Mužstvo musí trénovať spolu. Odkiaľ tých šesť ľudí zobrali, z volejbalu?

Od budúceho týždňa s obmedzeniami môžu začať trénovať aj amatéri
Od budúceho týždňa s obmedzeniami môžu začať trénovať aj amatéri (Autor: Tímea Bazsó)

Prvý diel ankety s predstaviteľmi klubov o uvoľňovaní opatrení.

BRATISLAVA. Od budúceho pondelka sú pre amatérskych futbalistov povolené tréningy aspoň v šesťčlenných skupinách.

V ankete sme oslovili predstaviteľov klubov od tretej ligy až po okresnú súťaž, z rôznych kútov Slovenska. Boli sme zvedaví, ako vnímajú uvoľnenie protipandemických opatrení, akú predstavu majú o tréningovom procese a či veria, že sa dohrá aspoň jesenná časť sezóny.

Štefan Horný, tréner MŠK Senec (III. liga Bratislava)

„Všetci to majú pomýlené. Ihrisko má minimálne 6400 metrov štvorcových a nemôžeme trénovať ani desiati? Však to je choré! Ak je v mužstve 18 hráčov, tak by mali trénovať v troch skupinách, to sú pre trénera tri hodiny strávené na ihrisku. Naviac, chlapci pol roka nehrali futbal a minulý rok som ich po dvoch týždňoch nespoznával, tak čo bude teraz po šiestich mesiacoch? Bude treba ísť postupnými krokmi, dostávať ich znova pod kontrolu, aby sa posúvali po kondičnej stránke.

Keby sa dohrávala jesenná časť, tak by sme potrebovali minimálne mesiac, aby sme dali chlapcov na nejakú úroveň. Ale nie tak, že dvakrát do týždňa je tréning, ale minimálne štyrikrát. My však nemáme taký káder, tí chlapci neprídu štyri razy do týždňa. Mužstvo musí trénovať spolu, nie v skupine piatich či šiestich ľudí. Neviem, odkiaľ to zobrali, či z volejbalu? Ale futbalové ihrisko je veľké...

A keby sme hneď hrali zápas, tak hrozí, že sa hneď štyria zrania a zo 16-členného kádra ostane iba dvanásť hráčov. Politici skrátka nevedia, ako to funguje.“

Jozef Šulík, manažér FK Beluša (III. liga Západ)

„Od pondelka začíname s tréningovým procesom žien, ktoré pravdepodobne odohrajú celú jar. Taká je dohoda, že jeseň sa ukončí a pokračujú ďalej.

Čo sa týka mládežníckych družstiev, využijeme tréning aspoň v skupinkách po šesť. Deti sa veľmi tešia, individuálne tréningy ich už nebavia. Bojíme sa len, aby rodičia nemali obavy pred šírením nákazy covid-19 a pustili ich. Konečne sme otvorili ďalšie dve kategórie a neradi by sme o ne prišli.

Mne osobne sa zdá trochu choré, že v obchodoch môžu byť stovky ľudí a na obrovskom ihrisku len šesť. Je to smutné, ale musíme to rešpektovať.

Pravdepodobne aspoň po skupinkách spustíme aj tréningy mužov. Boli by sme radi, keby sme dohrali zápasy z jesene, no či to má zmysel, o tom sa dá polemizovať. Z nejakého súťažného hľadiska pre nás nie, ale aspoň budú chalani na čerstvom vzduchu.

Každý chce byť vonku, a to je priorita, ktorá je silnejšia ako výsledky. Veľmi silno veríme, že čoskoro sa všetky opatrenia uvoľnia a v lete sa budú môcť uskutočniť turnaje. Keď aj len s tromi či štyrmi mužstvami. Hlavne, aby sme si aspoň ako tak vykompenzovali smutnú jar. Pretože sledovať futbal v televízii a nemôcť si zahrať je frustrujúce.“

Miroslav Masaryk, manažér TJ Družstevník Radimov (IV. liga SZ ZsFZ)

„Naši mládežníci hrajú po okolitých dedinách, takú máme dohodu. Čo mám informácie, mali by začať trénovať aspoň v skupinkách. Bola by škoda nevyužiť to, pretože deťom už pohyb chýba.

