Ledecká bola tretia, na Diamantovej lige súťažili po rokoch až traja Slováci

Slovenská trojica v Štokholme: Viktória Forster, Martin Kučera a Daniela Ledecká.
Slovenská trojica v Štokholme: Viktória Forster, Martin Kučera a Daniela Ledecká. (Autor: led)
Gabriel Bogdányi, atletický novinár|30. jún 2022 o 21:19

Slovensko reprezentovali v Štokholme traja prekážkari.

ŠTOKHOLM, BRATISLAVA. Traja Slováci na mítingu atletickej Diamantovej ligy? Znie to trochu ako utópia, keďže dostať sa na lukratívne podujatia tohto prestížneho seriálu je aj pre našu absolútnu elitu nesmierne zložité.

Na štvrtkovom Bauhaus-Galan v Štokholme však malo Slovensko opäť trojnásobné zastúpenie. Po siedmich rokoch...

Slovenské trio sa naposledy objavilo na „diamantovom“ mítingu v júli 2015 v Londýne: dvojičky Velďákové vtedy skončili tretie (Dana v trojskoku, Jana v diaľke) a výškar Matúš Bubeník nezdolal základnú výšku.

Vo štvrtok v Štokholme na historickom štadióne, dejisku OH 1912, reprezentovali slovenské farby traja prekážkari: Viktória Forster, Daniela Ledecká a Martin Kučera. Všetci si v Diamantovej lige odbili premiéru, hoci zatiaľ len v predprograme. A ako dopadli?

Ledeckú po výbornej úvodnej polovici prekážkarskej štvorstovky (viedla) predstihli aj vďaka osobákom dve Juhoafričanky: juniorská exmajsterka sveta 2018 Van der Waltová (54,99) a vicemajsterka Afriky 2022 Bieldtová (55,30).

Zverenka Kataríny Adlerovej si zabehla druhý najlepší čas v kariére 56,19, zaostala iba o 18 stotín za osobným maximom z tohtoročného pražského Odložilovho memoriálu.

„Dnes som bojovala nielen s prekážkami, ale aj s hlavou, keďže ma v rozcvičke trochu vyľakal protivietor na prvej dvojstovke. Našťastie, nad pochmúrnymi myšlienkami som vyhrala,“ tešila sa Daniela Ledecká.

„Bežalo sa mi super, preteky som dobre zvládla i rytmicky. Žiaľ, v závere sa stále trápim. Štart na Diamantovej lige bol pre mňa nová a veľmi cenná skúsenosť. Teraz sa už len dobre pripraviť na blížiaci sa svetový šampionát v Eugene," dodala.

„Škoda, že Danka už konečne nepokorila 56-sekundovú hranicu. Na tom jej závere ešte musíme popracovať,“ podotkla Ledeckej trénerka.

Bývalý víťaz Svetovej univerziády na 400 m prekážok Martin Kučera má stabilnú formu, no stále čaká na „uletený“ výkon. Vytúžený čas pod 50 sekúnd neprišiel ani v Štokholme.

Finišoval štvrtý (50,95), takže jeho sezónne maximum ostáva 50,22, ktoré dosiahol už dva razy. „Určite som chcel viac, ale hnevajú ma ´zaďáky´ a trochu som zaspal na štarte. Preto to nebolo ono,“ vysvetlil zverenec Radoslava Ivana.

Zaujímavosť: štokholmskú „predprogramovú“ prekážkarskú štvorstovku vyhral ten istý muž ako na P-T-S v Šamoríne Brit Jacob Paul (49,80).

Talentovaná Viktória Forster skončila v konkurencii kvarteta prekážkarok na 100 m s osobným rekordom pod 13 sekúnd piata časom 13,63 - presne ako to naznačovali papierové predpoklady.

Zvíťazila dvojnásobná austrálska šampiónka Liz Clayová, ale ani ona sa tentoraz nedostala pod 13 sekúnd (13,03), hoci má osobák 12,71.

Doposiaľ si v bodovaných disciplínach Diamantovej ligy vybojoval najlepšie umiestenie spomedzi Slovákov Ján Volko, ktorý na 200 m v došprintoval v Bruseli 2020 druhý. Tretie skončili Dana Velďáková v Londýne 2011 a 2015 a tiež Lucia Hrivnák Klocová na 800 m v Londýne 2011.

V disciplínach, ktoré síce boli v programe mítingu DL, ale nezískavali sa na nich body, si najlepšie počínala Jana Velďáková. V roku 2015 v Štokholme vyhrala diaľku a v Londýne skončila tretia.

Lucia Hrivnák Klocová bola v roku 2011 druhá na 800 m v Birminghame, Gabriela Gajanová tretia na 800 v Lausanne 2019 a rovnaké umiestenia patrilo teraz v štokholmskom predprograme Daniele Ledeckej.

SLOVÁCI V DIAMANTOVEJ LIGE

  • 23 štartov – Dana Velďáková (trojskok)
  • 7 – Lucia Hrivnák Klocová (800 a 1500 m)
  • 4 – Jana Velďáková (diaľka)
  • 3 – Emma Zapletalová (400 m prek.), Dmitrij Vaľukevič (trojskok)
  • 2 – Gabriela Gajanová (800 m), Matúš Bubeník (výška)
  • 1 – Iveta Putalová (400 m), Viktória Forster (100 m prek.), Daniela Ledecká (400 m prek.), Ján Volko (200 m), Jozef Repčík (800 m), Peter Horák (výška), Marcel Lomnický (kladivo), Martin Kučera (400 m prek.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Ledecká bola tretia, na Diamantovej lige súťažili po rokoch až traja Slováci