Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Grigar má striebornú medailu (minúta po minúte)

Olympijský víťaz v behu na 10 000 m Selemon Barega.
Olympijský víťaz v behu na 10 000 m Selemon Barega. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|29. júl 2021 o 23:00 (aktualizované 30. júl 2021 o 19:06)

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online letnú olympiádu z dňa 7 (30.7.2021) v Tokiu 2020 / 2021.

Slovensko dnes na OH Tokio 2021 - Program a výsledky

Golf:

00:30 Rory Sabbatini - 2. kolo - priebežné 11. miesto

Atletika:

2:55 Gabriela Gajanová - beh na 800 m, celkové 25. miesto

Vodný slalom

7:00 Jakub Grigar - semifinále K1, 4. miesto

9:00 Jakub Grigar - finále K1, 2. miesto - strieborná medaila

Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)

19:00 Minútu po minúte sme ukončili, ďakujeme za pozornosť
18:00 V Tokiu otestujú 30-tisíc vzoriek slín denne

Takanori Tešima, profesor na univerzite v Hokkaidó, upozorňuje, že riziko nákazy nepredstavujú športovci a osoby, ktoré sa zúčastňujú na OH, ale skôr široká verejnosť.

17:22 Čína má ďalšie zlato zo stolného tenisu

Čínsky stolný tenista Ma Lung získal zlatú medailu v dvojhre. Vo finále zdolal krajana Fan Čen-tunga 4:2 na sety. Bronz získal nemecký reprezentant Dimitrij Ovčarov.

Číňania doteraz získali od roku 1988, keď bol stolný tenis zaradený do programu OH, 30 z 35 zlatých medailí.

17:13 Futbalistky Brazílie nečakane vypadli

Do semifinále ženského turnaja vo futbale postúpili reprezentantky Kanady, USA, Švédska a Austrálie. V piatkovom štvrťfinále vyradili Kanaďanky favorizovanú Brazíliu po jedenástkovom rozstrele.

V semifinále nastúpia proti Američankám, ktorá zdolali Holandsko takisto v penaltovom rozstrele. V druhom semifinále sa stretnú Švédky s Austrálčankami.

Futbal - ženy, štvrťfinále

Kanada - Brazília 0:0, 4:3 na strely z 11 m

Veľká Británia - Austrália 3:4 pp (0:1, 2:2), góly: 57., 66. a 115. Whiteová - 89. a 106. Kerrová, 35. Kennedyová, 103. Fowlerová

Švédsko - Japonsko 3:1 (1:1), góly: 8. Erikssonová, 54. Blacksteniusová, 68. Asllaniová (z 11 m) 25. Tanakaová

Holandsko USA 2:2 (1:2), 2:4 v rozstrele z 11 m, góly: 18. a 54. Miedemaová 28. Mewisová, 31. Williamsová

16:50 Slovensko je v medailovom poradí na 28. mieste

Slovensko sa vďaka striebru vodného slalomára Jakuba Grigara posunulo v medailovej bilancii krajín na spoločné 28. miesto.

Po siedmom súťažnom dni si líderskú pozíciu udržala Čína so ziskom 19 zlatých, 10 strieborných a 11 bronzových kovov. Druhí sú domáci Japonci (17-4-7), tretie miesto patrí reprezentantom USA (14-16-11).

16:30 Český džudista sa postaral o raritu

Keď český džudista Lukáš Krpálek pred časom ohlásil útok na obhajobu olympijského zlata v kategórii do 100 kg, zistil, že to nebude možné.

Nepoložilo ho to a dnes sa teší z ďalšej zlatej medaily.

16:00 Rus Chačanov sa postaral o rozruch

Ruský tenista Karen Chačanov po postupe do finále dvojhry odmietol odpovedať na jednu z otázok. 

Brazílsky novinár sa ho pýtal, či je pre neho dôležité, že nebude hrať pod vlajkou Ruska.

15:30 Djokovič si nezahrá finále ani v mixe

Ruskí tenisti Andrej Rubľov s Anastasiou Pavľučenkovovou sa prebojovali do finále miešanej štvorhry. V dramatickom semifinále zdolali austrálsky pár John Peers, Ashleigh Bartyová 5:7, 6:4, 13:11.

V dueli o zlato nastúpia proti ďalšiemu ruskému tandemu Aslan Karacev, Jelena Vesninová, ktorý zvíťazil nad srbskou dvojicou Novak Djokovič, Nina Stojanovičová 7:6 (4), 7:5.