Čo sa týka mužov, neboli sme s chalanmi v kontakte, ale bude v našom záujme spustiť tréningový proces. Radi by sme boli, keby sa dohrala aspoň jeseň.

V našom prípade je to náročnejšie, keďže nám s dohrávkami zostáva až sedem zápasov. Sme však ochotní hrať aj dve stretnutia za týždeň. Samozrejme, ak budú hráči súhlasiť. Všetko závisí od ich pracovných povinností. Na postupy a zostupy nehľadíme, hlavne, aby sa už konečne hralo. A boli sme vonku.“

Michal Mecele, tréner TJ Inter Horná Ves (VI. liga ObFZ Žiar nad Hronom)

„Ak by sa dohrávali dva-tri zápasy z jesene a spravili by sa postupy a zostupy, nezdá sa mi to spravodlivé. A to sme na prvých miestach. Za mňa by to nebola plnohodnotná súťaž. Rozhodnúť ale musia kompetentní a my to budeme rešpektovať.

Tešíme sa, keď sa konečne začne trénovať. Zatiaľ je povolené v šiestich, čo mi veľmi nedáva zmysel hlavne pri mládeži. Ako učiteľ sledujem dvadsať či tridsať detí v interiéri, no v exteriéri ich môže byť len šesť? Pri dospelých, ktorí sú z rôznych prác, to chápem, ale pri deťoch nie.

Aj pri mužoch by sa to však dalo jednoducho vyriešiť. Všetci si robíme testy, preto by podľa mňa mohlo negatívnych hráčov trénovať neobmedzený počet. Spraviť si v piatok ráno test a poobede ísť na tréning.

Rozhodnutia však robia iní a my ich musíme rešpektovať. Pevne dúfam, že sa to už čoskoro všetko uvoľní a budeme môcť normálne fungovať. V lete by sme odohrali prípravné zápasy a turnaj, určite budú mať aj iné tímy záujem. Už sa na to tešíme.“

Tomáš Boháčik, tréner MŠK Rimavská Sobota (III. liga Stred)

„V piatok budeme mať stretnutie s vedením klubu a určite chceme začať s tréningom v skupinkách. Budeme ich striedať v posilňovni, v parku a na ihrisku.

Káder sa nám nerozpadol, David Fadairo chcel ísť do Rakúska, lebo si myslel, že na Slovensku sa nebude hrať a v Rakúsku áno. Teraz to však vyzerá opačne. Uvidíme, ako to s ním dopadne. Peter Vasilko išiel na pracovnú brigádu, ale má sa vrátiť koncom apríla. Pokiaľ viem, z ostatných nikto nemá nijaké zajačie úmysly. Máme v hľadáčiku aj dvoch nových hráčov.

S hráčmi sme boli v kontakte, viem, že chodili behať, pracovali trošku na sebe. Verím, že keď prídu, nebudú úplne drevení.

Myslím si, že sa jeseň dohrá, bolo by to potrebné aj vzhľadom na postupy a zostupy, ale bude to strašne náročné pre všetkých trénerov. Hráči dlhé mesiace nehrali a bude veľké riziko zranení.“

Jozef Škrlík, tréner FK Humenné (III. liga Východ)

„Máme záujem dohrať jeseň, pretože sme na prvom mieste. Máme proti sebe zdatných súperov ako Lipany a Prešov, no chceme sa pobiť o postup. Ak by sa to zas anulovalo, bolo by to smutné.

Od budúceho týždňa spúšťame aj tréningový proces. I keď je to trošku nezmysel behať pomaly na hektári šiesti, keď inde je kopec natlačených ľudí. Čo už, nič iné nám neostáva.

Chalani mali individuálne plány, ale tie nahradiť kolektív nedokážu. Už sa na spoločné stretnutia veľmi tešia.

Verím, že sa to pohne správnym smerom a čoskoro nás čaká spustenie súťaží. Ak by sa začalo hrať v polke mája či začiatkom júna, nevidím problém, aby sme tie tri či štyri zápasy dohrali. V lete bude do ôsmej vidno, takže môžeme jeden odohrať aj o šiestej večer v týždni.

Keď človek chce, všetko sa dá. Hlavne, aby sa to už konečne spustilo, pretože pol roka je dlhá doba.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mužstvo musí trénovať spolu. Odkiaľ tých šesť ľudí zobrali, z volejbalu?