piatok trest pre nemeckého trénera Patricka Mostera za nevhodné narážky počas olympijských hier v Tokiu. Suspendovala ho predbežne do konca roka.

Ruchové mikrofóny zachytili, ako sa Moster počas individuálnej časovky mužov nevhodne vyjadril na adresu Afričanov, ktorých nazval "jazdcami na ťavách". Neskôr sa za to viackrát ospravedlnil. 

V dôsledku jeho komentára ho vylúčili z hier. Podľa prezidenta Nemeckého olympijského výboru Alfonsa Hormanna porušil olympijské hodnoty.

11:45 Zlatá medaila ako darček k tridsiatke

Antonella Palmisanová získala zlatú medailu v chôdzi na 20 km, a to v deň svojich 30. narodenín. Triumfovala s presvedčivým náskokom 25 sekúnd.

Posledný kilometer už absolvovala v eufórii opásaná talianskou vlajkou a pozdravujúca divákov či organizátorov popri trati. Vlajku následne stratila.

Talianka tak nadviazala na úspech svojho kolegu Massima Stana, ktorý triumfoval v mužskej kategórii na 20 kilometrov.

11:40 Francúzi rozvinú najväčšiu vlajku 

Organizátori nasledujúcich olympijských hier 2024 vo francúzskom Paríži uviedli, že pomocou Eiffelovej veže v nedeľu počas záverečného ceremoniálu OH v Tokiu rozvinú "najväčšiu vlajku, aká kedy viala."

Predseda parížskeho organizačného výboru a niekdajší skvelý vodák Tony Estanguet poznamenal, že týmto gestom chcú Francúzi formálne podporiť odovzdanie štafety ďalšiemu organizátorovi letných olympijských hier.

11:30 O zlato zabojujú Francúzky 

Hádzanárky Francúzska postúpili do finále olympijského turnaja. V piatkom semifinále zdolali Švédsko 29:27 a zabojujú o zlaté medaily. Ich súperom bude víťaz druhého semifinále medzi Nórkami a hráčkami z Ruska. 

11:15 Czaková s najlepším olympijským výsledkom

Slovenská reprezentantka v chôdzi Mária Katerinka Czaková napokon obsadila v olympijských pretekoch na 20 kilometrov 45. miesto. 

Na Talianku Antonellu Palmisanovú stratila 12:17 minúty. Tridsaťdvaročná Czaková dosiahla svoje najlepšie umiestnenie na olympijských hrách

Mária Katerinka Czaková na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Mária Katerinka Czaková na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR)
11:10 Piate zlato pre Kennyovú 

Britské reprezentantky v dráhovej cyklistike Katie Archibaldová a Laura Kennyová zvíťazili v madisone. Kennyová získala už svoje piate olympijské zlato.

Na velodróme Izu vybojovali striebro Dánky, bronz si odniesli Rusky pod hlavičkou národného olympijského výboru (ROC).

11:00 Chodecké zlato pre Taliansko 

Talianka Antonella Palmisanová sa stala víťazkou chodeckých pretekov na 20 kilometrov. V Sappore finišovala s časom 1:29:12 h a druhú Kolumbijčanku Sandru Lorenu Arenasovú zdolala o 25 sekúnd. O ďalších dvadsať zaostala Číňanka Liou Chung, ktorá tak skompletizovala poradie na stupňoch víťaziek. 

Talianska atlétka Antonella Palmisanová.
Talianska atlétka Antonella Palmisanová. (Autor: TASR)
10:25 Czaková si pohoršila 

V polovici trate vedie už talianska chodkyňa Antonella Palmisanová. Slovenská reprezentantka figuruje na 44. priečke so stratou dve minúty a jedenásť sekúnd. 

10:10 Czaková zatiaľ na 42. mieste

Slovenka Mária Katerinka Czaková je aktuálne na 42. mieste so stratou 1:26 minúty na vedúcu indickú reprezentantku Priyankovú.  

10:05 Finále bude čisto holandské

Finále mužského šprintu v cyklistike bude rýdzo holandské. Hoogland a Lavreysen zvládli obe semifinálové jazdy a zabojujú o najcennejší kov. 