V piatok Djokovič prehral aj v semifinále dvojhry a v oboch prípadoch tak bude bojovať iba o bronz. 

"Cítim sa mizerne. Nemôžem byť pozitívny," povedal Srb.

15:15 Americkú štafetu diskvalifikovali

Reprezentantov USA diskvalifikovali z pretekov v miešanej štafete na 4x400 m. Dôvodom bolo chybné predanie štafety v rozbehu, ktoré prebehlo mimo povolenej zóny.

Diskvalifikácia zároveň znamená, že Američanka Allyson Felixová prišla o šancu stať sa najúspešnejšou atlétkou v histórii a naďalej má na konte deväť olympijských medailí rovnako ako legendárna Merlene Otteyová.

15:10 Šermiarske zlato v korde mužov zostáva v Japonsku

Japonskí šermiari triumfovali v tímovej súťaži kordu mužov. Trojica Masaru Jamada, Koki Kano a Satoru Ujama zvíťazila vo finále nad ruským triom štartujúcim pod hlavičkou ROC Nikita Glazkov, Pavel Suchov a Sergej Bida 45:36. Bronz získali reprezentanti Kórejskej republiky po víťazstve nad Čínou.

15:05 V rýdzo chorvátskom finále uspeli Pavič s Mektičom

Chorvátski tenisti Mate Pavič s Nikolom Mektičom získali zlaté medaily v mužskej štvorhre. Vo finále ako nasadené jednotky zdolali svojich krajanov Ivana Dodiga s Marinom Čiličom 6:4, 3:6, 10:6. Bronz vybojovali Novozélanďania Michael Venus s Marcosom Daniellom.

15:00 Zverev po výhre nad Djokovičom nešetril superlatívmi

"Zdolal som topvelikána, najlepšieho hráča tenisovej histórie," nadchýnal sa nemecký tenista Alexander Zverev po zdolaní svetovej jednotky Novaka Djokoviča.

"Som presvedčený o tom, že vyhrá ešte veľa grandslamových turnajov a v historických tabuľkách sa osamostatní na čele," doplnil Zverev.

Radosť Alexandra Zvereva po postupe do finále olympijských hier.
Radosť Alexandra Zvereva po postupe do finále olympijských hier. (Autor: SITA/AP)
14:35 Silný príbeh americkej olympijskej šampiónky

Jej rodičia emigrovali, otec, ktorý neskôr ochrnul, jej prvú kladinu vyrezal z dreva. Čerstvá olympijská šampiónka Sunisa Leeová to v detstve nemala ľahké.

14:20 Prvá zlatá medaila z atletiky putuje do Etiópie

Prvú atletickú medailu na OH 2020 získal Etiópčan Selemon Barega, ktorý v piatok triumfoval v behu na 10.000 m.

Na Olympijskom štadióne v Tokiu zvíťazil časom 27:43,22 pred dvojicou z Ugandy, druhý skončil Jishua Cheptegei, bronz získal Jacob Kiplimo.

13:40 Grigar pobavene zhodnotil medailový ceremoniál

"S tým cirkusom okolo a množstvom vecí, ktoré si musí človek pamätať, to bolo veľmi zaujímavé," hodnotil medailový ceremoniál strieborný medailista v K1 Jakub Grigar.

To, čo dosiahol, mu podľa vlastných slov začne dochádzať až keď si večer ľahne do postele. 

12:50 Japonsko má už deviate zlato v džude

Japonská džudistka Akira Soneová triumfovala v najťažšej kategórii nad 78 kg a získala na OH v Tokiu pre domácu krajinu už deviate zlato v tomto športe.

V piatkovom finále zvíťazila nad Kubánkou Idalys Ortizovou na ippon. Bronzové medaily získali Iryna Kindzerská z Azerbajdžanu a Francúzka Romane Dicková.

12:45 Na striebro Grigara reaguje jeho tréner

Tréner strieborného olympijského medailistu v K1 Jakuba Grigara do vody skočiť nemohol.

"Mali sme to zakázané, ale trhalo ma," vraví Stanislav Gejdoš.

12:25 Veľký český deň, Krpálek pridal ďalšie zlato

Džudista Lukáš Krpálek je olympijským víťazom v kategórii nad 100 kilogramov a podčiarkuje skvelý český deň v Tokiu, keďže súťaž kajakárov vyhral Jiři Prskavec.

