Slafkovský je najmladší Hokejista roka, Bondra a Pálffy v Sieni slávy

Juraj Slafkovský počas galavečera Hokejista roka 2022.
Juraj Slafkovský počas galavečera Hokejista roka 2022. (Autor: TASR)
Sportnet|11. aug 2022 o 21:42 (aktualizované 11. aug 2022 o 22:10)

Hokejový útočník má za sebou výnimočný rok.

BRATISLAVA. Vo februári tohto roka potiahol slovenský tím k senzačnému bronzu na olympijskom turnaji v Pekingu, v máji bol oporou tímu Craiga Ramsayho aj na majstrovstvách sveta vo Fínsku a v júli sa stal jednotkou draftu NHL.

Juraj Slafkovský sa stal víťazom ankety Hokejista roka, ktorú vyhlásili vo štvrtok večer na Bratislavskom hrade. Iba osemnásťročný útočník je najmladší hráč s týmto ocenením v takmer 30-ročnej histórii ankety. 

Slafkovský vystriedal Černáka

Slafkovský si z galavečera, ktorý usporiadal SZĽH prvý raz od roku 2019, odniesol aj ocenenia pre najlepšieho útočníka a najlepšieho hráča do 20 rokov. Momentálne sa pripravuje doma a popri tom sleduje, ako si počínajú jeho rovesníci a kamaráti na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov.

"Je to príjemný pocit ocitnúť sa v takej spoločnosti, chcem sa poďakovať rodičom, sestre, samozrejme spoluhráčom a realizačnému tímu. Verím, že je to len začiatok," povedal na pódiu Slafkovský, ktorého si z prvej pozície v drafte NHL nedávno vybrali Montreal Canadiens.

"Prajem mu veľa šťastia v NHL, aby v Montreale neprepadol tlaku médií," zaprial Slafkovskému legendárny útočník Jozef Golonka.

Slafkovský vystriedal na slovenskom hokejovom tróne ďalšieho košického odchovanca Erika Černáka, ktorý tento rok triumfoval v kategórii najlepší obranca. Černáka počas sezóny sprevádzali viaceré zranenia.

Napriek nim odohral takmer osemdesiat zápasov a s tímom Tampa Bay tretíkrát v rade postúpil do finále Stanleyho pohára, ale tentoraz si nesiahol na víťaznú trofej.

Za najlepšieho brankára vyhlásili Patrika Rybára, najlepší tréner je Craig Ramsay a hokejistka Nicol Lucák Čupková.

Pálffy a Bondra medzi legendami

V rámci galavečera uviedli dvoch nových členov do Siene slávy slovenského hokeja. Za rok 2021 pribudol medzi nezabudnuteľné osobnosti Peter Bondra, za rok 2022 Žigmund Pálffy.

Práve táto útočná dvojica sa postarala o víťazný gól na MS vo 2002 vo švédskom Göteborgu, kde Slovensko získalo doteraz jediný titul majstrov sveta. 

Bondra (54) strávil väčšinu hráčskej kariéry v zámorskej NHL a na prelome milénií patril k najlepším strelcom súťaže. V najkvalitnejšej lige sveta odohral v základnej časti 1081 zápasov s bilanciou 503 gólov a 389 asistencií.

V play-off pridal 80 štartov, v ktorých 30-krát skóroval a nazbieral aj 26 gólových prihrávok. Na medzinárodnom ľade vybojoval so slovenským tímom zlato z MS 2002 a bronz z MS 2003. Po ukončení hráčskej kariéry plnil funkciu generálneho manažéra slovenského tímu. Od roku 2016 je členom Siene slávy IIHF.

"Nikdy som nesníval, že budem v Sieni slávy a stalo sa. Hokej mi dal všetko, precestoval som mnoho krajín, získal veľa priateľov. Gratulujem aj Žigovi, škoda že sme si nezahrali spolu v tíme NHL. Chcem sa poďakovať bratovi Jurajovi, ktorý ma priviedol k hokeju, aj základnej škole v Spišskej Sobote, kde nám k tomu vytvorili podmienky," vravel Bondra v dlhom príhovore..

Peter Bondra a Žigmund Pálffy na MS 2003.
Peter Bondra a Žigmund Pálffy na MS 2003. (Autor: JÁN SÚKUP)

Čerstvý päťdesiatnik Pálffy takisto zanechal výraznú stopu v NHL. Počas dvanástich sezón mal bilanciu viac ako jedného bodu na zápas.

