Zo Slovákov najlepšie regenerujú veteráni. Niečo pozitívne sa udialo, tvrdí lekár

Marek Hamšík (vľavo) počas tréningu slovenskej reprezentácie na EURO 2020.
Marek Hamšík (vľavo) počas tréningu slovenskej reprezentácie na EURO 2020. (Autor: TASR)
Pavol Spál|16. jún 2021 o 14:30

Kapitán regeneruje výnimočne.

PETROHRAD. Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík je výnimočný nielen na ihrisku, ale aj v regenerácii. Je to dar.

Po zápase dokáže úplne zregenerovať za dva dni, kým ostatným to trvá tri až štyri dni. 

„Takého hráča sme ešte nemali. Súvisí to s jeho typológiou,“ priznal ešte počas majstrovstiev Európy 2016 lekár futbalovej reprezentácie Ján Baťalík.  

Odvtedy ubehlo päť rokov, ale tento fakt platí aj na prebiehajúcom európskom šampionáte. 

„Nemáme iného lídra, ale mám viac stovkárov,“ naznačil Baťalík. Lekári zvyknú hráčom z prsta merať saturáciu kyslíka.  

Z Petrohradu

píše reportér Sportnet.sk Pavol Spál

„Väčšina futbalistov má hodnoty 96 až 97. My sa ich snažíme dostať na číslo 98 až 99. Marek Hamšík dosiahol stovku vždy relatívne rýchlo, jeden deň po záťaži. Vyzerá to tak, že sa už chytili aj ďalší,“ pochvaľuje si lekár národného tímu. 

Na otázku, kto sa Hamšíkovi najviac približuje, reagoval: „Trebárs Tomáš Hubočan , ktorému bežne nameriame 99.“ 

Hamšík nabehal vyše jedenásť kilometrov 

Zo Slovákov tak najrýchlejšie regenerujú dvaja starší hráči. Hamšík bude mať v júli 34 rokov, Hubočan v septembri už 36.  

„Ak sa pozriete na Hubočana, v poslednej dobe zosilnel. Je to vidieť na jeho svalovej štruktúre. Napriek tomu, že je starý, svalstvo má viac vyrysované. Takže niečo pozitívne sa udialo,“ usmial sa lekár.

Slovensko zdolalo v prvom zápase na majstrovstvách Európy Poľsko 2:1 a Hamšík pri tom nabehal viac ako jedenásť kilometrov, najviac zo všetkých hráčov. 

„Je veľmi pracovitý. Máme s nim programy, ktorých sa dlhodobo držíme. On sa nesťažuje. Netreba zasahovať do toho, čo funguje,“ vysvetľuje Baťalík. 

Hamšík patril v minulosti vždy k najviac vyťaženým reprezentantom, v uplynulej sezóne to však bolo naopak. Aj pre účasť na majstrovstvách Európy ukončil angažmán v Číne a hľadal si nový klub. Na poslednú chvíľu sa rozohrával vo švédskom IFK Göteborg. 

Zdravotné veci vie posunúť bokom 

V uplynulej sezóne odohral Hamšík na klubovej scéne iba šesť zápasov, na konte má celkovo 441 minút. 

„Už pred zápasom proti Poľsku bolo na ňom vidieť, že je odhodlaný. Má takú mentálnu silu, že to vie svojou obrovskou koncentráciou vytesniť,“ prezradil Baťalík.  

Ján Baťalík, lekár slovenskej reprezentácie na EURO 2020.
Ján Baťalík, lekár slovenskej reprezentácie na EURO 2020. (Autor: TASR)

Hamšík mal krátko pred majstrovstvami sveta problémy s lýtkom. Vynechal prípravné zápasy, jeho štart na šampionáte bol dlho neistý.  

„Robili sme, čo sme mohli. On to má v sebe. Keď príde vážna vec, vie zdravotné veci posunúť bokom a podať maximálny výkon. Opäť to dokázal,“ chváli ho Baťalík.  

Futbalisti po zápase na veľkom turnaji často opakujú frázu, že najdôležitejšia je regenerácia. Pôsobí to ako klišé.  

„Únava zvyčajne príde na druhý až tretí deň. Včera som sa cítil menej unavený ako dnes. Ale to je normálne,“ priblížil krídelník Lukáš Haraslín.  

Bude môcť Schranz nastúpiť?

Podľa lekára Baťalíka je mužstvo v primeranom stave. „Hráči sú unavení a niektorí schytali aj nejaké šrámy. Peter Pekarík a Róbert Mak sú nakopnutí. Inak sú hráči základnej zostavy v poriadku. Nemáme špeciálne problémy,“ naznačil lekár. 

Jediným hráčom, ktorý stále nie je fit, je útočník Ivan Schranz.

Schranz? Každý deň mu pridávame čoraz väčšiu záťaž. Pomaly ho chystáme na ten jeho deň. Dúfame, že príde presne vtedy, keď bude treba.


lekár Ján Baťalík

„Každý deň mu pridávame čoraz väčšiu záťaž. Robíme stabilizačné cvičenia, posilňujeme zadné stehenné svaly, uvoľňujeme driekovú chrbticu. Pomaly ho chystáme na ten jeho deň. Dúfame, že príde presne vtedy, keď bude treba,“ opisuje Baťalík.  

Hráči síce už dlhšie žijú v bubline, ale ponorková choroba im nehrozí. Pomôže im aj emócia z víťazstva v úvodnom zápase na turnaji.

„Všetci sa nadýchli. Ponorka je väčšinou vtedy, keď sa nie je možné nadýchnuť. Keď vás dostanú pod tlak. Všetko je super. Hráči majú možnosť sa celé dni hýbať. Môžu hrať trebárs stolný tenis, šípky, trénovať,“ vraví Baťalík.  

Najdôležitejší je pitný režim 

Hráči dohrávali zápas proti Poľsku v kŕčoch. Čo je najdôležitejšie, aby sa dali čím skôr dokopy?  

„Pitný režim. Na to sa zameriavame hneď po skončení zápasu. Hráčom sa pridali roztoky, ktoré sme pripravili na tento šampionát. Veľkú rolu hrá obyčajná voda. Treba ich čo najskôr zavodniť,“ vysvetľuje lekár.

Po zápase majú hráči zvyčajne problém zaspať. „Treba im rozdať horčík a rôzne doplnky výživy, ktoré urýchľujú regeneráciu, ale tiež rýchlo navádzajú na zdravý spánok,“ naznačil Baťalík. 

Slováci sa priblížili k postupu do osemfinále. V ďalšom zápase skupiny ich v piatok o 15.00 čaká Švédsko. To v prvom zápase skupiny remizovalo so Španielskom 0:0.  

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Zo Slovákov najlepšie regenerujú veteráni. Niečo pozitívne sa udialo, tvrdí lekár