Hokej zo Soči zdarma na webe nebude, komentovať ho budú Lintner či Hlinka

Lintner má so spolukomentovaním skúsenosti.
Lintner má so spolukomentovaním skúsenosti. (Autor: SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Peter Filin|26. dec 2013 o 18:55

Olympiádu budú na našom území vysielať tri televízie, okrem verejnoprávnej RTVS taktiež Markíza a Česká televízia.

BRATISLAVA. Viac ako mesiac pred začiatkom zimnej olympiády v Soči už televízie poznajú štruktúru vysielania počas hier.

Prvýkrát v histórií nebude verejnoprávna televízia vysielať celé olympijské hry. Jeho najlukratívnejšiu časť - hokejový turnaj - bude vysielať súkromná televízia Markíza.

Tá bude hokejové zápasy komentovať zo Soči, spolukomentátorom bude bývalý hokejový reprezentant Miroslav Hlinka. Komentovať zápasy budú Pavol Gašpar a Matúš Krutý.

Hokejisti budú súčasťou aj pred- a pozápasového štúdia, na Markíze tak diváci počas hier uvidia Richarda Lintnera, Róberta Petrovického a Rasťa Pavlikovského.

Markíza bude vysielať všetkých 30 zápasov mužského hokejového turnaja zo Soči, tie atraktívnejšie pôjdu na Markíze, tie menej atraktívne na televízií Dajto.

Na webe za poplatok

Hokejový turnaj začína v stredu 12. februrára, skončí 23. februára a televízia tvrdí, že všetky zápasy vrátane štúdií bude vysielať v HD kvalite.

Program hokejistov
  • Slovensko - USA (štvrtok 13. februára 16:30)
  • Slovensko - Slovinsko (sobota 15. februára 12:00)
  • Slovensko - Rusko (nedeľa 16. februára 16:30)
  • o postup do štvrťfinále sa hrá v utorok 18. februára
  • štvrťfinále sa hrá v stredu 19. februára
  • semifinále sa hrá v piatok 21. februára
  • o 3. miesto sa hrá v sobotu 22. februára a finále v nedeľu 23. februára

Markíza získala aj kompletné práva - okrem hokeja aj ostatné disciplíny - na vysielanie prenosov zo Soči na internete. Na rozdiel od situácie v susednom Česku, kde tieto práva získala štátna ČT, divák na Slovensku bude musieť za online prenosy zaplatiť.

"Zápasy olympijského hokejového turnaja si diváci budú môcť pozrieť aj na internetovej video on-demand platforme Voyo.sk v rámci základného mesačného poplatku 5,99 eura," hovorí Lukáš Kočíšek z Markízy.

Televízia bude vysielať online na piatich kanáloch. "Štyri z nich budú prinášať priame prenosy, piaty zostrihy a vybrané momenty", povedal Kočíšek a dodal, že Markíza sa sústredí pri vysielaní cez internet na slovenských športovcov. Za spomínaných necelých šesť eur môže divák sledovať všetkých päť kanálov.

ČT bude mať ešte o jeden online kanál naviac, vysielanie po internete je obmedzené na územie konkrétneho štátu, preto diváci na Slovensku môžu sledovať prenosy zo Soči s českým komentárom len pokiaľ majú v ponuke ČT Sport alebo ČT2.

Bez Trojky na Dvojke

Zmenou v porovnaní so zimnou olympiádou vo Vancouveri bude neexistencia športovej Trojky, ktorá prestala vysielať v máji 2011.

RTVS bude preto olympiádu v Soči vysielať na druhom programe, podobne ako tomu bolo počas letnej olympiády v Londýne 2012.

V prípade črtajúceho sa veľkého úspechu slovenského olympionika môže televízia prenos presunúť na Jednotku.

Na rozdiel od situácie v Česku, RTVS sa nepodarilo od Markízy kúpiť práva na hokejový turnaj a vysielanie cez internet.

"Iniciovali sme rokovania v tejto otázke, avšak Markíza uplatní svoju licenciu na vysielanie hokejového šampionátu na OH v Soči a teda nie je priestor na rokovanie ako to bolo medzi Nova a ČT," vysvetlil Juraj Kadáš z RTVS.

Verejnoprávna televízia tak nezopakuje dominanciu na televíznom trhu spred štyroch rokov. Viac ako päťdesiatpercentné podiely na trhu boli pred štyrmi rokmi počas zápasov slovenských hokejistov štandardom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokej zo Soči zdarma na webe nebude, komentovať ho budú Lintner či Hlinka