Hrbatý: Nadalovi stačí hrať priemer a zostane jednotkou

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|15. okt 2013 o 19:27

Svetový tenisový rebríček nezohľadňuje momentálnu formu hráčov, ale výkonnosť za 52 týždňov.

BRATISLAVA. Srb Novak Djokovič predvádza v závere sezóny výborný tenis, dva týždne za sebou vyhral turnaje v Pekingu a Šanghaji. Práve po triumfoch v Číne však stratil post svetovej svetovej jednotky, na čelo sa dostal Rafael Nadal.

Svetový rebríček nezohľadňuje momentálnu formu, ale dlhodobú výkonnosť za posledných 52 týždňov. A v nich nazbieral Španiel viac bodov ako jeho rival.

Rebríček reaguje na to, či hráč obháji body spred roka. Postupom do vyššieho kola ich získava a naopak skorším vypadnutím ich stráca.

Ak tenista pred rokom na turnaji nehral a teraz vypadne vo štvrťfinále, je to bodový zisk. Ak vyhral pred rokom a titul obháji, nepripíše si nič – zostane na nule.

Po US Open bol už Nadal blízko

Nadal mal vlani zdravotné ťažkosti s kolenom. Od Wimbledonu nehral sedem mesiacov, v renkingu sa prepadol z druhého miesta na piate.

Od februárového návratu vyhrával jeden turnaj za druhým, na jar obhájil titul na Roland Garros a pridal aj prvenstvo na US Open.

Po Wimbledone nič neobhajoval, všetky body sa mu pripočítali. Doťahoval sa na Djokoviča. Za titul na US Open pribudlo Nadalovi 2000 bodov a svojho finálového súpera už mal na dosah (260 b.).

Bolo len otázkou času, kedy ho predstihne. Djokovič musel v Číne obhajovať vlaňajšie prvenstvá, kým Nadalovi stačil v Pekingu postup do finále – a mal plus 300. Po semifinálovej účasti v Šanghaji už zvýšil náskok na súčasných 400 bodov.

„Podľa momentálnej formy je najlepším tenistom sveta Djokovič, no svetový rebríček zohľadňuje výsledky hráčov za posledných 52 týždňov a v nich má najlepší priemer Nadal - vyhral desať turnajov vrátane dvoch grandslamových,“ argumentoval bývalý dvanásty hráč sveta Dominik Hrbatý.

„Nadal je zaslúžene na čele renkingu. Tento systém hodnotenia hráčov sa mi zdá najspravodlivejší.“

Djokovič má tohto roku päť turnajových titulov, z nich jeden grandslam v Austrálii.

Tenisti používajú rebríček ATP od roku 1973, systém rátania bodov sa pritom niekoľkokrát menil.

„Do súčasného hodnotenia by som vrátil bonusy za výhry nad poprednými hráčmi - napríklad, ak niekto zdolal svetovú jednotku, mal extra body,“ doplnil Hrbatý.

Djokovič je v nevýhode

Nadal s Djokovičom zvedú v nasledujúcich týždňoch duel o koncoročnú jednotku. Zverenec trénera Mariána Vajdu uzavrel sezónu na tróne vlani aj predvlani. Teraz je však proti Nadalovi v nevýhode.

Do konca sezóny ostávajú dva veľké turnaje – Masters v Paríži a finálové podujatie ATP v Londýne.

Djokovič vlani v Paríži vypadol v druhom kole. V Londýne však bude obhajovať titul. Nadal môže na obidvoch turnajoch opäť len získať.

„Ak Nadal zahrá na turnajoch svoj priemer, potom zostane svetovou jednotkou nielen v tomto roku, ale aj v budúcom,“ predpovedal Hrbatý. „Veď až do februára 2014 neobhajuje žiadne body. Rátam, že Rafa bude na čele rebríčka do Roland Garros a možno aj dlhšie.“

Do súboja o post jednotky v prvej polovici sezóny zrejme ešte nezasiahne Brit Andy Murray, ktorý je po operácii chrbta a má veľkú bodovú stratu.

ATP renking

- Tenisti musia v roku odohrať štyri grandslamové turnaje, osem turnajov Masters 1000 (plus finále v Londýne) a do rebríčka sa im ráta aj šesť najlepších výsledkov z turnajov ATP 500, 250, prípadne nižších, OH a Davis Cupu.

- Rebríček ATP v tomto týždni: 1. Nadal 11 520, 2. Djokovič 11 120, 3. Ferrer 6800, 4. Murray 6295.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý: Nadalovi stačí hrať priemer a zostane jednotkou