9:39 Gréci zdolali Maďarov a sú vo finále vo vodnom póle

Grécki vodní pólisti sa prebojovali do finále olympijského turnaja v Tokiu. V prvom piatkovom semifinálovom stretnutí zdolali Maďarsko 9:6. V boji o zlato narazia na víťaza zápasu Srbsko - Španielsko (12.15). 

9:30 Slovenka Czaková v akcii

V Sappore aktuálne odštartovali chodecké preteky žien na 20 kilometrov, v ktorých reprezentuje slovenské farby Mária Katerinka Czaková.

9:12 Nová šéfka komisie športovcov MOV

Fínka Emma Terhová-Laaksonenová sa stala novou šéfkou komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Bývalá hokejistka nahradí na tomto poste plavkyňu Kirsty Coventryovú zo Zimbabwe, ktorej sa v nedeľu v záverečný deň OH 2020 v Tokiu skončí funkčné obdobie.

Terhová-Laaksonenová vo voľbách získala viac hlasov ako dvojnásobná zlatá medailistka v skoku o žrdi Ruska Jelena Isinbajevová. Za viceprezidenta komisie zvolili juhokórejského stolného tenistu Ryu Seung Mina.

Slovenskú strelkyňu Danku Bartekovú nezvolili opätovne do komisie športovcov MOV. Bronzová olympijská medailistka v skeete v nej pôsobila od roku 2012.

8:55 Dvakrát sa ustanovil nový olympijský rekord

Na olympiáde prebiehajú kvalifikačné boje v cyklistike. Do vedenia sa najprv prešprintovala austrálska cyklistka Ellesse Andrewsová, ktorá časom 10,563 s vytvorila nový olympijský rekord.

Napokon sa však pred ňu dostali až štyri pretekárky a Nemka Friedrichová napokon prešla oválom za 10,310 sekundy - čím vytvorila nový rekord. Išla priemernou rýchlosťou 69,84 km za hodinu.

8:25 La Cruz suverénne vyhral zlato v ťažkej váhe

Olympijským víťazom v ťažkej váhe do 91 kg sa stal Kubánec Julio la Cruz. Vo finále mu podľahol ruský boxer Muslim Gadžimagomedov 0:5. Bronz získali Brazílčan Abner Teixeira a Novozélanďan David Nyika.

8:10 Srbky podľahli USA aj v basketbale

Americké basketbalistky si pohodlným spôsobom zaistili postup do finále olympijského turnaja v Tokiu. V piatkovom semifinále si poradili so Srbkami 79:59.

Finále ženského turnaja by tak mohlo vyzerať identicky ako v tom mužstvom (USA vs. Francúzsko). V druhom semifinále totiž budú hrať domáce Japonky s Francúzkami.

V kolektívnych športoch dnes majú Srbky na Američanky smolu, hodinu pred koncom basketbalového zápasu totiž prehrali aj vo volejbale.

8:00 Veľký športový príbeh Mateja Tótha

V detstve mu raz spolužiak nadával, že je tučné prasa. Čím bol starší, váhu si postupne upravoval. V posledných rokoch mal v tele len štyri percentá tuku. 

A tak sa z chlapca, ktorý bol na posmech, stal rešpektovaný športovec, ktorý posunul slovenskú chôdzu na najvyššiu úroveň. 

Matej Tóth je majstrom sveta, olympijským víťazom, dvojnásobným vicemajstrom Európy a dosiahol tretí najrýchlejší čas histórie.

Prečítajte si príbeh slovenského olympionika.

7:51 Bronz v boxe majú Ruska a Holanďanka

Vo finále ženského turnaja v boxe sa v kategórii do 75 kg stretnú Britka Lauren Pricová a Číňanka Li Čchien.

Pricová zdolala Holanďanku Nouchku Fontijnovú 3:2, Číňanka si poradila s Ruskou z tímu ROC Zenfirou Magomedalievovou 5:0. Zdolané boxerky získali bronz.

