Šéf svetového hokeja: Rusov privítame s radosťou. Bude to znamenať koniec vojny

Ruskí hokejisti oslavujú gól na MS 2019 v Bratislave.
Ruskí hokejisti oslavujú gól na MS 2019 v Bratislave. (Autor: Tlačová agentúra SR)
Boris Vanya|4. feb 2023 o 07:00

Budú hrať Rusi už na MS v hokeji 2024 v Česku?

BRATISLAVA. Do konca tretej tretiny zostávalo už len zopár sekúnd. Michail Grigorenko prenikol do útočnej tretiny a snažil sa poslať pred bránku bekendovú prihrávku na Sergeja Plotnikova, lenže puk zachytil obetavým zákrokom fínsky obranca Ville Pokka.

Bola to doteraz posledná akcia ruských hokejistov na medzinárodnej scéne. Vo finále olympijského turnaja v Pekingu 2022 prehrali Rusi s Fínmi 1:2. O štyri dni neskôr vtrhli ruské vojská na Ukrajinu. 

Ruský hokej je odvtedy v medzinárodnej izolácii. Zborná sa nezúčastnila minulý rok na majstrovstvách sveta, Rusko prišlo o možnosť hostiť najlepšie juniorské výbery (turnaj sa konal na prelome rokov v Kanade) a tohtoročný svetový šampionát nebude v Petrohrade, ale v Rige a Tampere.

Na tradičnom decembrovom Pohári Prvého kanála (kedysi populárna Cena Izvestijí) hrali okrem Rusov, ešte Bielorusi a Kazachovia. V seriáli Euro Hockey Tour nahradili zbornú Švajčiari. 

Tardif: Prioritou je bezpečnosť

Úvahy, či a kedy by sa mohli vrátiť na medzinárodný ľad, sa dostali na pretras znovu tento týždeň.

Šéf Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF Luc Tardif bol v Helsinkách, aby zhodnotil pripravenosť organizátorov majstrovstiev sveta a fínski novinári ho na tlačovej konferencii zasypali aj otázkami na tému, čo plánuje federácia ďalej s ruskými (a bieloruskými) hokejistami.

Niektoré odpovede 69-ročného rodáka z kanadského Quebecu vyvolali viacero reakcií. Čo vlastne šéf svetového hokeja povedal? Ako vnímajú jeho slová v Rusku? A je šanca, že sa Rusi vrátia na ľad už o rok na MS v Česku?

„Návrat týchto krajín nie je v našich rukách. Na marcovej rade IIHF sa k tejto téme opäť vrátime a rozhodneme, či Rusko a Bielorusko budú môcť štartovať na turnajoch v sezóne 2023/24.

Prípadnú účasť ruských športovcov rieši aj Medzinárodný olympijský výbor, ktorý si dal ako jednu z podmienok, aby títo športovci nevyjadrovali akúkoľvek podporu vojne.

Nie je nám celkom jasné, čo to znamená. Majú podpisovať nejaký dokument? Máme na predstaviteľov MOV viacero otázok," povedal Francúz, ktorý pred rokom vystriedal vo funkcii dlhoročného šéfa IIHF Reného Fasela.

„Prioritou pri rozhodovaní bude pre nás bezpečnosť hráčov, členov realizačných tímov a fanúšikov - vrátane tých z Ruska a Bieloruska.

Nedovolíme, aby naše rozhodnutie ovplyvnil politický tlak. Je tu tlak z Ruska, od MOV, aj René Fasel sa stále snaží ovplyvňovať činnosť federácie v prospech ruských záujmov. My však musíme zostať mimo. Organizujeme hokejové turnaje, neriešime problémy sveta," dodal Tardif.

Morálka nerozhoduje

Šéf svetového hokeja dostal vzápätí otázku, či pri rozhodovaní o návrate Rusov a Bielorusov zohrajú rolu morálne zásady.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šéf svetového hokeja: Rusov privítame s radosťou. Bude to znamenať koniec vojny