Kľúčový gól nám dal chlapec z Atlética El Niňo

Sportnet|14. nov 2005 o 00:00

Španielski futbalisti patrili po zápase s našimi Španielom. Slovák stál pred neprekonateľnou prekážkou húštiny televíznych štábov. Vychádzajúci Raúl by bol aj ochotný, lenže jeho strážcovia zasiahli. Niektoré ...

Fernando Torres (vpravo) v súboji s Martinom Škrteľom. Zo stretnutia Španielsko - Slovensko 5:1. FOTO - ČTK/AP

Španielski futbalisti patrili po zápase s našimi Španielom. Slovák stál pred neprekonateľnou prekážkou húštiny televíznych štábov. Vychádzajúci Raúl by bol aj ochotný, lenže jeho strážcovia zasiahli. Niektoré médiá majú na maestra exkluzivitu.

V mixzóne zostal už iba vysmiaty Fernando José Torres (nar. 12. marca 1984 v Madride). Nenastúpil do autobusu španielskej reprezentácie. Na štadióne Vicenteho Calderóna je doma. Začínal, hrá a bude hrať za Atlético. Jeho majiteľ Jesús Gil y Gil rezolútne vyhlásil - Fernando je nepredajný. Mecenáš prisahá, že dvakrát rovnakú chybu neurobí. Pred rokmi totiž predal Realu 16-ročného Raúla.

Torres odpovedal vďačne. Skutočne sa správal podľa prezývky. V Madride ho neoslovia inak ako El Niňo (dieťa). Skromný, sympatický, zhovorčivý mladík hral za reprezentáciu 25 zápasov, dal deväť gólov. V sobotu jeden aj Slovákom.

Čo vás zdržalo na štadióne, že ste nešli do tréningového centra v Las Rozas so spoluhráčmi?

"Množstvo otázok. Pravdaže, odpoviem aj vám - rád."

Bolo pre vás veľkou motiváciou, že sa hralo na štadióne Atlética?

"Hombre (v preklade aj šťastné zvolanie - Človeče!), a akou. Keď mi tréner oznámil, že nastúpim, skoro som vyskočil z kože, potom som bol trochu nervózny. Dnes už nie (v sobotu - pozn. red.)."

Kedy sa vrátite medzi spoluhráčov?

"Porozprávame sa, rozlúčim sa s personálom Atlética. Skočím, trebárs, aj za vrátnikmi. Milujem tunajšie prostredie. Potom rýchlo nasadnem do auta a som v Las Rozas. Dnes si trochu oddýchneme, od zajtra sa už plne koncentrujeme na odvetu na Slovensku."

Predpokladali ste také vysoké víťazstvo? Je už rozhodnuté?

"Ani náhodou. To druhé spoznáte v Bratislave. My Španieli sme poverčiví, nechcem zakríknuť. Nie som úplný tajnostkár. Urobili sme vážny krok."

Rozhodujúcim okamihom smerom k vysokej výhre Španielska bol pokutový kop, ktorý ste práve vy premenili. Prečo ste ho kopali?

"Lebo tak rozhodol tréner Aragonés."

Nemali ste trému?

"Každý futbalista má pred strelou z penalty trému. Ak ide o dôležitý zápas, čo dnešný bol, pocit zodpovednosti narastá. Ale - veril som si. Trochu trémy nikdy nezaškodí."

Pred kopom ste sa dlho sústreďovali. Obavy či ťah na zmätenie brankára?

"Ani jedno, ani druhé. Čontofalského štýl som videl na videu možno tisíckrát. Aj to, ako reaguje pri pokutových kopoch. To bol dôvod."

Teda ste presne vedeli, kam kopnúť?

"Áno, vedel."

Ako strieľate penalty proti brankárom, ktorých nemáte preštudovaných?

"Mám spôsob na istotu. Aký, to, prirodzene, neprezradím. Snažím sa vždy dlhšie sústreďovať, pozorovať, čo robí brankár. Aj vtedy, keď sa už rozbieham."

Čo vám povedal Aragonés pred zápasom?

"To, čo ostatným, aby sme hrali najmä zo začiatku veľmi agresívne, napádali už obrancov Slovenska, snažili sa dať rýchlo gól. Dopadlo to lepšie, ako sme očakávali."

Tešíte sa na bratislavskú odvetu?

"Veľmi, som mladý hráč, na Slovensku som nebol. Rád spoznávam krajiny."

Máte favorita na majstrovstvá sveta?

"Nemci sú vždy nebezpeční aj keď sa im zdanlivo nedarí. Budú doma. Myslím si však, že zvíťazí technický latinský futbal, možno juhoamerický, možno európsky. A sú to Holanďania."

Patria aj Španieli do kategórie favoritov "možno latinský z Európy"?

"Nie som prorok. Samozrejme, chceme zvíťaziť, do šampionátu je ešte dosť času, všeličo sa môže zmeniť. Napríklad naša forma. Podľa momentálnej si trúfnem povedať, že by sme hrali o finálový zápas."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kľúčový gól nám dal chlapec z Atlética El Niňo