Nie sme barbari, tvrdí zväz. Ikona českého hokeja so slzami vypratávala Sieň slávy

Dominik Hašek pózuje s vlastnými exponátmi zo Siene slávy.
Dominik Hašek pózuje s vlastnými exponátmi zo Siene slávy. (Autor: Twitter/Zdenek Janda)
Nikola Baďová|7. jún 2023 o 16:05

O niektoré kúsky prejavili záujem aj v zámorí.

BRATISLAVA. „Český hokej mal najlepšiu Sieň slávy v Európe s množstvom vzácnych exponátov, atrakciami pre deti a obchodom. Lepšiu som videl iba v Toronte. 

Vysoké náklady sa ako dôvod uzatvorenia dajú pochopiť. Horšie sa vysvetľuje, prečo sa miesto zatvára rok pred majstrovstvami sveta vo vedľajšej aréne,“ napísal na Twitter slávny český športový komentátor Róbert Záruba. 

Oficiálne čaká Sieň slávy presunutie. Hokejový zväz pod vedením Aloisa Hadamczika sa rozhodol priestor vedľa hokejového štadióna O2 Aréna uzatvoriť z ekonomických dôvodov. 

„Momentálne prebiehajú rokovania o novom umiestnení. Nová kamenná sieň by mala byť otvorená najneskôr v marci budúceho roku,“ znelo v tlačovej správe Českého hokeja. 

Majstrovstvá sveta v hokeji v roku 2024 sa uskutočnia v Prahe a Ostrave v termíne od 10. do 26. mája. 

Nová sieň = viac peňazí pre mládež

Fanúšikovia si v interaktívnych priestoroch mohli vyskúšať strelu na bránu a obzrieť si unikátne dresy, časti výstroja a ďalšie ojedinelé cennosti z československej hokejovej histórie. 

Náklady však boli skutočne vysoké. Zástancovia projektu argumentovali, že počas budúcoročného šampionátu výnosy porastú, ale bez úspechu. 

„Zdedil som náklady 18,5 milióna českých korún (790 tisíc eur) vrátane inflácie. Nemôžeme to ďalej platiť. Peniaze chýbajú v mládežníckom hokeji. Nie sme barbari, ctíme si históriu. 

Sieň premiestnime do centra mesta, kde zvýšime návštevnosť. Expozícia prejde modernizáciou. Ušetríme 15 miliónov (640 tisíc eur) ročne, ktoré rozdelíme do malých klubov,“ reagoval prezident zväzu Hadamczik. 

So slzami v očiach

A čo so všetkými vzácnymi exponátmi? 

Naskytol sa smutný pohľad. Legenda, ktorá stála za zrodom Siene slávy českého hokeja si prišla zbaliť svoje veci. Najúspešnejší brankár hokejovej histórie hádzal unikátne artefakty do nákupných košíkov. 

„Mrzí ma to, ale bohužiaľ,“ povedal pre isport.cz Dominik Hašek a veci si postupne nahádzal do auta. „Nedá sa nič robiť, ideme ďalej,“ snažil sa pousmiať. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Nie sme barbari, tvrdí zväz. Ikona českého hokeja so slzami vypratávala Sieň slávy