Kapitánom Edmontonu sa stal najmladší hráč v histórii

Connora McDavida chválil za výnimočný talent aj slávny Wayne Gretzky.
Connora McDavida chválil za výnimočný talent aj slávny Wayne Gretzky. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. okt 2016 o 07:36

Connora McDavida vymenovali za lídra tímu pred štartom jeho druhej sezóny v NHL. Má len 19 rokov.

EDMONTON. Pätnástym kapitánom klubu zámorskej NHL Edmonton Oilers sa stal Connor McDavid. Vo veku 19 rokov a 266 dní vstúpil do profiligovej histórie ako najmladší hokejista s céčkom na drese. Asistovať mu budú Ryan-Nugent-Hopkins, Milan Lucic a Jordan Eberle.

Najlepší nováčik

Vlaňajšia draftová jednotka má za sebou výbornú sezónu. V premiérovom ročníku odohral McDavid pre dlhodobé zranenie síce len 45 zápasov, no nazbieral v nich 48 bodov (16+32).

Po konci klubovej sezóny získal zlato s Kanadou na svetovom šampionáte v Rusku. Na uplynulom Svetovom pohári viedol s céčkom na drese výber Severnej Ameriky, ktorému sa napriek sympatickým výkonom nepodarilo postúpiť do semifinále prestížneho turnaja.

Predchádzajúci kapitán zrejme skončí

V historickej štatistike najmladších kapitánov NHL preskočil Gabriela Landeskoga o 20 dní. Švédsky reprezentant sa stal lídrom Colorada Avalanche rovnako vo svojej druhej profiligovej sezóne, no vo veku 19 rokov a 286 dní. V devätnástich sa kapitánmi stali ešte Sidney Crosby a Vincent Lecavalier.

V histórii Oilers sa McDavid zaradil k legendám ako Wayne Gretzky, Mark Messier či Doug Weight. Kapitánske céčko prebral od Andrewa Ferencea, ktorý rehabilituje s rozsiahlym zranením a s najväčšou pravdepodobnosťou ukončí aktívnu športovú činnosť.

Áčko na dres sa neušlo slovenskému reprezentantovi Andrejovi Sekerovi, ktorý je pri neúčasti Ferencea vo veku 30 rokov najskúsenejší v defenzíve "olejárov".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kapitánom Edmontonu sa stal najmladší hráč v histórii