7:35 Tóth po pretekoch odmietol pojazdné kreslo

Vyčerpaný Matej Tóth odpovedal v mixzóne na otázky slovenských, aj zahraničných médií. Počas debaty so spravodajcom agentúry Reuters sa pri ňom objavilo pojazdné kreslo. Organizátori si totiž všimli, že Maťo sotva stojí na nohách a chceli mu pomôcť.

„Nie, takto sa veru lúčiť nebudem,“ reagoval Tóth rezolútne odmietol ponúkanú pomoc. Gestom naznačil, že na vozíčku nebude sedieť a tradičnú procedúru novinárskych otázok absolvoval stojac na vlastných nohách. (atletika.sk)

7:28 USA vo finále volejbalu žien

Americké reprezentantky vo volejbale postúpili do finále vo volejbale žien, keď zdolali obhajkyne striebra Srbky 3:0 (19, 15, 23).

Finále si zahrajú po 9 rokoch. V súboji o zlato nastúpili pod piatimi kruhmi už trikrát, no ani raz neuspeli. Dvakrát podľahli Brazílii a raz Číne.

7:12 Kordová vedie po 3. kole v golfe

Američanka Nelly Kordová vedie po 3. kole na golfovom turnaji žien na olympiáde so skóre 15 pod par. Druhá Indka Ashoková stráca tri údery.

Češka Klára Spilková bola chvíľu okolo 10. miesta, no napokon sa drží v priebežnom poradí na delenej 25. priečke.

6:50 Na koniec Tótha reaguje aj štvorkajak

Tóthovu kariéru ocenili aj rýchlostní kanoisti, ktorí v Tokiu bojujú o medaily v K4.

"Podľa mňa sa rozlúčil pekným umiestnením, museli to byť ťažké preteky. Mal krásnu kariéru a prajem mu, nech si užije športový dôchodok," povedal Adam Botek.

"Maťa sme sledovali, nie je mu čo vytknúť. Som presvedčený, že pre úspech urobil všetko, jeho preteky sú extrémne ťažké a každú olympiádu nemôžete vyhrať. Maťo môže byť na seba hrdý," dodal Erik Vlček.

Prečítajte si viac o kariére Mateja Tótha.

Matej Tóth na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Matej Tóth na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR)
6:39 Bronz v stolnom tenise získali Japonci

Bronzovú medailu v tímovej súťaži mužov získali stolní tenisti domáceho Japonska. V súboji o 3. miesto zvíťazili nad Kórejskou republikou 3:1 na zápasy.

Rozhodujúci tretí bod zaistil zlatý z mixu v Tokiu Džun Mizutani.

6:29 Nové prípady covidu zatiaľ medzi športovcami nie sú

Na olympiáde v Tokiu zaznamenali v piatok 29 pozitívnych prípadov na koronavírus, nie sú však medzi nimi žiadni športovci ani ďalší obyvatelia olympijskej dediny v Tokiu.

Je to o dva menej ako v predchádzajúci deň, v ktorom zaregistrovali najvyšší počet nakazených od začiatku testovania 1. júla.

Celkový počet prípadov medzi účastníkmi olympijských hier sa zvýšil na 387.

6:20 Končím so cťou, hovorí Matej Tóth

Posledná päťdesiatka na olympiáde i posledná Mateja Tótha. Slovenský olympionik definitívne ukončil svoju pozoruhodnú kariéru v Tokiu ako obhajca zlata.

Tridsaťosemročný slovenský atlét avizoval, že skončí po tokijskej olympiáde už v roku 2019. V japonskom Sappore obsadil napokon konečné 14. miesto.

"Boli to určite jedny z najťažších pretekov. Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola tá obrovská motivácia prísť do cieľa, vidieť ho a ukončiť to s hrdosťou. Z výsledku som sklamaný, ale bolo to so cťou a to bolo pre mňa najdôležitejšie. Môžem odísť s hlavou hore a každému sa pozrieť do očí, že som spravil maximum," povedal v cieli.

Prečítajte si reakcie Mateja Tótha na posledné preteky v kariére.

