Igor Novák vštepoval lásku k futbalu

Igor Novák.
Igor Novák. (Autor: viza)
Ján Jacoš|20. aug 2017 o 00:00

Futbal bol jeho život.

PREŠOV. Igor Novák (10. 4. 1948 – 13. 11. 2006) bol v Tatrane Prešov vynikajúci hráč aj tréner. V prvej československej lige odohral 170 zápasov a dal v nich 25 gólov.

V Tatrane zažil najväčšiu radosť po skončení ročníka 1972/73 – Prešovčania v ňom druhýkrát vystúpili v prvej lige na strieborný stupienok.

Bol stredopoliar, tvoril hru mužstva, vynikal eleganciou, patril medzi inteligentných a technických futbalistov.

V rokoch 1972 až 1974 šesťkrát reprezentoval Československo. V roku 1978 sa stal členom olympijského tímu – dres olympionikov si obliekol päťkrát. Štyrikrát sa stal najúspešnejším športovcom Prešovského okresu.

PaedDr. Igor Novák bol rozhľadený, vzdelaný muž, vnímajúci svet okolo seba Aj trénerskej práci sa venoval s veľkým nasadením.

Jeho dôsledná trénerská a pedagogická práca priniesla ovocie, v Tatrane Prešov bol úspešný mládežnícky tréner, v trénovaní presadzoval viac hravosti.

Usiloval sa, aby pre mladých hráčov bol futbal viac ako prvá láska. Jeho krédo bolo, aby mladý hráč bol pripravený tak, aby sa dokázal presadiť v mužskom futbale.

V ročníku 1991/92 sa so staršími dorastencami Tatrana tešil z titulu majstra Slovenska a Československa. V majstrovskom tíme hrali B. Majerník, M. Valenčin, M. Lukáč, T. Gerich, A. Rusnák, J. Kentoš, J. Olejník, R. Kocúrek, M. Semančík, J. Kaminský, P. Molčan, A. Leško, D. Rybár, R. Gabria, I. Novák, J. Lukáč, J. Kocúrek, V. Onufrák.

V jeseni 1994 bol futbalový Prešov na nohách. Prešovčania si pod vedením I. Nováka a B. Malagu parádne počínali v Pohári víťazov pohárov.

V predkole na pôde severoírskeho FC Bangor vyhrali 1:0, v domácej odvete 4:0.

V prvom kole PVP 1994/95 vyhral FC Dundee United nad Tatranom len 3:2 (1:2). Zeleno-bieli sebavedomého súpera šokovali. Odveta v metropole Šariša mala ekrazitovú atmosféru. Tatran ju vyhral 3:1 (2:1).

V druhom kole však dostal súpera nadmieru ťažkého – španielsky veľkoklub Real Zaragoza. Nesporne futbalisti Tatrana Prešov dosiahli postupom do druhého kola PVP výrazný úspech.

Igor Novák sa podieľal na výchove viacerých kvalitných hráčov, reprezentantov. Ako tréner pôsobil aj v Ománe, Katare, v prvoligových kluboch v Bardejove, Ružomberku, Banskej Bystrici.

Naposledy pôsobil v Giraltovciach, kde si ho veľmi obľúbili. Veľký kus práce urobil v Združení futbalových internacionálov Tatran Prešov.

Igor Novák bol v desiatke najlepších prešovských športovcov dvadsiateho storočia. V roku 2011 mu bola in memoriam udelená futbalová Cena fair play MUDr. Ivana Chodáka.

Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny, číslo 32, v predaji od 15. 8. do 21. 8.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Igor Novák vštepoval lásku k futbalu