Hokejový majster sveta Országh ukončil kariéru

Vladimír Orzságh v drese Slovenska.
Vladimír Orzságh v drese Slovenska. (Autor: ČTK)
SITA|30. dec 2009 o 09:38

Hokejový majster sveta z Göteborgu Vladimír Országh ukončil aktívnu kariéru.

BANSKÁ BYSTRICA. Jeho niekoľkomesačný pokus o návrat v drese rodnej Banskej Bystrice sa skončil neúspešne, veľakrát operované koleno nefungovalo pri plnej záťaži na ľade tak, ako malo.

Rýchly a vrtký krídelník sa lúči s kariérou v 32 rokoch. „Nejde to. Po zranení prišli náročnejšie tréningy, a hoci boli v pohode, predsa ma po nich začalo koleno bolieť a pretrvávalo to tri dni. Vidím, že hlavou múr neprerazím. Nechcem to dohnať do takého stavu, že budem neustále skúšať a zrazu nastanú problémy s kolenom aj v bežnom živote. Do toho sa určite nechcem dostať. Dospel som k takému záveru, že je čas pohnúť sa ďalej a ukončiť to,“ komentoval Országh pre denník Šport.

Vynikal bojovnosťou a nasadením

Országh o sebe tvrdí, že bol hráčom, ktorý technické nedostatky kompenzoval bojovnosťou a nasadením. A práve tieto atribúty, ktoré ho zdobili počas úspešnej kariéry, už nemôže ponúkať fanúšikom v plnohodnotnom vydaní. „Ak mám hrať na sedemdesiat percent, nebudem pre tím prospešný. Nech sa radšej tlačia dopredu mladší, nech aspoň sčasti zažijú to, čo som ja prežil vo svojej kariére. Ja som ju mal peknú, mám svoje odohrané,“ dodal Országh.

Országh začínal s hokejom v Banskej Bystrici. Po odchode do zámoria pôsobil v Utahu Grizzlies v IHL, Lowell Lock Monsters v AHL. V najkvalitnejšej hokejovej lige na svete NHL si zahral za New York Islanders, Nashville Predators ako aj St. Louis Blues. Najmä v Nashville patril k najlepším útočníkom a urobil si tam hokejové meno. V sezóne výluky v NHL najskôr nastúpil na dva zápasy za Banskú Bystricu.

O slovenský titul sa snažil v drese HKm Zvolen - vo finále napokon prehrali so Slovanom. Na reprezentačnej úrovni zažil vrchol na MS 2002 v Göteborgu, kde bol platným členom zlatého tímu. Nezabudnuteľný je najmä jeho gól do vinkľa švédskeho brankára Tommyho Sala, ktorým znižoval v semifinále proti domácim hokejistom na 1:2. Slováci napokon zvíťazili v jednom z najpamätnejších zápasov histórie domáceho hokeja 3:2 po samostatných nájazdoch. Országh má vo vitríne aj bronzovú medailu z Helsínk 2003.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov