Kropilák rád spomína na americké hviezdy: Blokol som Jordana

Stanislav Kropilák
Stanislav Kropilák (Autor: sita)
TASR|5. apr 2011 o 15:51

Najlepší slovenský basketbalista 20. storočia Stanislav Kropilák patril počas aktívnej kariéry k špičke v Európe a až pätnásťkrát sa predstavil vo výbere starého kontinentu.

BRATISLAVA. Najradšej spomína na rok 1982, keď si zahral proti tímu USA, v ktorom sa predstavil aj dnes už legendárny Michael Jordan.

Vrcholom Kropilákovej kariéry boli nepochybne majstrovstvá Európy v roku 1985 v Stuttgarte, kde si Československo vybojovalo strieborné medaily. Medzi najkrajšie momenty však radí aj účasť v exhibičných stretnutiach európskeho výberu.

"Jednoznačne, každý zápas v európskom výbere bol fantastický. Taký zážitok, že sa to ani nedá opísať. Ja som si to v tom čase ani poriadne neuvedomoval, že som hrával s najlepšími hráčmi Európy, to sú legendy. V tom čase som to bral normálne, lebo aj my sme patrili medzi špicu."

"Teraz, keď sa na to pozerám a čítam tie zostavy, tak niekedy si poviem 'ježiš, ja som s nimi hral, však to je niečo fantastické'," povedal pre TASR Kropilák.

Ak by mal vyzdvihnúť niektorý z týchto duelov, určite ten z roku 1982, keď Európania nastúpili proti Američanom pri príležitosti 50. výročia založenia Medzinárodnej basketbalovej federácie: "Jeden z takých zápasov bol proti výberu Ameriky, kde hral Michael Jordan. Hral som proti najlepšiemu hráčovi planéty, čo je super."

Najlepší basketbalista histórie mal vtedy ešte iba 19 rokov a bol na začiatku svojej kariéry. "Vtedy ešte tak nežiaril, no bolo vidieť, že niečo vie. Už vtedy ukázal fantastický ťah na kôš a takisto fantasticky skákal. Bolo vidieť, že to je obrovský talent, že z neho niečo bude. Ja som bol špecialista na blokovanie a raz sa mi ho podarilo bloknúť. Tak si teraz môžem povedať, že som blokol Jordana," pousmial sa.

Okrem neho sa stretol aj s ďalšími megahviezdami zo zámoria. Zahral si proti "Magicovi" Johnsonovi, zabával sa s Larrym Birdom, no najlepšie sa poznal s Kareemom Abdulom-Jabarom:

"Asi najviac som sa rozprával s Kareemom Abdulom-Jabarom, keď tu na Pasienkoch hral jeho výber proti Harlemu Globetrotters."

"Ja som hral vtedy za jeho tím, tak sme boli spolu v šatni a potom aj na posedení. A s Larrym Birdom som bol na jednej párty, keď bol ešte na univerzite. Myslím si, že to aj stačí, to sú asi tie najväčšie americké hviezdy," dodal Kropilák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Kropilák rád spomína na americké hviezdy: Blokol som Jordana