Naposledy získali českí športovci dve zlaté medaily pred 25 rokmi na olympiáde v Atlante, keď sa to podarilo kanoistovi Martinovi Doktorovi a oštepárovi Janovi Železnému.

Český džudista Lukáš Krpálek.
Český džudista Lukáš Krpálek. (Autor: SITA/AP)
12:10 Sabbatini tesne za Top 10

Slovenský reprezentant v golfe Rory Sabbatini figuruje po piatkovom 2. kole mužského turnaja na olympijských hrách v japonskom Tokiu na spoločnom 11. mieste s ďalšími troma golfistami.

12:00 Djokovič zlato vo dvojhre nezíska 

Štvrtý nasadený nemecký tenista Alexander Zverev bude v nedeľu súperom Rusa Karena Chačanova vo finále mužskej dvojhry na OH 2020 v Tokiu.

V semifinále vyradil turnajovú jednotku Srba Novaka Djokoviča 1:6, 6:3, 6:1. "Nole" tak ani v Japonsku nezíska vytúžené olympijské zlato vo dvojhre. 

11:30 Grigarovi blahoželajú najvyšší predstavitelia štátu

"Srdečne blahoželám Jakubovi a teším sa na ďalšie výkony slovenských športovkýň a športovcov v Tokiu," uviedla na sociálnej sieti prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Pridávajú sa aj ďalší politici. 

11:10 Šampión z Ria v bikrose mal ťažkú nehodu

Američan Connor Fields mal počas piatkového semifinále bikrosovej súťaže na OH v Tokiu ťažký pád a museli ho previezť do nemocnice.

10:35 Dramatické finále v lukostreľbe 

Lukostrelkyňa z Kórejskej republiky An San triumfovala v súťaži jednotlivkýň. Vo finále zdolala Rusku štartujúcu pod hlavičkou ROC Jelenu Osipovovú 6:5. Bronz si vybojovala Talianka Lucilla Boariová.

Finále malo dramatický priebeh. Za stavu 5:5 musel o šampiónke rozhodnúť rozstrel s jedným šípom. Kórejčanka trafila desiatku, Ruska iba osmičku.

10:10 Rekordný gól Američanky

Vodné pólistky USA sa po prehre s Maďarkami (9:10) vrátili späť na víťaznú vlnu a v piatkovom stretnutí B-skupiny olympijského turnaja rozdrvili ruské družstvo pod hlavičkou národného olympijského výboru (ROC) 18:5.

Kapitánka USA Maggie Steffensová gólom v tretej štvrtine vytvorila nový olympijský strelecký rekord. Bol to už jej 48. presný zásah na OH, na čele historickej streleckej tabuľky sa osamostatnila od Talianky Tanii Di Mariovej (47). 

LOH Tokio 2020 / 2021 - vodné pólo, ženy

A-skupina:

JAR - Holandsko 1:33

B-skupina:

USA - ROC 18:5

Japonsko - Maďarsko 13:17


9:55 Bilesová nedokáže urobiť vrut

Američanka Simone Bilesová nepotvrdila, či bude na OH štartovať na jednotlivých náradiach. V piatok zverejnila, že má problémy predvádzať pri cvikoch vruty.

"Toto sa mi nestalo pred odchodom z USA. Začalo sa to na druhý deň po kvalifikácii. Nedokážem si skrátka uvedomiť, ako urobiť vrut. Jednoducho skameniem. Je to zvláštny pocit. Moje telo a myseľ nie sú v súlade," uviedla podľa agentúry AFP.

9:35 Slovensko má striebornú medailu 

Jakub Grigar predviedol vo finále vynikajúcu jazdu, v ktorej sa na rozdiel od semifinále vyvaroval dotyku s bránkou. Dosiahol čas 94,85 sekundy a zo zvyšných súperov ho dokázal predstihnúť len Čech Jiří Prskavec. 

9:00 Grigar bojuje o olympijskú medailu 

Jakub Grigar opäť po piatich rokoch bojuje o cenný kov z OH. V Riu skončil na piatom mieste. Podarí sa mu tento zápis vylepšiť? Sledujte to ONLINE

8:45 V šlágri jasný triumf Francúzov

Francúzi v šlágri A-skupiny turnaja hádzanárov zdolali Španielov 37:31. Strieborní medailisti z OH 2016 v Riu po štyroch súbojoch vedú skupinu s plným počtom bodov, Španieli utrpeli prvú prehru. 

