Najlepšie, najhoršie, vtipné, či kuriózne: Jedna štatistika na každý tím NHL

Martin Feherváry.
Martin Feherváry. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|30. apr 2022 o 16:00

32 zaujímavých štatistík základnej časti NHL.

NEW YORK. Obsadenie play off NHL a dvojice 1. kola Stanleyho pohára sú už známe. Môžeme sa trošku obhliadnuť za sezónou 2021/2022.

V tomto článku sa v skratke pozrieme na každý tím. Nebudeme ho hlboko analyzovať, ale pri každom tíme uvedieme jednu zaujímavú štatistiku, ktorá sa ho týka.

V článku sa dočítate aj:

  • Ktorému tímu sa najviac darí bez brankára?
  • Ktorý hráč ponúka svojmu tímu najlepšiu hodnotu?
  • Ako dal Matthews 60 gólov?
  • Aký pozitívny rekord dosiahla Arizona?
  • Aký rekord atakovala Carolina?
  • Ktoré tímy dávajú priestor mladíkom?
  • Prečo Darryl Sutter prijal ponuku trénovať Calgary?
  • Ktorý Čech mal najväčšiu smolu pri zakončení?
  • Aké rekordy vytvoril Martin Fehérváry?
  • Ako sa dá porovnať sezóna Šesťorkina s najlepšími brankárskymi sezónami?

Dallas Stars

„Hviezdy“ majú v tíme hráča, ktorý odvádza výkony vysoko nad rámec svojho platu. Jason Robertson má stále vstupný kontrakt a teda zarába len 795 tisíc dolárov.

V 73 zápasoch získal už 78 bodov za 40 gólov a 38 asistencií. Za získaný bod mu v prepočte platia len necelých 10,2 tisíc dolárov. Je to najvýhodnejší kontrakt (pre zamestnávateľa) v celej NHL. Nikto za bod neberie tak málo.

Najvýhodnejší je aj v pomere ceny za gól. Za jeden gól mu platia len 19,9 tisíc dolárov.

Vstupná zmluva sa mu ale po sezóne končí a Dallas si bude musieť na šikovného krídelníka s filipínskymi koreňmi nachystať poriadny balíček.

Minnesota Wild

Tréner Minnesoty Dean Evason sa nebojí svojho brankára odvolať v snahe vyrovnať zápas. Žiaden iný tréner v tejto aktivite nie je tak agresívny.

Minnesote sa to vypláca. V hre bez brankára strelili Wild už 21 gólov. Bez brankára hrajú najčastejšie. Dohromady bez neho odohrali už 92 minút. Druhý tím v poradí len 69.

Wild sú v tejto činnosti úspešnejší ako ostatné tímy. V hre bez brankára inkasovali tak často, ako aj sami skórovali, 21-krát. Iba Rangers majú lepšiu bilanciu, ale brankára zďaleka neodvolávali tak často, bez neho strelili osem gólov.

Evason sa nebojí brankára odvolať veľmi skoro. V decembri proti Dallasu išiel Talbot na striedačku 9 minút a 20 sekúnd pred koncom 60. minúty. V januári počas Winter Classic Kähkönen už 8 minút a 19 sekúnd do záverečnej sirény.

Nie vždy sa im to vyplatí. Ale už štyrikrát skórovali s prázdnou bránou dvakrát v jednom zápase. V novembri dokonca strelili za dva dni štyri góly so šiestimi hráčmi na ľade.

Kirill Kaprizov oslavuje ďalší gól.
Kirill Kaprizov oslavuje ďalší gól. (Autor: SITA/AP)

Tampa Bay Lightning

Back-to-back zápasy bývajú pre tímy náročné. Hokej je fyzický šport a odohrať dva duely za dva dni vyžaduje silu.

Hráčom Tampy ale tieto zápasy vyhovujú. Počas sezóny nastúpili hneď deň po odohratom zápase dvanásťkrát. Víťazstvo si odniesli až desaťkrát.

V týchto dueloch priemerne strelili 4,75 gólov a inkasovali 2,33. Ťažili aj z úspešnej presilovky. Početnú výhodu v týchto zápasoch zužitkovali na 36,8 %. Žiadny iný tím nebol v back-to-back zápasoch tak dobrý.

Montreal Canadiens

V minuloročnom finále Stanley Cupu sa stretla práve Tampa s Montrealom. Pri pohľade na tabuľku ligy to znie zvláštne, ale je to tak.

Montreal skončil v minulej sezóne druhý. Teraz je 32. Canadiens sú vôbec prvým tímom, ktorý skončí na 32. mieste. Zároveň napodobnili Carolinu, ktorá sa dostala do finále v roku 2002 a o rok na to bola posledná v NHL.

Pre Canadiens to bola najhoršia sezóna od ročníku 1939/40.

Washington Capitals

Martin Feherváry sa stal najvyťažovanejším slovenským nováčikom od sezóny 1997/98 (odvtedy sa čas na ľade meria). Počas svojej prvej sezóny v NHL hrával v priemere 19 minút a 39 sekúnd.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL» Najlepšie, najhoršie, vtipné, či kuriózne: Jedna štatistika na každý tím NHL