Cyklistke podal látku, ktorá nie je pre ľudí. Hrozí mu väzenie

Obťalovaný športový lekár Mark Schmidt (v strede) medzi svojimi advokátmi.
Obťalovaný športový lekár Mark Schmidt (v strede) medzi svojimi advokátmi. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. dec 2020 o 18:24

Už skôr sa priznal k dopingu.

MNÍCHOV. Nemecký športový lekár Mark Schmidt sa pred mníchovským súdom zodpovedá okrem dopingových previnení aj z ublíženia na zdraví.

Odborníčka: V žiadnom prípade nejde o liek

Podľa obžaloby totiž podal rakúskej cyklistke látku, ktorá nie je určená pre ľudí a spôsobil jej tým zdravotné problémy.

Schmidt mal podať športovkyni sušený hemoglobín, podľa odborníčky z farmaceutickej spoločnosti Merck Renate Stiessovej sa však substancia používa najmä vo výskume a pre ľudí môže byť nebezpečná.

"V žiadnom prípade nejde o liek. Získava sa od ľudských darcov, ale aj z myší, mačiek husí či slonov. Používa sa vo výskume a naši zákazníci sú takmer výlučne vedci a akademické inštitúcie," povedala Stiessová pred súdom.

Cyklistke spôsobil zdravotné problémy

Podľa agentúry DPA mal Schmidt získať sušený hemoglobín prostredníctvom komplica z Chorvátska a podať ho v septembri 2017 rakúskej reprezentantke v horskej cyklistike Christine Kollmannovej-Forstnerovej.

Tým jej spôsobil zdravotné problémy. Schmidt sa bránil, že nikoho nenútil do aplikácie substancie, to potvrdila aj Kollmannová-Forstnerová.

Schmidt čelí v 150 bodoch obžalobe z dopingových aktivít i ublíženia na zdraví. K dopingu sa už skôr priznal a hrozí mu maximálne desať rokov odňatia slobody.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklistke podal látku, ktorá nie je pre ľudí. Hrozí mu väzenie