8:25 Favoritky nezaváhali 

Americké basketbalistky zvíťazili v piatkovom stretnutí B-skupiny nad domácim Japonskom 86:69. Zaznamenali tak druhé víťazstvo na turnaji. Rovnako dobre sa zatiaľ darí aj Belgičankám, ktoré si ľahko poradili s Portoričankami 87:52. 

LOH Tokio 2020 / 2021 - basketbal, ženy

B-skupina:

USA - Japonsko 86:69 (49:40)

Francúzsko - Nigéria 87:62 (44:27)

C-skupina:

Belgicko - Portoriko 87:52 (43:24)

8:00 Grigar do finále z 4. miesta

Jakub Grigar napokon obsadil v semifinále disciplíny K1 štvrté miesto. Dosiahol čas 96,27 sekundy a na prvého Čecha Jiří Prskavca stratil necelé dve sekundy. Prekvapením bolo nepostupové 14. miesto Taliana Giovanniho De Gennara.

7:55 Tretia medaila pre Rusku 

Ruská strelkyňa Vitalina Bacaraškinová vybojovala v Tokiu už tretiu medailu, z toho druhú zlatú. V piatok triumfovala v rýchlopaľnej pištoli na 25 m.

Vo finále odsunula na druhú priečku Juhokórejčanku Kim Minjung, bronz získala čínska reprezentantka Siao Ťia-žuej-süan.

7:45 Koronavírus opäť úraduje 

Organizátori Hier zaznamenali ďalších 27 pozitívnych prípadov koronavírusu u akreditovaných osôb. Dokopy sa tak od 1. júla infikovalo už 225 ľudí.

Medzi najnovšie zachytenými prípadmi figurujú traja športovci a jeden ďalší obyvateľ olympijskej dediny. Pozitívne testy mali aj štyria dobrovoľníci.

7:40 Grigar postúpil do finále

Jakub Grigar zabojuje v disciplíne K1 o olympijskú medailu. V semifinále sa síce nevyhol dvom trestným sekundám, ale predviedol veľmi rýchlu jazdu. Do cieľa prišiel na priebežnom druhom mieste. 

7:20 Brazílčania si napravili reputáciu 

Volejbalisti Brazílie si pripísali tretie víťazstvo. V piatok si v B-skupine poradili s USA 3:1 a napravili si reputáciu po jednoznačnej prehre 0:3 s Ruskom. V A-skupine vyhrala Kanada nad Venezuelou hladko 3:0 na sety.

LOH Tokio 2020 / 2021 - volejbal, muži

A-skupina:

Kanada - Venezuela 3:0 (13, 22, 12)

Japonsko - Poľsko 0:3 (-22, -21, -24)

B-skupina:

Brazília - USA 3:1 (-30, 23, 21, 20)

Argentína - Tunisko 3:2 (-23, -23, 19, 18, 8)

7:00 Rekordne rýchly rozbeh

Najrýchlejší čas v rozbehu žien na 100 metrov dosiahla atlétka z Pobrežia Slonoviny Marie-Josee Ta Louová. Výkonom 10,78 sekundy prekonala africký rekord.

V najrýchlejšom rozbehu olympijskej histórie iba tesne zaostali favorizované Jamajčanky - obhajkyňa zlata Elaine Thompsonová-Herahová a líderka tohtoročných tabuliek Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

6:45 Grigar zabojuje o finále 

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar už o pár minút nastúpi na svoju semifinálovú jazdu v disciplíne K1 mužov. Podarí sa mu postúpiť do desaťčlenného finále? Sledujte to s nami ONLINE

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar.
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar. (Autor: TASR)
6:10 Olympijské rekordy už v semifinále

Americký plavec Caeleb Dressel zaznamenal olympijský rekord v druhom semifinále disciplíny 100 m motýlik. Dosiahol v ňom tretí najlepší čas histórie 49,71 s.

Už predtým sa v prvom semifinále o rekord OH postaral Maďar Kristóf Milák výkonom 50,31 s, no toto maximum vydržalo iba niekoľko minút. 