5:30 Nie sme štartéri ako Španieli, hovorí slovenská K4

Slováci finišovali so stratou len 149 tisícin na víťazných Španielov.

"Zdalo sa mi, že sme štart chytili dobre, podľa mňa to bolo celkom fajn. Ale potom mi z brehu povedali, že sme zaostali. Ale ostatní sú dobrí štartéri, my to musíme dohnať inde. No išli sme plynulo, držali sme si tempo. Maďari to vzdali relatívne rýchlo a potom aj Rusi. To som si už bol istý, že postup je náš," povedal v cieli Erik Vlček.

5:17 Britky skončili v pozemnom hokeji takmer bez medaily

Pozemné hokejistky Veľkej Británie získali bronzovú medailu. V súboji o tretie miesto zdolali hráčky Indie 4:3, hoci po polčase prehrávali 2:3.

Britky neobhájili zlato z Ria 2016, no z Tokia napokon neodišli bez cenného kovu. Indky pred piatimi rokmi skončili až na 12. mieste a zaznamenali tak výrazný výsledkový vzostup.

5:14 Američanky získali zlato v plážovom volejbale

Američanky potvrdili úlohu najväčších favoritiek, plážové volejbalistky April Rossová s Alix Klinemanovou získali zlaté medaily.

Vo finále zdolali austrálsky pár Mariafe Artacho del Solarová, Tatiqua Clancyová 2:0 na sety. Bronz patrí Švajčiarkám Joane Heidrichovej a Anouk Vergovej-Depreovej. 

Rossová vo svojich 39. rokoch vybojovala prvé olympijské zlato, na OH 2016 v Riu de Janeiro bola bronzová a na OH 2012 v Londýne strieborná. Stala sa najstaršou víťaznou v olympijskej histórii tejto disciplíny.

April Rossová a Alix Klinemanová vo finále plážového volejbalu na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
April Rossová a Alix Klinemanová vo finále plážového volejbalu na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
4:20 Štvorkajak priamo do semifinále

Slovenský tím K4 v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek obsadil v rozjazde v pretekoch na 500 metrov 2. miesto a postúpil priamo do semifinále. 

Sobotňajšie semifinále má štart o 3.21 h SELČ, finálový boj o medaily príde na rad o 5.37 h SELČ. Viac si prečítate na tomto odkaze.

3:40 Dvom bieloruským trénerom odobrali akreditácie

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odobral akreditácie bieloruským trénerom Jurijovi Mojsevičovi a Arturovi Šumakovi. Zároveň ich vylúčil z olympijskej dediny. Toto rozhodnutie učinili v súvislosti so športovkyňou Kristinou Cimanovskou.

Podľa MOV prijali toto rozhodnutie pre blaho bieloruských športovcov. Neskôr dostanú obaja tréneri príležitosť porozprávať svoju verziu o tom, čo sa stalo.

Cimanovská kritizovala bieloruskú výpravu na sociálnej sieti, pokúsili sa ju deportovať do vlasti, pričom stiahli jej žiadosť o účasť na hrách. Situáciu prevzal pod kontrolu MOV.

2:45 Na začiatku piatej desiatky

Druhý slovenský chodec Michal Morvay prišiel do cieľa na 41. mieste so stratou viac ako 25 minút na Poliaka Tomalu. V cieli však na ňom bola badať spokojnosť s jeho výkonom pri olympijskej premiére. 

2:30 Tóth sa lúči štrnástym miestom 

Slovenský reprezentant Matej Tóth je už takisto v cieli. S mankom 6:15 minúty obsadil pri svojich záverečných pretekoch v kariére štrnáste miesto. Pýšiť sa môže zlatom z OH 2016 či zo svetového šampionátu 2015. 

2:20 Poslednú päťdesiatku ovládol Tomala

Poliak Dawid Tomala sa stal olympijským víťazom v najdlhšej atletickej disciplíne. V chôdzi na 50 km triumfoval časom 3:50:08 h. Rodák z mesta Tychy ťažil z úspešného a odvážneho útoku približne 20 kilometrov pred cieľom. 

