Hrá sa jeden set bez výhod. Tenistov pritiahli do Ázie peniaze

V Ázii vznikajú aj takéto selfie fotky.
V Ázii vznikajú aj takéto selfie fotky. (Autor: Twitter)
Ondrej Gajdoš|5. dec 2014 o 18:59

Svetová jednotka Serena Williamsová hrá ligu za Singapur v tíme s Danielou Hantuchovou

BRATISLAVA. Tenisti a tenistky sa zvyknú sťažovať, že sezóna je príliš dlhá, no keď prišiel čas oddychu, viacerí zo svetovej špičky išli hrať do International Premier Tennis League.

Serena Williamsová, Maria Šarapovová, Andy Murray, Tomáš Berdych a ďalší už vystúpili v tímovej súťaži v Manile, teraz hrajú v Singapure a čakajú ich ešte zápasy v Dillí a Dubaji.

V IPTL by si 28 účastníkov malo rozdeliť 25 miliónov dolárov. Sú to len tučné prémie, čo ich pritiahli do Ázie?

Serenu nadchla atmosféra

„S Kirsten Flipkensovou som odohrala ťažký zápas a pritom som zažila veľa zábavy,“ cituje portál tennis.com svetovú ženskú jednotku Serenu Williamsovú po jej prvom zápase v lige v manilskej hale pred 12-tisíc divákmi.

„Milujem tímovú atmosféru. Ak aj prehráte zápas, každý zostáva pozitívne naladený. To je to, čo mám na týchto súťažiach rada.“

Serena hrá za klub Manila Mavericks Singapur Slammers, kde je jej spoluhráčkou aj slovenská tenistka Daniela Hantuchová. V tíme sú s nimi Austrálčania Lleyton Hewitt, Nick Kyrgios, Patrick Rafter a taktiež Američan Andre Agassi.

„Je to revolučná tenisová súťaž tímov, ktorá vybočuje z tradičných formátov,“ tvrdil zakladateľ ligy, bývalý prvý hráč rebríčka ATP vo štvorhre Maheš Bhúpatí.

Do roku 2020 ju chce rozšíriť z terajších štyroch na osem tímov. „Pre nás je najdôležitejšie, že hráči prijali novú súťaž, prepadli tímovému duchu. Povzbudzujú sa, spoločne sa radujú.“

V uvoľnenej atmosfére na kurte sa tenisti predvádzajú aj ako výborní zabávači, v čom vyniká Francúz Gael Monfils.

„V takejto atmosfére si zápasy viac užívam,“ vyhlásila Srbka Ana Ivanovičová, ktorá hrá za Indian Aces. „Tímový duch na lavičke je veľký. Smejeme sa, zabávame sa a silno povzbudzujeme spoluhráčov. V sezóne také niečo nezažijem.“

IPTL má svoje pravidlá. Diváci vidia dvojhry mužov a žien, duel legiend, štvorhru mužov a miešanú štvorhru. Hrá sa jeden set bez výhod v gemoch a s tajbrejkom za stavu 5:5. Hráč má možnosť využiť zdvojený fiftín, ak zahlási „power point“ a z 15:30 môže byť hneď 40:30.

Stopky merajú dvadsaťsekundový limit

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrá sa jeden set bez výhod. Tenistov pritiahli do Ázie peniaze