V základnej časti odohral 684 duelov, v ktorých strelil 329 gólov a na 384 prihral. V play-off zasiahol do 24 súbojov s bilanciou 9 presných zásahov a 10 asistencií. Zámorské pôsobenie ukončil nečakane už v sezóne 2005/06, ale potom bavil fanúšikov v slovenskej extralige. 

Podobne ako Bondra, aj on má v zbierke zlato z roku 2002 a bronz z nasledujúceho šampionátu. Do Siene slávy IIHF ho zaradili v roku 2019 v Bratislave. 

"Je to pre mňa obrovská pocta. Chcel by som sa poďakovať najmä svojmu otcovi, ktorý už nie je medzi nami, za to že mi dal hokejové základy. Hral som so špičkovými hokejistami ako chlapec, ktorý vyrastal v Skalici. Ďakujem aj sestrám, že sme ako rodina vždy držali spolu," povedal na pódiu Pálffy.

V All-star traja olympionici

Súčasťou programu bolo taktiež vyhlasovanie All-Star tímov minulej sezóny v dvoch najvyšších slovenských súťažiach.

V Tipos extralige vytvorili najlepšiu šestku brankár Marcel Melicherčík zo Spišskej Novej Vsi, obrancovia Šimon Nemec z Nitry s Mattom MacKenziem z bratislavského Slovana a útočníci Samuel Buček z Nitry, Samuel Takáč zo Slovana a Pavol Regenda z Michaloviec.

Zaujímavosťou je, že trojica Nemec, Takáč a Regenda sa tešila z olympijského bronzu v Pekingu.

V TIPOS Slovenskej hokejovej lige mali takisto dvojnásobné zastúpenie dva kluby, konkrétne Žilina a Skalica.

Vlkov reprezentovali brankár Stanislav Škorvánek a útočník Šimon Petráš, Záhorákov obranca Ondřej Šmach a útočník Daniel Štumpf. Spomenuté kvarteto doplnil najproduktívnejší bek súťaže Michal Novák z Topoľčian a skúsený útočník Marcel Holovič z Trnavy. 

Na Bratislavskom hrade sa odovzdávali aj trofeje pre najvýraznejšie postavy uplynulej sezóny mládežníckych súťaží. Cenu Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča Kaufland Extraligy dorastu získal Maxim Mamonov zo Slovana Bratislava, Cenu Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca Extraligy juniorov si vybojoval Adam Stránský z Trenčína.

Výsledky ankety Hokejista roka 2022

  • Hokejista roka: Juraj Slafkovský
  • Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Patrik Rybár
  • Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Erik Černák
  • Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Juraj Slafkovský
  • Najlepšia hokejistka: Nicol Lucák Čupková
  • Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Craig Ramsay
  • Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano
  • Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Juraj Slafkovský 

All-Star tím Tipos extraligy 2021/22: Marcel Melicherčík (HK Spišská Nová Ves) – Šimon Nemec (HK Nitra), Matt MacKenzie (HC Slovan Bratislava) – Samuel Buček (HK Nitra), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce)

All-Star tím TIPOS SHL 2021/22: Stanislav Škorvánek (Vlci Žilina) – Ondřej Šmach (HK Skalica), Michal Novák (HC Topoľčany) – Daniel Štumpf (HK Skalica), Marcel Holovič (HK Gladiators Trnava), Šimon Petráš (Vlci Žilina).

Najproduktívnejší hráč Kaufland Extraligy dorastu (Cena Karola Faka): Maxim Mamonov (HC Slovan Bratislava)

Najlepší strelec Extraligy juniorov (Cena Dušana Pašeka): Adam Stránský (HK Dukla Trenčín)

Členovia Siene slávy slovenského hokeja 

  • 2002: Ladislav Troják, Stan Mikita, Michal Polóni, Ladislav Horský, Ján Starší, George Gross, Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Václav Nedomanský.
  • 2003: Rastislav Jančuška, Vojtech Okoličány, Miroslav Červenka, Ján Jendek 
  • 2004: František Gregor, Karol Fako, Vincent Lukáč, Milan Kužela 
  • 2005: Jaroslav Walter, Igor Liba 
  • 2006: Rudolf Tajcnár 
  • 2007: Dušan Pašek 
  • 2008: Dušan Faško 
  • 2009: Dárius Rusnák 
  • 2011: Július Haas, Ján Mitošinka, Róbert Švehla 
  • 2012: Pavol Demitra 
  • 2014: Zdeno Cíger 
  • 2018: Miroslav Šatan 
  • 2019: Ferdinand Marek, Oto Haščák, Július Šupler, Ján Filc
  • 2021: Peter Bondra 
  • 2022: Žigmund Pálffy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slafkovský je najmladší Hokejista roka, Bondra a Pálffy v Sieni slávy