Kuzminovej zobral glóbus posledný výstrel sezóny, prehrala o tri body

Anastasia Kuzminová skončila v stíhacích pretekoch šiesta.
Anastasia Kuzminová skončila v stíhacích pretekoch šiesta. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. mar 2018 o 17:22

Mala najlepšiu sezónu v kariére, celkový triumf vo Svetovom pohári však Kuzminovej tesne unikol.

BRATISLAVA. Bola to jej najlepšia sezóna zo všetkých. Za celé predchádzajúce roky vyhrala slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová pätoro pretekov Svetového pohára. Teraz ich vyhrala päť za jednu zimu.

A prvý raz dvihla nad hlavu to, čo dostávajú len tí najlepší pretekári celej sezóny – krištáľové glóbusy. Hneď dva – za šprint a stíhacie preteky.

A bola blízko aj k tretiemu a najcennejšiemu – za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. Ten jej však napokon unikol. Veľmi tesne.

Za víťazkou Fínkou Kaisou Mäkäräinenovou zaostala len o tri body.

Posledný výstrel

O tom, kto získa veľký glóbus, sa rozhodovalo v nedeľu do posledných metrov záverečných pretekov sezóny.

Kuzminová a Mäkäräinenová absolvovali väčšinu pretekov s hromadným štartom v rámci finále Svetového pohára v Ťumeni plece pri pleci.

Na tretej streľbe netrafila Fínka dva terče a Slovenka mala pred ňou asi 20-sekundový náskok. Kuzminovej však ušiel posledný výstrel celých pretekov. Po štvrtej streľbe boli obe biatlonistky opäť pri sebe – Kuzminová ôsma, Mäkäräinenová deviata.

Fínka však mala v závere viac síl. Predbehla niekoľko súperiek a v cieli bola šiesta. Naopak, Kuzminová spadla až na 11. miesto a v konečnom poradí Svetového pohára tak skončila druhá. Je to jej najlepší výsledok v kariére, dosiaľ bola v SP najvyššie šiesta v roku 2014.

V sobotu získala malý glóbus za stíhacie preteky, stačila jej na to aj šiesta priečka.

V nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom skončila ďalšia Slovenka Paulína Fialková na senzačnom druhom mieste. Je to jej najlepší výsledok v kariére.

Svetový pohár v Ťumeni:

Stíhacie preteky na 10 km (sobota): 1. Mäkäräinenová (Fín.) 30:52,7 min (2), 2. Bescondová (Fr.) +0,2 s (1), 3. Dahlmeierová (Nem.) +17,5 (1), 6. Kuzminová +59,9 (4), 13. P. Fialková (obe SR) +1:34,4 (3).

Konečné poradie v stíhacích pretekoch: 1. Kuzminová 301 bodov, 2. Mäkäräinenová 280, 3. Dahlmeierová 271.

Preteky na 12,5 km s hromadným štartom (nedeľa): 1. Domračevová (Biel.) 35:27,4 min (1), 2. P. Fialková +1,8 s (1), 3. Chevalierová (Fr.) +6,6 (0), 6. Mäkäräinenová +17,4 (3), 11.Kuzminová +36,4 (3)

Konečné celkové SP: 1. Mäkäräinenová 822 bodov, 2. Kuzminová 819, 3. Domračevová 804, 32. P. Fialková 247.

Vyhrala aj s troma chybami

Keď v decembri Kuzminová zavŕšila sériu pódiových umiestnení, nečakane sa dostala vo Svetovom pohári na prvé miesto. Vôbec prvýkrát v kariére.

„Bol to najkrajší darček pod stromček,“ vravela.

Už vtedy bolo vidno, že bežecky na jej výkony takmer nikto v štartovom poli nemá. Pódiové umiestnenie dokázala v tejto sezóne vybojovať napríklad aj s tromi streleckými chybami v pretekoch s hromadným štartom. Pre mnohé súperky by to bol koniec nádejí na dobré umiestnenie.

Tajomstvo jej formy je prosté.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kuzminovej zobral glóbus posledný výstrel sezóny, prehrala o tri body