Dramatický bol súboj o striebornú medailu. V ňom napokon uspel Nemec Jonathan Hilbert pred Kanaďanom Evanom Dunfeem. Chôdza na 50 km sa išla na olympijských hrách poslednýkrát. 

2:05 Poliak smeruje za zlatom 

Tomala je už šestnásť kilometrov v úniku a smeruje za olympijským zlatom. Od cieľovej pásky ho delia už len štyri kilometre a jeho náskok je komfortný. Pätica prenasledovateľov stráca necelé tri minúty. 

Slovenský reprezentant Matej Tóth prešiel 45. kilometrom na 17. mieste s viac ako sedemminútovým mankom na priebežného lídra pretekov. 

1:40 Tóth má problémy, vydrží?

Matej Tóth je na 15. mieste po 40 kilometroch, ale má problémy. "Kýve sa a zatína zuby. Už bojuje o to, aby došiel do cieľa," referuje zo Sappora atletický novinár Gabriel Bogdányi. Najväčším adeptom na zlato je Poliak Tomala.

Poľský chodec Dawid Tomala počas pretekov na 50 km na OH v Tokiu.
Poľský chodec Dawid Tomala počas pretekov na 50 km na OH v Tokiu. (Autor: SITA/AP)
1:30 Tóth sa drží, posunie sa vpred?

Chodci sú na trati už vyše tri hodiny. Dawid Tomala zvyšuje náskok, akoby mu neubúdali vôbec sily. Matej Tóth bol po 38 kilometroch na 15. mieste so stratou vyše troch minút za Poliakom. Pri prechode do ďalšieho okruhu sa pozrel na hodinky. Posunie sa ešte vpred?

1:20 Tomala zvyšuje náskok, Tóth stráca

Po 36 km naďalej vedie Poliak Tomala už s náskokom vyše dvoch minút na prenasledovateľov. Matej Tóth prešiel ďalší okruh na 16. mieste so stratou dve a pol minúty na Poliaka.

1:00 Poliak na čele, Tóth prežíva krízu 

Po 32 kilometroch je na čele pretekov osamotený Poliak Dawid Tomala s náskokom 50 sekúnd pred skupinou, v ktorej sa drží aj Matej Tóth. Ten akoby prežíval na trati menšiu krízu a priebežne figuruje na 19. mieste. Francúz Diniz definitívne skončil.

00:45 Matej môže vyhrať, tvrdí legenda

"Matej má šancu vyhrať, ale Japonci budú veľmi silní, na tieto olympijské preteky sa pripravovali päť rokov," povedal pred pretekmi Gabrielovi Bogdányimu olympijský víťaz v chôdzi na 20 km z Moskvy 1980, Talian Maurizio Damilano.

Jeho slová sa zatiaľ napĺňajú. Po 28 km šliape vo vedúcej skupinke Tóth, ale aj dvojica Japoncov Marua a Kawano. Pokračuje aj nekonečný príbeh Francúza Diniza.

Ten sa síce dotiahol na vedúcu skupinku, ale potom neudržal jej tempo a opäť sa zastavil. Chvíľu váhal, či bude pokračovať a opäť sa vydal na trať. len aby to nedopadlo tak ako v Riu...

00:30 Teplota stúpa, aj tempo pretekov

Najlepší chodci majú za sebou 26 km a zvyšujú tempo. Stúpa aj teplota, v Sappore je už 28 stupňov, o 3 viac ako na štarte. Matej Tóth šliape vo vedúcej skupinke.

Do nej sa dotiahol Francúz Diniz, ale zasa z nej vypadol, keďže sa na chvíľku zastavil na občerstvovačke. Druhý Slovák Michal Morvay je priebežne na 50. mieste.  

00:05 Skupinka s Tóthom dostihla Číňana

Po 20 km je únik Číňana Lua minulosťou. Skupinka prenasledovateľov na čele s Matejom Tóthom ho dostihla. Ale bojuje aj Francúz Diniz, ktorý už znížil stratu na čelo pretekov na pol minútu. "Uvidíme, koľko mu táto stíhačka odčerpá síl," dodáva zo Sappora atletický novinár Gabriel Bogdányi.

