Budú na ňom hrať v lete? Štadión v Košiciach si už obzreli aj hráči (FOTO)

Prvá etapa výstavby KFA je skolaudovaná.
Prvá etapa výstavby KFA je skolaudovaná. (Zdroj: kosice.sk)
Daniel Dedina|26. feb 2021 o 19:00

Kolaudácia prebehla, zmluvy ešte podpísané nie sú.

Prvý zápas v Košickej futbalovej aréne by sa mohol uskutočniť už počas tohto leta. Presný termín zatiaľ nie je známy.

„Pre nás je zásadné to, že na nový štadión by sme mali prejsť od 1. júla,“ vravel pred začiatkom jarnej časti II. ligy prezident FC Košice Dušan Trnka.

Predseda predstavenstva KFA a viceprimátor mesta Košice MARCEL GIBÓDA to vidí o čosi neskôr. „Termín spustenia KFA je predbežne určený na koniec letných prázdnin,“ hovorí v rozhovore pre Sportnet. 

Čo sa v rozhovore ešte dozviete

  • Ako vyzerá štadión v súčasnosti?
  • Na čo pôjdu peniaze z mestského rozpočtu?
  • Kedy dôjde k podpisu zmlúv s FC Košice a investorom, ktorý postaví akadémiu?
  • Kedy bude zasadená tráva na ihrisku v KFA?
  • Ako uzavrú priestory za bránami?

Úvodná etapa výstavby novej futbalovej arény v Košiciach je hotová. V akom stave sa štadión momentálne nachádza?

Kolaudácia prvej fázy bola ukončená koncom januára. Po stavebnej stránke sú ukončené tribúny A a C a hlavná prevádzková budova. Zároveň sú pripravené základy pre montáž ďalších tribún B a D za bránami.

Aktuálne dochádza k odstraňovaniu drobných nedostatkov, ktoré vznikli počas výstavby prvej etapy a doteraz ich neumožnili odstrániť poveternostné podmienky.

Mestskí poslanci schválili tento týždeň rozpočet na rok 2021. Čo to znamená pre Košickú futbalovú arénu?

Schválený rozpočet zahŕňa financie na dovybavenie a prevádzku KFA v sume 1,4 milióna eur. KFA pôvodne na tento účel v roku 2021 žiadala 2,5 milióna eur.

Zníženie požadovanej sumy znamená, že sa budeme snažiť zabezpečiť iba najnevyhnutnejšie veci smerom k sfunkčneniu arény, aby mohla byť certifikovaná v zmysle štandardov UEFA pre štadión kategórie 3.

Znamená to, že sa v nej bude môcť hrať najvyššia slovenská futbalová súťaž, ale zatiaľ bude bez medzinárodných stretnutí. Tie sa môžu uskutočniť až v prípade, ak bude štadión spĺňať kritériá kategórie 4. 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Na kompletné dokončenie štadióna chýba zhruba šesť miliónov eur. O poskytnutie finančných prostriedkov žiadate Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Poznáte už odpoveď?

Naďalej spolu komunikujeme a dopĺňame potrebné podklady, aby táto štátna pomoc mohla byť odobrená aj zo strany Útvaru hodnoty za peniaze pri ministerstve financií. To musí odsúhlasiť každú štátnu pomoc, ktorej výška presadzuje milión eur.

Veríme, že nás vláda pri dostavbe štadióna podporí. Je to dôležité z hľadiska znižovania regionálnych rozdielov, čo si uvedomujú aj predstavitelia Slovenského futbalového zväzu.

Zástupcovia FC Košice prejavili záujem hrať na štadióne už od 1. júla tohto roku. K definitívnej dohode medzi klubom a mestom však stále neprišlo. Kedy sa tak stane?

S vedením FC Košice sme sa stretli minulý týždeň. Spoločne s hráčmi, realizačným tímom A-tímu i mládežníkmi sme absolvovali prehliadku štadióna.

Konkrétne podmienky kontraktu sú už predrokované a dolaďujeme detaily. Pripravujeme zmluvu, na základe ktorej by sme vzťah medzi oboma stranami spečatili. Termín spustenia KFA je predbežne určený na koniec letných prázdnin.

Klub deklaruje, že je ochotný od začiatku prispievať na prevádzku štadióna. Aj to bude súčasťou zmluvy?

Áno. Platí, čo som už povedal.

Akou sumou sa bude na chode KFA podieľať mesto?

V nasledujúcich rokoch investuje do vybavenia a samotnej prevádzky štadióna sumy v státisícoch až miliónoch eur. KFA je súčasťou snahy mesta o reštart športovej infraštruktúry v Košiciach.

V decembri ste podpísali memorandum o výstavbe akadémie pri KFA. Kedy dôjde k podpisu zmluvy s investorom a v akom časovom horizonte sa začne stavať? 

Nachádzame sa vo fáze pripomienkovania návrhu nájomnej zmluvy, na ktorú budú nadväzovať ďalšie zmluvy o spolupráci, ako aj o odstúpení časti projektu vo veci tréningových ihrísk a tréningovej budovy.

Po uzavretí týchto zmlúv bude môcť investor na základe už vydaného stavebného povolenia okamžite začať výstavbu v zmysle schváleného projektu.

K časovému harmonogramu výstavby sa zatiaľ neviem bližšie vyjadriť, ale podpis zmlúv očakávame už v marci 2021.

Výstavba akadémie má stáť štyri milióny eur. Akým spôsobom bude financovaná? 

Financovanie výstavby na seba preberá Slovak Sport Development a.s., ktorý je partnerom FC Košice. Prevádzka samotnej akadémie by mala byť finančne zabezpečená klubom.

Predmetom ďalších zmlúv o spolupráci bude aj spôsob zdieľania spoločných technických zariadení ako je prístup k rozvodom energií, vody a obslužného personálu. Napríklad pri údržbe trávnika, aby došlo k úspore nákladov na oboch stranách.

Vzhľadom na aktuálne klimatické zmeny a plánované zdvojnásobenie počtu tréningových ihrísk na štyri je viac ako pravdepodobné, že bude potrebné hľadať dodatočné zdroje vody na ich zavlažovanie.

Tráva na hlavnej hracej ploche v KFA má byť zasadená v apríli. Platí to?

Je to prvý možný termín výsadby. Trávnik plánujeme vysadiť v dostatočnom časovom predstihu, k čomu nám majú dopomôcť aj experti so skúsenosťami z iných štadiónov tejto kategórie.

Chcem podotknúť, že samotné podložie trávnika aj zázemie štadióna už v súčasnosti spĺňa kvalitatívne kritériá pre štadión kategórie UEFA 4.  

Kým štadión nebude úplne dokončený, zápasy budú prebiehať na ihrisku s dvomi protiľahlými tribúnami. Ako uzavriete priestor za bránami?

Ako dočasné riešenie tohto stavu sa uvažuje nad oplotením s dočasnými výhľadovými zábranami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Budú na ňom hrať v lete? Štadión v Košiciach si už obzreli aj hráči (FOTO)