Komisia po desaťročiach vyšetruje tragédiu, ktorá zmenila olympiádu

Člen militantnej organizácie Čierny september počas teroristického útoku na OH v Mníchove 1972.
Člen militantnej organizácie Čierny september počas teroristického útoku na OH v Mníchove 1972. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. máj 2023 o 17:00

Obeťami boli jedenásti členovia izraelskej výpravy a jeden policajt.

BRATISLAVA. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová víta začiatok činnosti osobitnej vyšetrovacej komisie v súvislosti s tragickými udalosťami na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972.

Ako uvádza web insidethegames.biz, podľa Faeserovej to vysiela dôležitý signál do celého sveta. Uvedená komisia má osem členov a zahŕňa významné osobnosti z Nemecka a Izraela.

Do olympijskej dediny vtrhli 5. septembra 1972 členovia palestínskej skupiny Čierny september a z členov izraelskej výpravy si spravili rukojemníkov.

Pôvodne ich prepustenie podmieňovali prepustením im spriaznených väzňov, ktorí boli za mrežami v Izraeli či Nemecku. Obeťami tragédie boli jedenásti členovia izraelskej výpravy na OH a jeden západonemecký policajt.

„Útok zanechal hlboké rany a je hanebné, že mučivé otázky zostali dlho nezodpovedané. Príliš dlho chýbalo pochopenie alebo prehodnotenie udalostí, transparentnosť o nich alebo prijatie zodpovednosti, vraví Faeserová.

Zriadenie komisie oznámili minulý rok počas spomienkových podujatí v Mníchove pri príležitosti 50. výročia útoku. Jej vytvorenie predstavovalo záverečnú časť dohody s rodinami obetí.

„Udalostí okolo tohto hrozného útoku budú konečne dôkladne a transparentne preskúmané. Výsledky vyšetrovania by mali priniesť odpovede na mnohé nevyriešené otázky, a taktiež odpovede, ktoré nemecká vláda dlhuje rodinným príslušníkom obetí a verejnosti už viac ako 50 rokov,“ dodala Faeserová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Komisia po desaťročiach vyšetruje tragédiu, ktorá zmenila olympiádu