Košice si prevzali titul Európske mesto športu pre rok 2016

Košice získali titul Európske mesto športu pre rok 2016.
Košice získali titul Európske mesto športu pre rok 2016. (Autor: TASR)
TASR|18. nov 2015 o 21:08

Žiadne iné slovenské mesto sa podobným titulom pýšiť nemôže. Košice budú Európskym mestom športu v roku 2016.

BRUSEL. Mesto Košice si v stredu na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli prevzalo ako prvé mesto zo Slovenska titul Európske mesto športu na rok 2016. Cenu prebral primátor Košíc Richard Raši.

V rozhovore pre TASR uviedol, že tento titul dostávajú európske mestá, ktoré sú schopné zapájať širokú verejnosť do športových aktivít, a ktoré majú potenciál zväčšovať percento zapojenia ľudí - od detí až po seniorov - do športovania.

Raši spresnil, že v Košiciach pravidelne či nepravidelne športuje dvadsaťdeväť percent obyvateľstva, pričom mesto chce v priebehu najbližších rokov tento údaj zvýšiť na štyridsať percent.

"Chceme, aby každý, kto nešportuje, začal športovať aspoň nepravidelne. A tí, čo športujú nepravidelne, aby sa zapájali do športových aktivít pravidelnejšie. A aby bývalí športovci rozdávali radosť zo športu našim deťom," uviedol Raši.

Titul od roku 2001 každoročne udeľuje Federácia európskych metropol a miest športu (ACES), súkromná nezisková organizácia so sídlom v Bruseli. ACES má dvoch čestných predsedov, ktorými sú poslanci europarlamentu Marc Tabarella z Belgicka a José Manuel Fernandes z Portugalska.

Titul, ktorým sa pýšia Košice, porota udeľuje viacerým európskym mestám s počtom obyvateľov od 25.000 do 499.999.

Spolu s Košicami budú v roku 2016 jeho nositeľmi aj Chalon-sur-Saone (Francúzsko), Crema, La Spezia, Lupatoto, Molfetta, Pisa, Ravenna, S. Giovanni, Saronno a Scafati (Taliansko), Gijón, Las Rozas, Melilla (Španielsko), Krško (Slovinsko), Liepaja (Litva), Ruse (Bulharsko), Setúbal (Portugalsko), Stoke on Trent (Spojené kráľovstvo) a Tilburg (Holandsko).

mestosportu06_8_6_2015258340_r8200_res.jpg

Košice budú Európskym mestom športu 2016. FOTO - TASR.

Európskym hlavným mestom športu, čo je titul udeľovaný mestám nad 500.000 obyvateľov, bude v roku 2016 Praha.

O udelení titulu rozhoduje asociačná komisia, ktorú menuje ACES, a ktorá máva do deväť členov. Táto asociačná komisia navštívila Košice trikrát.

Podľa primátora mesta sa inšpektori zamerali na to, aké športové aktivity sa v meste robia, aká je história športových podujatí v Košiciach a či sú schopné zorganizovať aj športové podujatia medzinárodného významu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Košice si prevzali titul Európske mesto športu pre rok 2016