Jančula s Ivanom Kozákom veria Slovákom

Jan Koller
Jan Koller (Autor: ČTK)
TASR|2. sep 2009 o 11:20

Skúsený obranca českej futbalovej reprezentácie Marek Jankulovski z AC Miláno sa teší na hru "navrátilca" Jana Kollera.

BRATISLAVA. Pred dvanástimi rokmi sa na Tehelnom poli zrodil dovtedajší najväčší úspech slovenskej futbalovej

reprezentácie v ére samostatnosti. Slováci 24. augusta 1997 pod vedením Jozefa Jankecha zvíťazili v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 1998 nad Čechmi 2:1.

Autorom úvodného gólu domácich bol útočník Tibor Jančula. O zisk troch bodov sa potom postaral jeho partner v útoku Jozef Majoroš.

Slovenskí futbalisti majú o tri dni možnosť zopakovať si rovnaký úspech na tom istom štadióne a navyše s rovnakým súperom.

"Na také duely a životné situácie, ako bol zápas proti Česku v roku 1997, sa nezabúda. Náš triumf bol o to cennejší, že sme zdolali v tom čase vicemajstrov Európy," opísal nezabudnuteľné chvíle v rozhovore pre agentúru SITA Tibor Jančula, ktorý bol v tom čase jedným z troch legionárov v národnom mužstve.

Nevysoký rodák z Bernolákova v tom čase pôsobil v rakúskom Casine Salzburg.

Okrem neho v tom čase pôsobili za hranicami SR aj Jozef Majoroš (Petra Drnovice) a Vladimír Kinder, ten sa stal prvým Slovákom, ktorý nastúpil v zápase Premier League. Kinder bol hráčom FC Middlesbrough.

((video))

"Najväčším rozdielom medzi situáciou vtedy a teraz je, že tréner Vladimír Weiss má k dispozícii hráčov, ktorí pôsobia v kvalitných zahraničných kluboch. Netreba ich nijako zvlášť motivovať. Všetci majú skúsenosti s náročnými stretnutiami," pokračoval T. Jančula.

Podobný názor vyslovil aj Ivan Kozák, ktorý proti Česku odohral v spomenutom dueli prvých 42 minút a potom musel pre zranenie nedobrovoľne opustiť ihrisko.

Slovensku pomáhajú kvalitní legionári

"Zvíťazili sme pred vypredaným domácim štadiónom. Aj napriek zraneniu mám na ten zápas vynikajúce spomienky. Súčasný káder SR je zložený z hráčov pôsobiacich v kvalitných zahraničných ligách. To je určite výhoda v porovnaní so situáciou spred dvanástich rokov," myslí si Ivan Kozák.

Momentálne má hlavný kormidelník reprezentácie SR k dispozícii len dvoch hráčov pôsobiacich v domácej súťaži - Kamila Kopúnka z Trnavy a košického kanoniera Jána Nováka.

Futbal sa na prelome tisícročí nevyhol zmenám. Je dynamickejší, atletickejší, zameraný viac na fyzickú pripravenosť hráčov. Na každý post má vedenie v klube k dispozícii dvoch výkonnostne vyrovnaných hráčov. Vývojom prešla aj taktika na jednotlivé duely.

((anketa))

"Krajní obrancovia už v súčasnosti pôsobia aj v krídelných priestoroch. Každý jeden člen tímu musí byť dobrý smerom dopredu aj dozadu," myslí si T. Jančula, ktorý pridal aj svoj názor na sobotňajší duel medzi Slovenskom a Českom. "Verím chalanom. Osobne sa domnievam, že zvíťazíme. Kvalitným kolektívnym výkonom by sa nám to mohlo podariť, ale ani prípadná remíza neznamená stratu nádejí na postup do Juhoafrickej republiky."

