Iná podoba hokejového leta. Pod dohľadom Valentína s Kmiťom

„Chlapcom mám čo ponúknuť,“ tvrdí Alexander Valentín (druhý zľava).
„Chlapcom mám čo ponúknuť,“ tvrdí Alexander Valentín (druhý zľava). (Autor: Rudolf Rondzik)
Rudolf Rondzik|3. aug 2018 o 00:00

Bývalí hráči HC Košice sa podieľajú na výchove talentov.

KOŠICE. Na to, že i počas najhorúcejšieho leta praskajú na zimných štadiónoch mantinely, sme si už zvykli. I na to, že leto je časom rôznych kempov pre najmladších hokejistov.

Ale to, že si na svoje ramená niekto vezme už takmer hotových hráčov, ktorí sú v plnej letnej príprave vo svojich materských kluboch, je určité nóvum.

A práve taký projekt rozbehol v košickej Crow aréne Alexander Valentín.

Meno, ktoré hokejovým znalcom určite niečo hovorí. Súpútnik Spilara, Svatoša, Kmiťa a ďalších z tejto generácie odchovancov košického hokeja.

„S mojimi americkými skúsenosťami z pôsobenia v najvyššej univerzitnej lige, po vlastných skúsenostiach z čias pôsobenia na slovenských ľadoch a aj pri pozorovaní súčasného trendu prípravy v slovenských kluboch som došiel k poznaniu, že by som chlapcom mal čo ponúknuť,” rozhovoril sa 37-ročný bývalý hráč HC Košice o svojej pôvodnej myšlienke rozbehnúť projekt akéhosi hokejového doučovania.

Nie sú konkurenciou pre kluby

Alex, ako ho dôverne volajú najbližší, sa pustil na nepreorané pole.

Spolu s Jaroslavom Kmiťom sa počas víkendov venujú skupine 11-ročných hokejistov až po hráčov vo veku pred PRO.

Teda chlapcov, ktorí stoja na prahu profesionálnej kariéry.

„Určite nemám patent na rozum, ale pri poznaní súčasnej situácie v našom hokeji si myslím, že vieme chlapcom, ktorí to s hokejom myslia naozaj vážne, čo dať. Nechceme konkurovať žiadnemu klubu, ani žiaden nebudeme zakladať. Ide naozaj iba o pomoc talentom, ktorým sa treba ešte stále venovať viac individuálne. Preto pracujeme s maximálne 14-člennou skupinou a tú si s Jarom ešte rozdelíme. Naše tréningy, či skôr akési hokejové kurzy, nie sú zamerané na kondičku, ale viac na individuálne zdokonaľovanie herných činností. Chceme ich častým a najmä precíznym opakovaním zdokonaliť tak, aby ich neskôr zvládali i v plnej zápasovej rýchlosti. Aby ich jednoducho zautomatizovali a nemuseli nad ich realizáciou premýšľať a takto sa stali komplexnejšími hráčmi. Veľa s nimi rozprávame, aby vedeli čo a prečo robia tak, ako robia,” vysvetľoval filozofiu ich počinu absolvent manažmentu a ekonomiky americkej Rensselaer Polytechnic Institue v Troy New York.

Niečo na Slovensku nerobíme dobre

„Pripravujú sa s nami chlapci, ktorí patria k tomu lepšiemu vo svojich kluboch v najrozličnejších kategóriách. Jedinou podmienkou je, že musia sami chcieť. Toto je jediná cesta úspechu. Dnes si iba s hokejovým talentom už nik nevystačí. Je dôležitý, avšak väčší doraz sa kladie na pracovitosť. I ten najväčší talent, ak chce byť úspešný, musí hokeju podriadi všetko. Tešíme sa, že po dlhšej dobe sa v drafte do NHL presadilo až päť slovenských hráčov. Pravda, z nich sú až traja brankári a nik z nich neodchádzal zo slovenského klubu, ale až po určitých rokoch odmakaných v zahraničí. To signalizuje, že niečo v koncovke prípravy nadaných chlapcov nerobíme dobre,” zamýšľa sa nad určitou stagnáciou v našom, pre fanúšikov najobľúbenejšom športe, držiteľ bronzovej medaily z MS U18 v roku 1999.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Iná podoba hokejového leta. Pod dohľadom Valentína s Kmiťom