Kovaľčukov ročný plat sa blíži k celému rozpočtu Slovana

(Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|4. sep 2013 o 20:39

Ročný plat Kovaľčuka je podľa odhadov viac ako 8 miliónov eur, niektoré zdroje uvádzajú 15 miliónov, rozpočet Slovana je 12,7 milióna eur.

BRATISLAVA. Prezident Kontinentálnej hokejovej ligy Alexander Medvedev hodnotil minulú sezónu 2012 - 2013 ako nakvalitnejšiu zo všetkých.

V začínajúcom sa šiestom ročníku je v nadnárodnej KHL ešte viac klubov, viac hráčov, viac peňazí. Úrovňou sa chce približovať NHL, ktorá si udržiava povesť najlepšej ligy na svete.

KHL sa začala v stredu zápasom vlaňajších finalistov Dinamo Moskva - Čeľabinsk, domáci vyhrali 5:1.

Liga má už 28 klubov

KHL expanduje v novej sezóne do chorvátskeho Záhrebu, druhým nováčikom je Vladivostok pri Japonskom mori. KHL má už 28 mužstiev z ôsmich krajín, slovenským zástupcom je od vlaňajška Slovan Bratislava.

Na budúci rok má pribudnúť fínsky Jokerit Helsinki a dávnejšie prejavuje záujem talianske Miláno. V NHL hrá 30 mužstiev.

Dinamo chce hetrik

Prvenstvo obhajuje Dinamo Moskva, mužstvo so slovenským obrancom Dominikom Graňákom zaútočí na tretí titul za sebou. Má stabilizovaný hráčsky káder, útok posilnil po návrate z NHL Fín Leo Komarov.

Veľký útok na Gagarinov pohár však pripravuje najbohatší európsky klub SKA Petrohrad, ktorý znova nakúpil nových hráčov a dúfa, že tentoraz to už musí vyjsť.

Kovaľčuk je prvá hviezda

Petrohrad získal Iľju Kovaľčuka. Tridsaťročný reprezentant zbornej po minulej sezóne šokujúco opustil New Jersey a NHL, kde v roku 2010 podpísal zmluvu na sto miliónov dolárov. Vrátil sa domov.

Hovorí sa, že v Petrohrade dostal viac ako jedenásť miliónov, čo mal v poslednej sezóne v Amerike.

Kovaľčuk príchodom zatienil doterajšiu tvár KHL Alexandra Radulova z CSKA.

Lev môže prekvapiť

Okrem Dinama Moskva a Petrohradu majú najvyššie ambície ďalšie bohaté ruské kluby - Kazaň, Ufa a tiež Magnitogorsk s kanadským trénerom Mikom Keenanom, víťazom Stanley Cupu 1994.

Odborníci upozorňujú, že prekvapiť by mohol ukrajinský Doneck s novým trénerom Andrejom Nazarovom, pražský Lev po výraznom posilnení mužstva, CSKA Moskva s americkým koučom Johnom Torchettim, Torpedo Nižnyj Novgorod a taktiež Avangard Omsk.

Slovan je druhý zospodu

Platový strop narástol už na 1,3 miliardy rubľov, čo je asi 29 miliónov eur. Petrohrad ho splnil a navyše využil zvláštne pravidlo, že hviezdu - Kovaľčuka - môže mať mimo stropu. Takých výnimiek ako Kovaľčuk je v KHL dovedna sedem.

Lev Praha vydá na platy hráčov 16,8 mil. eur, kým Slovan je so 4,2 milióna druhý zospodu. Len Záhreb má so 4,1 mil. eur menší balík peňazí.

Slovákov je 44

Na súpiske Slovana je 23 Slovákov, v KHL ich bude 44 v pätnástich tímoch. Po odchode Júliusa Šuplera z Donecka na konci minulej sezóny zostáva v lige jediným trénerom zo Slovenska Ľubomír Pokovič, v Minsku je asistentom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Kovaľčukov ročný plat sa blíži k celému rozpočtu Slovana