Lamiová o maratóne: Ako Košičanka neviem skryť sklamanie

Spokojná Košičanka Katarína Lamiová.
Spokojná Košičanka Katarína Lamiová. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Danica Božová|7. okt 2017 o 00:00

Tohtoročný beh mal výnimočnú príchuť aj pre domácich pretekárov.

KOŠICE. Dobojované. Medzinárodný maratón mieru (MMM) 2017 v Košiciach prekonal v prvú októbrovú nedeľu očakávania – nielen účastníckym rekordom (takmer 13-tisíc vytrvalcov).

Športovou úrovňou patril k najlepším v histórii.

Osmička afrických mužov a rovnaký počet žien podľa predpovedí predviedli kvalitné výkony. Víťazný Keňan Reuben Kiprop Kerio dosiahol čas 2:08:12 h.

Ideálne počasie dokonca prispelo i k novému ženskému traťovému rekordu jeho krajanky Cheily Jerotichovej, ktorá triumfovala časom 2:27:34.

Maratón však mal výnimočnú príchuť aj pre domácich bežcov.

V záplave vynikajúcich výkonov afrických vytrvalcov a dvojice košických maratóncov Tibora Sahajdu a Jozefa Urbana sa „trochu pozabudlo“ na najlepšiu Slovenku.

Väčšina maratónskych priaznivcov očakávala v cieli najskôr favorizovanú Sylviu Šebestian, okrem iného tohtoročnú slovenskú šampiónku z aprílového maratónu v Bratislave.

Rybník jej však vypálila 34-ročná Košičanka Katarína Lamiová, pôvodom špecialistka na orientačný beh. Deviatou priečkou a osobným rekordom pod tri hodiny (2:58:06 hod) prekvapila mnohých.

Pre tých, ktorí jej športové výsledky sledovali počas celého roka, to však až taký nečakaný výkon nebol. Po dobehnutí sme sa so sympatickou Katkou porozprávali.

Ochotne sa podelila o svoje pocity a dojmy nielen z trate, ale i o tom, čo tomuto nádhernému umiestneniu a výkonu predchádzalo.

94. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach: fotogaléria

20.6.2018

Koľko maratónov a kde ste doteraz bežali? S akými výsledkami?

„Doteraz som štartovala iba v Košiciach na MMM. Premiéru som mala v roku 2013 za 3:13:31, druhý raz v roku 2014 som bežala za 3:09:44 hod. Toto bol môj tretí klasický cestný maratón v živote.“

Ako ste sa pripravovali?

„Po dvojročnej prestávke (najmä zo zdravotných dôvodov) som sa na jar opäť vrátila k behaniu. Bola som prekvapená, ako sa mi dobre bežalo, hoci v zime som absolvovala iba dva až tri tréningy týždenne. Mala som však veľkú chuť pretekať. Bez špeciálnej prípravy a tréningu rýchlosti som odbehla polmaratón v Bratislave v novom osobnom rekorde za 1:28:01. Motivovaná tým, ako mi to ide, som pridala v tréningu aj vyhľadávala rôznorodé preteky. Páčila sa mi tá pestrosť a lákalo ma skúsiť niečo, kde som doteraz nebola. Prihlásila som sa preto na ultrabeh Nonstop beh hrebeňom Nízkych Tatier (46 km s prevýšením 2200 m), kde som okrem víťazstva v kvalitnej konkurencii prepísala aj traťový rekord.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Lamiová o maratóne: Ako Košičanka neviem skryť sklamanie