Optimistický vo svojich prognózach je aj Ivan Kozák, momentálne pôsobiaci vo funkcii vedúceho mužstva MFK Košice. "Každý správny Slovák by mal ´fandiť´ futbalu. Naša krajina si zaslúži obrovský úspech, ktorý bude mať vplyv aj na ekonomiku či iné sféry každodenného života. Trúfam si povedať, že ak zvíťazíme, tak nám postup na MS už neunikne. Môj osobný tip na výsledok je 2:1 v náš prospech," predpovedal rovnaký stav ako pred dvanástimi rokmi Ivan Kozák.

Jankulovski: Proti Slovensku nastúpime aj s Kollerom

Skúsený obranca českej futbalovej reprezentácie Marek Jankulovski z AC Miláno sa teší na hru "navrátilca" Jana Kollera v pre Česko kľúčovom zápase proti Slovensku v kvalifikácii o postup na MS 2010 v JAR. Tridsaťdvaročný zadák sedemnásobného európskeho šampióna si je istý, že Koller v Bratislave na Tehelnom poli 5. septembra (20.30 hod) nastúpi a bude oporou.

"Prišlo k zmenám, sú s nami aj Jan Koller a Tomáš Rosický. Som si istý, že Honza určite nastúpi a bude to trochu iná hra. Keď je vpredu, tak si človek uľaví tým, že nakopnutou loptou rýchlo prenesie hru. Honza na to, akú má postavu, vie hrať dobre aj nohami. Myslím, že bude efektívny, keď na neho budeme posielať centre zo strán," citovali Jankulovského české médiá.

Ľavý obranca bol po zápase v Prahe, ktorý Česi so Slovákmi na Letnej v apríli prehrali 1:2, veľmi rozčarovaný. Pred prípravným duelom s Belgickom, ktorý už Česi pod novým trénerom Ivanom Hašekom vyhrali jasne 3:1 povedal, že ak sa nevyhrá na Slovensku, končí s kariérou.

((weiss))

Teraz ale svoje slová mierne korigoval: "Síce som to povedal, ale myslím to tak, že až keď nebude žiadna možnosť postúpiť na majstrovstvá sveta, tak končím. Sú aj iné varianty postupu, aj keď už nebudú v našich rukách. Zatiaľ určite neuvažujem nad tým, že tento zraz bude pre mňa posledným. Všetci veríme vo víťazstvo nad Slovákmi, dobre sa pripravíme a necháme na ihrisku všetko. Toto mužstvo má určite na výhru, remíza pre nás nič nerieši."

Jankulovski má pred výberom trénera Vladimíra Weissa rešpekt: "Vedú skupinu, má pred nami 7-bodový náskok, je sebavedomý. Na Slovensku všetci od ich hráčov budú očakávať víťazstvo. Môže ich to zväzovať. Pred troma rokmi v Bratislave si tiež na nás veľmi verili a zdolali sme ich 3:0."

Duel SR - ČR pre Jankulovského možno posledným v "nároďáku"

Zrejme všetci slovenskí fanúšikovia si v tejto chvíli želajú, aby bol sobotňajší kvalifikačný duel o postup na futbalové MS 2010 medzi SR a ČR posledným v národnom mužstve pre českého obrancu Marka Jankulovského.

Skúsený legionár z talianskeho veľkoklubu AC Miláno totiž vyhlásil, že ak zverenci nového trénera Ivana Hašeka na Tehelnom poli nezvíťazia a prídu o reálnu šancu prebojovať sa na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky, najcennejší dres si už neoblečie.

"Pokiaľ po zápase nebude šanca na postup, moja reprezentačná kariéra bude na konci. Samozrejme, musíme počkať, ako sa situácia v skupine vyvinie. Ale všetci vieme, že keď nevyhráme, už to bude s majstrovstvami sveta veľmi zložité," vyhlásil pred idnes.cz 32-ročný Jankulovski, ktorý si však neúspech v sobotňajšom dueli nepripúšťa: "Všetci veríme, že na Slovensku môžeme vyhrať. Veríme, že máme mužstvo na to, aby sme tam urobili tri body. A veríme, že môžeme uspieť a napraviť doteraz nevydarenú kvalifikáciu."

