Karpatská liga žien má za sebou úvodný ročník

ŽBK Rožňava. K účastníkom Karpatskej ligy patrila Rožňava.
ŽBK Rožňava. K účastníkom Karpatskej ligy patrila Rožňava. (Autor: Peter Podolinský)
Peter Podolinský|20. máj 2016 o 00:00

Pri zrode súťaže stál basketbalový funkcionár Ladislav Janošov.

Basketbalová Karpatská liga žien bola v uplynulej sezóne novou súťažou, v ktorej štartovali slovenské a poľské družstvá.

ROŽŇAVA/ MICHALOVCE. Karpatská liga basketbalistiek končí svoj úvodný ročník. Nechajme však teraz bokom výsledky na palubovke. Pri zrode tejto súťaže stál basketbalový funkcionár Ladislav Janošov, prezident 1. BK D Michalovce a koordinátor Karpatskej ligy.

Prvý ročník ženskej Karpatskej ligy skončil. Ako ho hodnotíte?

„Prvý ročník Karpatskej ligy žien hodnotím ako vcelku dobrú súťaž. Pre úplnú spokojnosť mi chýbala väčšia disciplína pri dodržiavaní rozpisu súťaže, ale hlavne to, že jedno zahraničné družstvo Gimball Tarnawa z ekonomických dôvodov súťaž nedohralo. Jeho výsledky budú anulované. Stáva sa to ale aj v iných a vážnejších súťažiach, takže to neberiem tragicky. Mrzí ma to však, pretože išlo o veľmi sympatické družstvo, aj jeho vedenie.“

Priebeh určite nebol jednoduchý. Asi najviac viditeľným problémom bolo časté prekladanie termínov. Čo vám ukázal resp. aké poučenia priniesol úvodný ročník?

„Tak ako kladiete otázku, najzávažnejším problémom bolo časté prekladanie termínov, vo väčšine prípadov však išlo o objektívne dôvody. Je ale pravda, že družstvá sa vždy vedeli dohodnúť na odohraní chýbajúcich zápasov. Zo začiatku ligy boli aj určité pripomienky k rozhodovaniu zápasov, postupne ale tento problém bol doriešený a zápasy rozhodovali kvalifikovaní rozhodcovia, sťažnosti sa nemnožili. Pozitívne bolo, že družstvá dávali priestor podstatne väčšiemu počtu hráčok a mal som pocit, že niektoré družstva mali naozaj snahu vyhrávať svoje hráčky a dať im väčší časový priestor na ihrisku. Toto je jednou z úloh po športovej línii, ktorú Karpatská liga plní. Zápasovú prax nič nenahradí.“

Predpokladám, že už sa pomaly pripravujete na budúcu sezónu. Plánujete zmeny vo fungovaní Karpatskej ligy? Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Karpatská liga žien má za sebou úvodný ročník