Hossa zachraňoval bod šiestym gólom, Chicago vychytal nováčik

(Autor: SITA/AP)
SITA|3. nov 2013 o 22:21

Slovenský útočník strelil šiesty gól v sezóne. Brankár Calgary kryl pri svojej premiére 42 striel.

CALGARY/BRATISLAVA. Štyridsaťštyri striel vyslali hokejisti Chicaga na bránku Calgary, ale domáci zápas prehrali v predĺžení 2:3.

Víťaza Stanleyho pohára vychytal 26-ročný švajčiarsky brankár Reto Berra, ktorý v NHL odohral svoj prvý zápas.

Prišiel v sobotu, debutoval v nedeľu

„Tento chlapík bol vo švajčiarskej lige zrejme najlepším hráčom bez zmluvy,“ hovoril o Berrovi po víťazstve tréner Calgary Bob Hartley.

"Pred zápasom som bol poriadne nervózny, ale potom som vyšiel na ľad a hru som si užíval. Nemal som čo stratiť. Vzrušenie a nervozitu som premenil na pozitívnu energiu," povedal po zápase Berra.

V zámorí ho draftovalo po úspešnom juniorskom šampionáte St. Louis už v roku 2006, ale až do uplynulej sezóny hrával v domácej súťaži.

V máji však upútal na svetovom šampionáte - v semifinále vychytal shutout proti Američanom - doma odmietol všetky ponuky a dohodol sa s Flames. „Chcel hrať v NHL,“ vysvetlil Hartley.

Po deviatich zápasoch v nižšej súťaži s 90,8-percentnou úspešnosťou ho tréner povolal v sobotu do prvého tímu a v nedeľu nastúpil na svoj prvý zápas proti Chicagu.

Calgary mohlo vďaka jeho výbornému výkonu vyhrať už po 60 minútach, ale Hossa zachránil Blackhawks aspoň bod 4 minúty a 17 sekúnd pred koncom tretej tretiny.

Slovenskému útočníkovi prihrával v presilovke na šiesty gól v sezóne Patrick Kane. V zápase odohral 20:26 min, pripísal si štyri strely a jeden mínusový bod.

Ottawa prehrala piaty raz za sebou

Hokejisti Ottawy podľahli Dallasu na vlastnom ľade 3:4 po samostatných nájazdoch a prehrali už piate stretnutie za sebou.

Zápas mohli stratiť už v riadnom hracom čase, ale necelých desať sekúnd pred koncom poslednej tretiny Bobby Ryan neveľmi vydarenou strelou, pri ktorej zlomil hokejku, vyrovnal.

V predĺžení sa domácim zranil brankár Craig Anderson, keď naňho pri nájazde dopadol ruský krídelník Valerij Ničuškin.

Tridsaťdvaročný americký gólman zostal nehybne ležať v bránkovisku, po zafixovaní hlavy a krku ho odniesli z ľadu na nosidlách. Bol však pri vedomí, divákom za potlesk postojačky poďakoval zdvihnutím palca ruky.

Nahradil ho švédsky náhradník Robin Lehner, ktorého v penaltovom rozstrele prekonal kapitán Stars Jamie Benn, jediný úspešný strelec z nájazdov.

V prvom stretnutí v drese Minnesoty proti svojmu bývalému klubu New Jersey sa Zach Parise tešil z výhry 4:0.

Postaral sa o ňu aj brankár Josh Harding, ktorý mal 19 úspešných pokusov a vychytal deviaty shutout kariéry. Švajčiar Nino Niederreiter nazbieral tri asistencie.

Parise po stretnutí proti bývalému zamestnávateľovi dodal: "Každý hráč nemá rád prípravu a samotný zápas proti predchádzajúcemu klubu. Presne to som dnes cítil." Švajčiar Nino Niederreiter nazbieral pri úspechu Wild tri asistencie.

Ottawa - Dallas 3:4 po nájazdoch (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 28. E. Karlsson (B. Ryan, Turris), 37. Spezza (Turris, E. Karlsson), 60. B. Ryan (M. Michálek, Spezza) - 18. Ray Whitney (Seguin, Chiasson), 21. Ničuškin (Dillon, Eakin), 44. Roussel, rozhodujúci sam. nájazd Benn

Chicago - Calgary 2:3 po predĺžení

Góly: 27. P. Kane (Brookbank, Shaw), 56. MARIÁN HOSSA (P. Kane, Keith) - 28. Cammalleri (Wideman, Colborne), 43. Glencross (Butler, Stajan), 62. Russell (Glencross, Wideman)

Minnesota - New Jersey 4:0

Góly: 14. Mikael Granlund (Niederreiter, Pominville), 28. T. Mitchell (Parise, R. Suter), 45. Heatley (Ballard, Niederreiter), 58. Pominville (Niederreiter)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa zachraňoval bod šiestym gólom, Chicago vychytal nováčik