Jendrišek si šetrí góly proti Čechom

Autor víťazného gólu z prvoaprílového kvalifikačného zápasu medzi Českom a Slovenskom v Prahe Erik Jendrišek sa už nevie dočkať sobotňajšieho odvetného duelu 3. kvalifikačnej skupiny o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta. Útočník druholigového nemeckého klubu 1. FC Kaiserslautern si uvedomuje, že šanca dostať sa do Juhoafrickej republiky je obrovská.

"Sme skúsenejší, máme väčšie sebavedomie a nechceme sa vzdať našej príležitosti," naznačil Jendrišek a doplnil prognózu pred dôležitým sobotňajším stretnutím na Tehelnom poli. "Musíme sa vyvarovať chýb. Naopak, mali by sme potrestať prípadné chyby súpera. Verím, že trpezlivým výkonom, najmä v defenzíve, sa nám podarí v sobotu zvíťaziť," nechal sa počuť 22-ročný rodák z Trstenej.

Rozbehnutý slovenský tím, ktorý je na čele svojej kvalifikačnej skupiny s dvojbodovým náskokom a zápasom k dobru na druhých Severných Írov, to však nebude mať proti mimoriadne motivovaným Čechom vôbec jednoduché.

Nový tréner Ivan Hašek nominoval na sobotňajšie stretnutie aj Tomáša Rosického, ktorý pre zranenie nútene pauzoval rok a pol i urasteného útočníka Jana Kollera, ktorý sa vracia do reprezentácie po ročnej odmlke. Slováci sa však veľkých českých mien neboja. Sami majú v kádri niekoľko legionárov z európskych klubov.

Medzi nich patrí aj Jendrišek a práve pôsobenie vo vyspelých futbalových krajinách má pozitívny vplyv najmä na mentalitu hráčov a ich psychickú odolnosť.

Viacerí majú skúsenosti s vypredanými štadiónmi. Situácia v sobotu bude iná aj v tom, že na Slovensku sa viac ako 20 000 ľudí v hľadisku nevidí každý deň.

"Ja osobne som nikdy nezažil vypredaný štadión na Slovensku a som rád, že môžem byť pri tom. Verím, že sa nám podarí nesklamať očakávania slovenského fanúšika. Bol by som rád, keby sme zvíťazili a urobili dôležitý krok k postupu na MS. Našou veľkou výhodou je to, že mužstvo drží pohromade. To je vo futbale veľmi dôležité. Za tento fakt vďačíme aj trénerovi Weissovi, ktorému sa podarilo dať kolektív dokopy," vyzdvihol prácu reprezentačného kormidelníka autor dvoch reprezentačných gólov.

V aktuálnej sezóne v štyroch ligových kolách v II. bundeslige Jendrišek síce neskóroval, no pravidelne nastupuje v základnej zostave 1. FC Kaiserslautern.

"V Nemecku zatiaľ gólovo mlčím. Dôležité je, že sa nám darí ako mužstvu, zatiaľ sme neprehrali. Ja si z toho, že som ešte nestrelil gól, nerobím ťažkú hlavu. Možno si presné zásahy šetrím do najbližšieho zápasu. Bol by som rád, keby sa mi podarilo pretrhnúť gólovú smolu práve v zápase proti Čechom," dodal optimisticky naladený Jendrišek.

V stredu predpoludním netrénovali Karhan, Čišovský a Novák

Stredajší dopoludňajší tréning slovenskej futbalovej reprezentácie pripravujúcej sa na sobotňajší kvalifikačný duel o postup na MS 2010 proti Česku bol stále bez stredopoliara Miroslava Karhana, ale aj obrancu Mariána Čišovského a útočníka Jána Nováka.

Toto trio sa na štadióne NTC v Senci pripravovalo len individuálne pod vedením kondičného trénera Martina Rusnáka. Ostro sledovaný je najmä zdravotný stav reprezentačného kapitána Karhana, ktorý si nedávno podvrtol členok, no za normálnych okolností by bol určite členom základnej zostavy Weissovho výberu.

