Zastal sa Putina aj po začatí vojny na Ukrajine. Ten Ovečkina teraz vyznamenal

Danis Zaripov (vľavo), vedľa neho ruský prezident Vladimir Putin a hokejisti Alexander Ovečkin a Nikolaj Kuľomin.
Danis Zaripov (vľavo), vedľa neho ruský prezident Vladimir Putin a hokejisti Alexander Ovečkin a Nikolaj Kuľomin. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. jún 2023 o 07:15

Ruský hokejista dostal dekrét vďačnosti.

MOSKVA, BRATISLAVA. Na instagrame má stále profilovú fotografiu s ruským prezidentom. Vojna na Ukrajiine nebola momentom, kvôli ktorému by si ju Alexander Ovečkin zmenil. 

S Vladimirom Putinom ho spája mnoho. Je jeho priaznivcom, podporuje jeho politiku, uznáva jeho názory. 

Keď sa ho vlani po vypuknutí vojny pýtali americkí novinári na jeho názor na vojnu vravel: 

„Je to hrozná situácia. Mám v Rusku rodinu a na Ukrajine priateľov. Ale nemôžem s tým nič urobiť. Dúfam, že sa to čo najskôr skončí a všetko bude v poriadku a na celom svete zavládne mier."

Putina sa zastal. 

„Je to môj prezident. Ale ako som povedal, nie som politik, ale športovec a niektoré veci neovplyvním."

Medzi ocenenými jediný aktívny hráč

V deň, kedy výbuch zničil ukrajinskú vodnú elektráreň v Novej Kachovke a voda zaplavila stovky ukrajinských obcí, Vladimir Putin udelil vyznamenania niekoľkým ruským hokejistom. 

Medzi 14 hráčmi Dinama Moskva sú postavy, ktoré už hokej nehrávajú a zbierali úspechy ešte v časoch ZSSR ako Alexander Maľcev či Vladimir Jurzinov.

Na zozname vyznamenaných je len jedna výnimka. Ovečkin. 

Zo všetkých hokejistov, je jediným aktívnym hráčom. 

Putin sa mu udelil „dekrét vďačnosti“. 

Útočník Washingtonu podporuje Putina roky. V roku 2017 sa dokonca zapojil do predvolebnej kampane. Na sociálnych sieťach sa stal tvárou Putin Teamu. Okrem neho podporili vtedy vo voľbách aj Jevgenij Malkin, Iľja Kovaľčuk či Pavel Bure.

Nebolo to však po prvý raz. Hokejista sa už v roku 2014 o Ukrajincoch vyjadril ako o fašistoch. Stalo sa tak tesne po anexii Krymu.

Na Putinovej strane bol už pri anexii Krymu

Stal sa tvárou kampane „Zachráňte deti od fašizmu“. Tá sa v Rusku rozbehla v roku 2014 ako ospravedlnenie spomínanej anexie. Pod podobnou zámienkou „defašizácie“ Rusi na Ukrajinu zaútočili aj v roku 2022.

Jeho slová v danom období zneli podobne ako teraz.

„Nechcem vojnu. Rusi a Ukrajinci sú blízki ľudia, no teraz sme vo vojne. Tak to je,“ povedal v septembri 2014 pre ESPN.

„Ako Rus mám veľa ukrajinských priateľov. Vojnu nechcem. Nikto ju nechce. Hlavne, keď ide o tak blízkych ľudí. Ťažko sa na to pozerá, najmä, keď žijete tak blízko Ukrajiny. Je to nebezpečné, ľudia umierajú. Ľudia, čo tam žijú, tiež nechcú vojnu. Chcú mať dobrý život ako my.“

Status o tom, že treba "chrániť deti od fašizmu" je stále zverejnený na Ovečkinovom profile.

Washington ho žiadal, aby fotku s Putinom stiahol

Rusko pritom deportovalo z Ukrajiny tisícky ukrajinských detí. Kvôli ich násilnému odvedeniu Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykač na Putina aj na splnomocnekyňu Kremľa pre práva detí Mariu Lvovovú-Belovovú.

Lvovová-Belovová o únosoch vytrvalo hovorí ako o „záchrannej akcii“.

Odboná komisia pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) však zistila početné porušenia práv deportovaných detí a uvádza, že "zrejme existuje plán na ich asimiláciu v masívnom rozsahu." 

Kyjev tvrdí, že od začiatku invázie z februára 2022 bolo do Ruska deportovaných viac ako 19-tisíc ukrajinských detí, z ktorých boli mnohé údajne umiestnené do náhradných rodín či inštitúcií. Moskva tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že deti zachránila pred hrôzami vojny.

NHL ani Washington Capitals nijako ruských hráčov nepostihujú. Vlani v marci písali americké médiá, že Washington požiadal svojho kapitána, aby si na instagrame zmenil profilovú fotografiiu a stiahol snímku s Putinom.

Ovečkin to odmietol. Podľa Emily Kaplanovej z televíznej stanice ESPN sa vraj obhajoval tým, že by to bol signál proti Putinovi a vystavil by tak svoju rodinu nebezpečenstvu.

V utorok mu Putin jeho vernosť oplatil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zastal sa Putina aj po začatí vojny na Ukrajine. Ten Ovečkina teraz vyznamenal