Hrbatý verí na Roland Garros najviac Nadalovi

Rafael Nadal vyhral v posledných šiestich rokoch Roland Garros päťkrát.V Paríži ho dokázallen raz zdolať Švéd Robin Soderling pred dvoma rokmi. V tomto roku však prehral na antukev Madride aj Ríme s Novakom Djokovičom.
Rafael Nadal vyhral v posledných šiestich rokoch Roland Garros päťkrát.V Paríži ho dokázallen raz zdolať Švéd Robin Soderling pred dvoma rokmi. V tomto roku však prehral na antukev Madride aj Ríme s Novakom Djokovičom. (Autor: ČTK/AP)
Tomáš Prokop|21. máj 2011 o 10:51

Jasnými kandidátmi na titul na Roland Garros sú Novak Djokovič s Rafaelom Nadalom.

Výkony Djokoviča s Nadalom sú momentálne o krok ďalej od ostatných tenistov. Bolo by veľkým prekvapením, ak by jeden z nich nevyhral parížsky grandslam.

BRATISLAVA. Vyhrá Roland Garros šiestykrát Rafael Nadal alebo sa dočká prvého titulu Novak Djokovič? Favoritom druhého grandslamového turnaja je srbský tenista, ktorého séria víťazných zápasov je už na čísle 37. Má tak stále šancu prekonať rekord Johna McEnroa, ktorý vyhral v roku 1984 42 stretnutí.

„Novakova séria je skvelá a určite cennejšia ako moja, lebo teraz je v tenise väčšia konkurencia. Ja som ju zakončil prehrou vo finále Roland Garros, on to môže zmeniť,“ povedal legendárny americký tenista.

Djokovič svoju dominanciu z tvrdých povrchov preniesol aj na antuku, keď dokázal zdolať Nadala v Madride a aj na hlavnej previerke pred parížskym turnajom v Ríme. Celkovo dokázal vyhrať nad svetovou jednotkou v tomto roku už štyrikrát.

„V minulých rokoch sme boli zvyknutí na súboje Federera s Nadalom, teraz ich dokázal predbehnúť Djokovič. Už len preto je zaujímavé sledovať, ako turnaj zvládne,“ dodal McEnroe.

Žreb Slovákov vo dvojhre na Roland Garros

l Dominika Cibulková (22) – Vania Kingová

l Daniela Hantuchová (28) – Šuaj Čang

l Magdaléna Rybáriková – Svetlana Kuznecovová (13)

l Titul obhajuje Rafael Nadal a Francesca Schiavoneová

*v zátvorke je nasadenie hráčky

Za šesť rokov jedna prehra

„Cítim sa skvele, výhry nad Rafom na antuke mi dodali sebavedomie, ale naďalej si myslím, že v Paríži je favoritom on,“ zdôraznil rodák z Belehradu.

Srbského tenistu stopercentne nefavorizuje ani bývalá slovenská jednotka Dominik Hrbatý.

„Pri momentálnej forme vyhrá niekto z nich dvoch. Djokovič potvrdil v Ríme skvelú formu, ale stále nie som vnútorne úplne presvedčený o jeho výhre. Je obrovským favoritom, ale je tam pár faktorov, ktoré môžu výsledok ovplyvniť. Prvým je určite zápas na tri víťazné sety proti Nadalovi a druhým to, že na Roland Garros sú podmienky, na ktoré je zvyknutý Rafa. Predsa len tam za posledných šesť rokov prehral len jeden zápas, aj to bol zranený.“

Naopak Djokovičovou výhodou by mohli byť babolatky, s ktorými sa bude turnaj hrať. Nové loptičky sú ľahšie a rýchlejšie ako tie, s ktorými sa hralo v minulosti, čo je výhoda pre jeho útočne ladenú hru.

O iných menách ako o dvoch momentálne najlepších svetových hráčoch sa takmer vôbec nehovorí. Dôkazom sú aj výsledky, keď sa na antuke nikto zo širšej špičky veľmi k Nadalovi s Djokovičovi nepriblížil. Roger Federer nemá najlepšiu formu, aj preto sa už od začiatku týždňa tvrdo pripravuje na dvorcoch pri Bolonskom lesíku.

V Ríme prekvapil Andy Murray, ktorý potrápil Djokoviča v semifinále a dotiahol s ním rozhodujúci set až do tajbrejku. Svetovej štvorke sa však vo Francúzsku tradične nedarí, keď sa dostal v kariére len raz do štvrťfinále.

Nadal vlani zdolal vo finále Robina Soderlinga

Slováci druhýkrát chýbajú

Druhý grandslamový turnaj roka len smutne odzrkadlil stav slovenského mužského tenisu, keď v hlavnej súťaži nebude ani jeden náš zástupca. Je to len druhýkrát od roku 1994. Prvý raz neštartoval v Paríži tenista zo Slovenska pred dvoma rokmi.

„Tieto výsledky len ukazujú reálny stav mužského tenisu u nás. Kližan mal smolu, že si vyvrtol členok, a Andrejovi Martinovi chýbal kúsok, aby postúpil v kvalifikácii. Výkony ostatných sú výsledkom ich prístup a toho, ako na sebe pracujú. Skrátka, keď niekto na to nemá, nemôže zrazu predviesť z ničoho svetový tenis,“ dodal Hrbatý.

V dvojhre sa tak predstavia len tri ženy – Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý verí na Roland Garros najviac Nadalovi