Čišovského trápi problém s kolenom a Nováka zasa pichlo v slabinách. "Bol to taký herný tréning. Po rozcvičke a prípravných cvičeniach nasledovala voľná hra. Na tréningu bol prítomný aj stredopoliar Erik Grendel, ktorého sme si požičali z reprezentačného výberu do 21 rokov. To preto, aby boli hráči pri jednotlivých nácvikoch do páru," informoval agentúru SITA asistent trénera A-tímu SR Michal Hipp.

Na Slovákov čaká v stredu podvečer ešte jedna tréningová jednotka so začiatkom o 18.00 h, ktorá je rovnako ako tá dopoludňajšia uzavretá pre verejnosť aj médiá.

Weiss ml.: Dúfam, že aj po sobote sa budeme smiať

V augustovom prípravnom stretnutí proti Islandu (1:1) absolvoval Vladimír Weiss ml. svoju premiéru v A-mužstve slovenskej futbalovej reprezentácie. Ako striedajúci hráč svojimi odvážnymi ofenzívnymi ťahmi určite zaujal. Aj preto sa jeho otec a hlavný kormidelník národného tímu v jednej osobe Vladimír Weiss st. rozhodol povolať ho aj na oveľa dôležitejšie stretnutia - kvalifikačné o postup na MS 2010 proti Česku a Severnému Írsku.

"Tešil som sa na ďalší zraz a na to, že som opäť dostal pozvánku do reprezentácie. Je to pre Slovensko zápas histórie, na ktorý sa teším rovnako ako všetci spoluhráči. Dúfam, že aj po sobote sa budeme všetci smiať," povedal v stredajšom rozhovore pre agentúru SITA 19-ročný ofenzívny stredopoliar obliekajúci si dres anglického veľkoklubu Manchestru City.

Aj keď po spomínanom dueli s Islandom bolo na adresu bratislavského rodáka počuť najmä slová chvály, kouč A-tímu SR Weiss st. nezabudol pripomenúť, že jeho syn niekedy až príliš "ľúbi loptu".

"Určite vie, kde sú moje silné a slabé stránky. On aj tréner City Mark Hughes sa ma snažia usmerňovať a pracujú na odstránení mojich nedostatkov. Verím, že sa im to a samozrejme najmä mne čo najskôr podarí," uviedol postavou nenápadný záložník, ktorý dokáže urobiť bleskovú kľučku a vie si poradiť v súbojoch jeden na jedného.

Všeobecne sa očakáva, že Weiss ml. by v dôležitom sobotňajšom dueli s Českom mohol na Tehelnom poli figurovať predovšetkým v úlohe akéhosi žolíka, aj keď nie je vylúčené, že sa objaví v základnej zostave.

"Ťažko teraz hodnotiť takéto veci, možno sa napokon nedostanem ani na 18-člennú súpisku. Som rád, že som dostal reprezentačnú pozvánku a nechám sa prekvapiť, či nastúpim. Všetko je to na trénerovi, jeho rozhodnutie budem rešpektovať," skonštatoval Vladimír Weiss ml.

V prípravnom období patril medzi najlepších hráčov Manchestru City, napriek tomu si v novej sezóne anglickej Premier League ešte nezahral.

"Máme veľmi nabitý káder. Prial by som si, aby som hrával viac, no som spokojný, že sa dostanem aspoň na lavičku. V prípravnom dueli proti FC Barcelona na Nou Campe som presvedčil, že mám kvality aj na základnú zostavu. Momentálne na mojom poste hráva Shaun Wright-Phillips, takže ja musím byť predovšetkým trpezlivý. Tréner Hughes je dostatočne skúsený na to, aby vedel, kedy príde pre mňa tá správna chvíľa..."

INTERAKTÍVNE: Koho by ste proti Česku postavili vy?

sr_cr.jpg

klikni pre zväčšenie, kliknite na obrázok a aplikácia sa otvorí

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Jančula s Ivanom Kozákom veria Slovákom