Slovenskému horolezcovi Hámorovi sa prvovýstup na Kabru podaril

Peter Hámor.
Peter Hámor. (Autor: Facebook Peter Hámor)
SITA|31. máj 2023 o 09:53

Podľa popradského horolezca to bola jedna z jeho troch najvážnejších a najkvalitnejších expedícií.

POPRAD. Slovenskému horolezcovi Petrovi Hámorovi sa podarilo ako prvému na svete vystúpiť novou cestou na najjužnejšiu sedemtisícovku sveta Kabru South (7 318 m) na hraniciach Nepálu a indického Sikkimu.

Dostal sa tam západnou stenou, a to bez umelého kyslíka, šerpov, či fixných lán.

Ako dnes zhodnotil počas tlačovej konferencie v Poprade po návrate z Himalájí, v hierarchii jeho expedícií išlo o jednu z troch najvážnejších a najkvalitnejších.

Výstupovú cestu spolu s ďalšími spolulezcami pomenoval názvom Diamanty na podrážkach topánok.

Na výprave boli jeho spolulezcami talianski výškoví horolezci, manželský pár Nives Meroi a Romano Benet, aj slovinský horolezec Jan Bojan.

Tí vyliezli na vrchol Kabru 12. mája niekoľko minút po ňom.

„Náš prvovýstup v západnej stene Kabru IV bol vedený ľahkým, férovým štýlom, bez použitia fixných lán, umelého kyslíka, budovania výškových táborov, alebo akejkoľvek pomoci zvonku.

Je to pekná a logická línia, no v prípade sneženia a zlých snehových podmienok môže byť výstup nebezpečný,“ opísal Hámor.

Do skalno-ľadovej bariéry sa predtým odvážili vstúpiť iba srbskí horolezci v roku 2004, vystúpiť na vrchol sa im však nepodarilo.

Projekt s názvom Himalayadventure MMXXIII odštartoval v polovici marca odletom do Káthmandu.

Samotnému výstupu predchádzali aklimatizačné výstupy na viacero päť a šesťtisícových vrcholov v oblasti tretej najvyššej hory sveta - Kančendžongy.

Základný tábor horolezci postavili 18. apríla pri poslednej turistickej ubytovni v doline. Napriek nie ideálnemu počasiu sa im do konca apríla podarilo nájsť cestu cez ľadopád, no následne museli kvôli silnému sneženiu a nebezpečným snehovým podmienkam zostúpiť do základného tábora.

Druhý pokus výstupu odštartoval 9. mája, Hámorovi sa napokon so spolulezcami podarilo zdolať Kabru IV o tri dni neskôr v podvečer o 16:30.

„Lezenie bolo ťažké a nebezpečné, ale to je presne to, čo sme chceli. Bolo to super, všetci sme si to užili,“ zhodnotil horolezec z Popradu, ktorý sa na Slovensko vrátil 25. mája.

Peter Hámor (1964) počas svojej viac ako štyridsaťročnej horolezeckej kariéry absolvoval množstvo náročných expedícií a horolezeckých výstupov doma i v zahraničí.

Svoju prvú osemtisícovku zdolal tento Popradčan v roku 1998, keď vystúpil na vrchol Mount Everest (8 848 m).

Pätnásťkrát stál na vrcholoch štrnástich osemtisícoviek, keď ako prvý človek v histórii dvakrát vystúpil na najnebezpečnejšiu z nich - Annapurnu.

Ako prvému a zatiaľ jedinému slovenskému horolezcovi sa mu podarilo zdolať najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovenskému horolezcovi Hámorovi sa prvovýstup na Kabru podaril