23:40 Pupiš: Bude to veľmi ťažké

Chodci prešli métu 14 km. "Začína byť nepríjemne teplo, je vysoká vlhkosť a bude to veľmi ťažké," referoval z trate šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Matej Tóth sa drží stále na čele skupinky prenasledovateľov za Číňanom Luom.

Francúz Diniz, ktorý bol chvíľu na čele, sa prepadol a zaostával za Číňanom už vyše dve minúty.

"Stratu mierne stiahol, ale takéto výkyvy nie sú dobré ani pre borca Dinizovho formátu," komentoval pre Sportnet priamo zo Sappora atletický novinár Gabriel Bogdányi.

23:25 Tóth ide podľa plánu

Chodci majú za sebou 10 km. Na čele sa drží stále Číňan Luo. Za ním je početná skupinka, kde sú aj favoriti, Matej Tóth šliape na popredných pozíciách. Francúz Diniz po problémoch stráca.

Chodec Matej Tóth na trati počas pretekov na 50 km na OH v Tokiu.
Chodec Matej Tóth na trati počas pretekov na 50 km na OH v Tokiu. (Autor: TASR)
23:05 Diniz zastavil, má problémy

Tak to je déjà vu. Francúz Diniz na moment zastavil. Akoby ho zastihli podobné problémy ako v Riu. Na čele šliape Číňan Lu, v skupinke prenasledovateľov diktujú tempo Matej Tóth a Nór Håvard Haukenes.

22:54 Na čele kráča aj francúzska legenda

Po štvrtom kilometri sa na čelo na chvíľu prepracoval 43-ročný Francúz Yohann Diniz, ktorý je legendou chodeckého športu. Diniz je od roku 2014 držiteľom svetového rekordu 3:32:33.

Slovenským fanúšikom je známy aj vďaka bojovnému výkonu na OH v Riu 2016, kde ho na trati zastihli silné bolesti žalúdka a črevné problémy. Diniz spadol na zem, ale po chvíli sa postavil a kráčal ďalej. Napokon finišoval na ôsmom mieste. 

22:30 V Sappore už šliape 59 pretekárov

Začali sa preteky na 50 km v chôdzi. V Sappore je o pol šiestej ráno už 25 stupňov. V štartovom poli je 59 chodcov z 29 krajín. Medzi nimi aj dvaja Slováci. Obhajca zlata z Ria Matej Tóth a Michal Morvay. Sledujte ich výkony ONLINE

Pretekári počas chodeckého maratónu na 50 km na OH v Tokiu.
Pretekári počas chodeckého maratónu na 50 km na OH v Tokiu. (Autor: Reuters)
21:50 Tóth: Nepatrím k favoritom 

Aj toto si myslí Matej Tóth pred svojím olympijským štartom

"Uvedomujem si, že patrím k favoritom. Viem, aké sú očakávania na Slovensku. ale sám seba vôbec nevnímam ako top favorita. Teoreticky môžem opäť vyhrať, ale môže sa stať, že predvediem dobrý výkon a skončím bez medaily."

21:25 Spišiak: Budeme potrebovať aj kúsok šťastia 

"Ak do seba všetko zapadne, ako má, potom z toho môže vzísť dobrý výsledok. V príprave sme urobili maximum. V pretekoch musí hlava aj telo fungovať stopercentne, no a budeme potrebovať aj kúsok šťastia.

Na aké umiestenie to bude stačiť, uvidíme v piatok. Maťo má určite na to, aby sa s najlepšími pobil o popredné umiestenie," povedal tréner Matej Spišiak

21:00 Tótha čaká obhajoba zlata

Program 14. súťažného dňa na OH v Tokiu otvorí najdlhšia atletická disciplína, chôdza mužov na 50 km. V nej sa predstavia dvaja slovenskí reprezentanti Michal Morvay a Matej Tóth, ktorý bude obhajovať zlato z Ria de Janeiro.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Tóth medailu nezískal, v akcii bol aj štvorkajak (minúta po minúte)