Bola to veľmi škaredá urážka. Hráč pre rasistický výrok nechcel dohrať

 Mouctar Diakhaby.
Mouctar Diakhaby. (Zdroj: SITA/AP)
TASR, SITA|5. apr 2021 o 15:34 (aktualizované 5. apr 2021 o 16:28)

Hráči dokonca na chvíľu odišli z ihriska.

CÁDIZ. Nedeľňajší zápas 29. kola španielskej La Ligy medzi futbalistami Cádizu a Valencie (2:1) museli v prvom polčase nečakane prerušiť pre rasistický škandál.

Hosťujúci stopér Mouctar Diakhaby si údajne od domáceho Juana Calu vypočul rasistickú urážku. Po dlhšej diskusii medzi hráčmi a rozhodcom a následnej žltej karte pre Diakhabyho sa hráči Valencie dokonca rozhodli odísť z ihriska.

Vyzval spoluhráčov, aby sa vrátili

O pár minút neskôr sa však vrátili a zápas pokračoval ďalej od 29. min po tom, ako hráči Cádizu vhodili loptu do hry a prihrali ju súperom. Diakhaby nechcel hrať a nechal sa vystriedať Hugom Guillamónom. Poprosil však spoluhráčov, aby sa vrátili na trávnik a zápas dohrali.

Obranca Valencie Jose Gaya po zápase povedal, že ak by sa nevrátili na ihrisko, hrozila by jeho tímu kontumácia či strata bodov.

"Diakhaby nám povedal, že ho urazil a to odsudzujeme. Preto sme opustili ihrisko, no oni nám povedali, že musíme ísť naspäť, lebo ak nie, odoberú nám tri body a možno aj viac. Diakhaby nám povedal, aby sme sa vrátili a preto sme to spravili.

Chcel, aby sme dohrali. Bez jeho súhlasu by sme to neurobili. On bol nahnevaný a nemohol sa vrátiť. Bola to veľmi škaredá urážka, nepoviem ju," citovala agentúra dpa Gayu.

Hlavný rozhodca David Medié Jiménez v zápise o stretnutí poznačil Diakhabyho tvrdenie, podľa ktorého mu Cala nadával do "černochov".

Podľa zápisu rasistické slová nepočul ani jeden z rozhodcov prítomných na zápase.

Cadiz verí svojim hráčom

"Dnešok predstavuje smutný deň pre náš šport. Nestratili sme iba zápas, ale aj rešpekt a ducha futbalu a športu," uviedol prostredníctvom oficiálnych kanálov klub z Valencie.

Tréner Cádizu Álvaro Cervera poznamenal, že mu Cala povedal, že nikoho neurážal a svojmu zverencovi dôveruje.

"Povedal mi, že nikdy neurážal iného hráča. Keď takéto incidenty nastanú, musíme ich odsúdiť, ale verím tomu, čo povedal môj hráč," vyhlásil 55-ročný kouč.

"Nepochybujeme o profesionalite našich hráčov, ktorí sú oddaní podporovatelia boja proti rasizmu," uviedol klub z Cadizu vo svojom stanovisku. 

Vedenie najvyššej španielskej súťaže sa zatiaľ k incidentu nevyjadrilo, no kapitán Valencie José Luis Gayá sa domnieva, že Diakhaby by pravdepodobne takto nereagoval, keby mu niekto niečo nepovedal.

"Bola to veľmi škaredá urážka. Nepoviem však, čo presne to bolo," skonštatoval ľavý obranca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Bola to veľmi škaredá urážka. Hráč pre rasistický výrok nechcel dohrať