Innehofer vyhral zlato na MS v super-G

SITA|9. feb 2011 o 12:55

Zlatú medailu na svetovom šampionáte v nemeckom Garmisch-Partenkirchene v superobrovskom slalome vyhral Talian Christoph Innerhofer.

GA-PA. Titul svetového šampióna v super-G na 41. majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach v nemeckom stredisku Garmisch-Partenkirchen patrí tak trochu nečakane Talianovi Christofovi Innerhoferovi.

Dvetisíc dvesto metrov dlhú trať s prevýšením 625 m a 48 bránkami s technicky náročnou strednou časťou zvládol v krásnom slnečnom a mimoriadne teplom počasí (+8° C) za 1:38,31 min.

Vyhol sa problémom aké mali súperi

Perfektne sa vyhol problémom, ktoré mali viacerí jeho súperi na začiatku druhej polovice trate. Tam tesne za terénnou hranou, za ktorú nebolo vidieť, nasledovala bránka vpravo a to bolo „pohrebisko“ viacerých pretekárov. Práve po prejdení tejto časti trate sa Innerhofer aj na medzičasoch dostal na čelo a po čistom prejazde dolnou pasážou sa mohol tešiť z najrýchlejšieho času znamenajúceho najcennejší kov.

Dvadsaťšesťročný rodák z mestečka Gais v južnom Tirolsku doteraz zvíťazil v jediných pretekoch Svetového pohára v kariére, aj to bolo nebolo v super-G, ale v zjazde pred viac ako dvoma rokmi v Bormiu. Jeho najlepším výsledkom v pretekoch o krištáľový glóbus v disciplíne, v ktorej sa stal úradujúcim svetovým šampiónom, bolo doteraz 3. miesto z marca 2009 vo švédskom Are.

Potvrdil však, že je mužom jedných pretekov, na ktoré sa dokáže perfektne pripraviť a sústrediť. Na MS 2009 vo francúzskom Val d´Isere skončil v tejto disciplíne štvrtý, na minuloročnej zimnej olympiáde v kanadskom Vancouveri bol šiesty.

Skvelý bol aj Kostelič

„Som šťastný-prešťastný. Posledná sezóna bola pre mňa veľmi náročná. Dlho som čakal na návrat potrebného sebavedomia. Toto sú preteky, ktoré sa jazdia raz za dva roky a treba v nich urobiť všetko pre úspech. Dnes sa mi to podarilo. Je to neopísateľné, ako sa cítim. Akoby mi prebehol pred očami celý môj súťažný život," snažil sa vyjadriť svoje pocity Christof Innerhofer.

O rovných šesť desatín sekundy pomalší bol víťaz posledných pretekov pred začiatkom šampionátu v Hinterstoderi Rakúšan Hannes Reichelt, o ďalších dvanásť stotín sekundy zaostal Ivica Kostelič z Chorvátska. Obhajca titulu svetového šampióna z predchádzajúcich majstrovstiev v roku 2009 Švajčiar Didier Cuche obsadil najnevďačnejšie štvrté miesto. Vývoj pretekov potvrdil, že v tejto disciplíne nebol jednoznačný favorit. Doterajších päť superobrovských slalomov v rámci aktuálnej sezóny Svetového pohára malo päť rôznych víťazov, teraz sa tešil šiesty.

V 72-člennom štartovom poli boli aj dvaja Slováci. Matej Falat, ktorý v utorok oslávil svoje 18. narodeniny, dosiahol o necelých desať sekúnd horší čas ako víťaz a zaradil sa v 41-mennej výsledkovej listine na 36. miesto. Skúsenejší 26-ročný Jaroslav Babušiak preteky nedokončil, keď ešte na poslednom medzičase atakoval elitnú tridsiatku.

Konečné výsledky - super-G mužov

1. Christof Innerhofer (Tal.) 1:38,31 min, 2. Hannes Reichelt (Rak.) +0,60, 3. Ivica Kostelič (Chor.) +0,72, 4. Didier Cuche (Švaj.) +1,03, 5. Benjamin Raich (Rak.) +1,34, 6. Romed Baumann (Rak.) +1,48, 7. Carlo Janka (Švaj.) +1,72, 8. Werner Hell (Tal.) +1,72, 9. Peter Fill (Tal.) +2,03, 10. Adrien Theaux (Fr.) +2,13, ... 36. Matej Falat + 9,95, ... Jaroslav Babušiak (obaja SR) preteky nedokončil

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Innehofer vyhral zlato na MS v super-G