6:00 Zlato pre Kimmanna a Shrieverová

Cyklistický program uzavreli piatkové súťaže v pretekoch BMX. Medzi mužmi uspel Holanďan Niek Kimmann a po tesnom súboji sa zlatou olympijskou medailou môže pýšiť aj Britka Bethany Shrieverová.

5:55 Nemky naďalej stopercentné 

Pozemné hokejistky Nemecka triumfovali v Tokiu aj vo svojom štvrtom vystúpení. Už isté štvrťfinalistky zdolali v piatkovom zápase A-skupiny Juhoafrickú republiku 4:1 a v tabuľke sú druhé o skóre za Holandskom.

5:30 Smola Gajanovej

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová nepostúpila do semifinále v behu na 800 m. Rodáčka z Liptovského Mikuláša o takmer dve sekundy zlepšila svoje sezónne maximum, ale od postupu ju delilo 25 stotín. Napokon obsadila 25. priečku. 

5:15 Domáci favorit bez medaily

Čínsky plavec Šun Wang získal zlatú medailu v polohovke na 200 metrov. Vo finále si pripísal ázijský rekord 1:55,00 min a na druhú priečku odsunul Brita Scotta Duncana, ktorý mal manko 28 stotín.

Bronz dosiahol Švajčiar Jeremy Desplanches. Naopak, cenného kovu sa nedočkal domáci favorit Daija Seto, ktorý skončil päť stotín za pódiom na štvrtej pozícii.

5:05 Už ôsma medaila pre McKeonovú

Austrálska plavkyňa Emma McKeonová nenašla premožiteľku na 100 m voľným spôsobom. Triumfovala v novom olympijskom rekorde 51,96 s. Na svoje konto si pripísala už tretí najcennejší olympijský kov, ôsmy celkovo.

O 31 stotín za ňou zaostala Bernadette Siobhan Haugheyová z Hong Kongu, tretia skončila ďalšia Austrálčanka Cate Campbellová (+0,56).

4:50 Druhé zlato pre Rylova

Ruský plavec Jevgenij Rylov získal v Tokiu druhú zlatú medailu. Po triumfe na 100 m znak triumfoval v tejto disciplíne aj na dvojnásobnej trati. Navyše, v novom olympijskom rekorde 1:53,27 minúty.

O 88 stotín tak predstihol skúseného Američana Ryana Murphyho, bronz získal Brit Luke Greenbank s odstupom 1,45 sekundy. 

4:40 Svetový rekord v plávaní 

Tatjana Schoenmakerová sa postarala o prvý individuálny svetový rekord v plávaní na OH v Tokiu. V disciplíne 200 m prsia dohmatla za 2:18,95 min.

Juhoafričanka finišovala s náskokom 97 stotín pred Američankou Lilly Kingovou. Bronz vybojovala ďalšia reprezentantka USA Annie Lazorová (+1,89 s).

"Takéto niečo som vôbec nečakala. Nemohlo to pre mňa lepšie dopadnúť, je to skvelé," povedala Schoenmakerová v prvej reakcii.

Slovenská plavkyňa Andrea Podmaníková v prvej stredajšej rozplavbe obsadila 7. priečku časom 2:29,56 min a celkovo jej patrilo 30. miesto.

4:30 Dve medaily pre Nový Zéland

Vo veslovaní boli na programe aj finálové súťaže osemveslíc. Medzi ženami triumfovala systémom štart-cieľ kanadská posádka. Až z dvoch medailí sa teší Nový Zéland, pretože striebornú medailu žien ešte o stupienok vylepšili muži.

4:15 V skife prekvapil Grék Ntouskos

Novozélandská veslárka Emma Twiggová vybojovala zlatú medailu v skife. V A-finále triumfovala jednoznačným spôsobom o viac ako tri sekundy pred Ruskou Annou Prakateňovou a Magdalenou Lobnigovou z Rakúska.

Medzi mužmi senzačne triumfoval grécky reprezentant Stefanos Ntouskos. Zo zlata sa tešil v najlepšom čase olympijskej histórie 6:40,45 min pred Nórom Kjetilom Borchom, bronz získal Chorvát Damir Martin.

00:00 Posledná šanca Slovenska na divokej vode

Slovensko môže tento rok odísť z vodného slalomu bez medaily. Odohrá sa už len posledná disciplína - K1 mužov. V nej bude súťažiť Jakub Grigar. Od 7:00 nášho času ho čaká semifinále a následne aj prípadne finále.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Grigar má striebornú medailu (minúta po minúte)