Legendárny Abdul-Jabbar s nálezom zriedkavého druhu leukémie

TASR|10. nov 2009 o 14:56

Jedna z najväčších postáv zámorskej basketbalovej NBA Kareem Abdul-Jabbar trpí na zriedkavý druh leukémie.

New York. Najproduktívnejší hráč histórie profiligy je ale presvedčený, že doterajšie výsledky liečby dávajú kladný prísľub do budúcnosti.

Už 62-ročnej legende objavili chronický myeloidový typ leukémie (CML) už vlani v decembri. Lekári mu síce nedali žiadnu záruku, no údajne ho informovali, že "má veľmi dobrú šancu na plnohodnotný zvyšok života bez výraznejších zásahov do životného štýlu."

Abdul-Jabbar, ktorý pravidelne užíva liek na tento druh raritnej choroby, zároveň pôsobí ako platený hovorca švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti, ktorá liek vyrába. Jeho cieľom je zvýšiť informovanosť o tejto diagnóze rakoviny krvi podobným spôsobom, ako pred rokmi spravil iný hviezdny hráč NBA Magic Johnson v prípade HIV. "Nikdy som pritom nebol človek, ktorý by sa rád delil o svoj súkromný život s verejnosťou, no aj keď je to pre mňa nepohodlné hovoriť o tom, môžem zachrániť ľudské životy," povedal v rozhovore pre agentúru AP.

Už dlhoročný študent bojových umení vyhlásil, že keď mu univerzitní lekári oznámili diagnózu, rozhodol sa k nej postaviť s prístupom samuraja a čeliť smrti bez strachu. Lekári mu však neskôr vysvetlili, že so správnymi medikamentmi a pravidelnými prehliadkami je choroba liečiteľná.

Len v USA lekári predpokladajú ročne 5000 prípadov CML, dovedna žije v krajine zhruba 22.000 pacientov s týmto druhom rakoviny. Choroba sa zvyčajne začína prejavovať u ľudí po 65. roku života a napáda častejšie mužov ako ženy.

Informovala agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Legendárny Abdul-Jabbar s nálezom zriedkavého druhu leukémie