Čo dajú lige Prešov a Spišiaci, jej Maďari nikdy nemohli dať, tvrdí Fín

Do Prešova sa vracia extraliga po 23 rokoch.
Do Prešova sa vracia extraliga po 23 rokoch. (Zdroj: HC Prešov, Autor: HC Prešov)
Patrik Fotta|23. sep 2021 o 19:46

Hokejová extraliga bude mať najviac účastníkov z východu v histórii.

KOŠICE. Na východe nič nie je, znie už legendárny výrok bývalého trojnásobného premiéra tejto krajiny. Ale realita je celkom iná. Na východe je toho dosť a od piatku tam bude aj veľa extraligového hokeja.  

Najvyššiu súťaž nehralo nikdy v histórii naraz päť klubov z východu Slovenska. V sezóne 2021/2022 v nej budú pôsobiť Michalovce, Košice, Poprad, Prešov a tiež nováčik zo Spišskej Novej Vsi.

V ročníku 1998/1999 hrali v extralige štyri kluby z východu - všetky súčasné s výnimkou Michaloviec. 

V minulých sezónach pôsobili v Tipos extralige aj maďarské tímy z Budapešti a Miškovca. V novej sezóne bude mať súťaž iba slovenských účastníkov.

„To, čo dajú Prešov a Spišiaci svojím pôsobením v lige, by jej maďarské kluby nikdy dať nemohli,“ povedal pre Sportnet športový manažér Dukly Michalovce Elmo Aittola.

V Prešove čakali na návrat medzi hokejovú elitu 23 rokov. Extraligové klziská v tých časoch brázdili Igor Liba, Zdeno Cíger, Arne Kroták, či Ján Pardavý. V Prešove bude hrať tím, ktorý ešte v minulej sezóne pôsobil v Detve. 

„Fakt, že bude hrať extraligu prvýkrát až päť tímov z východu vnímam veľmi pozitívne pre celé Slovensko. Už v domácom pohárovom zápase proti Michalovciam mi behali po tele zimomriavky. Fanúšikovia boli perfektní. Malo to náboj,“ povedal šéf prešovského klubu Róbert Ľupták.

Fínovi z Michaloviec sa páči príbeh Spišiakov

Z dvanástich účastníkov Tipos extraligy bude mať najväčšie zastúpenie práve východ. Dukla Michalovce nastúpi na tretiu sezónu v najvyššej súťaži.

V minulej vypadla v semifinále s Popradom a získala bronz.

"Z osobného hľadiska si myslím, že je správne rozhodnutie vedenia ligy zamerať sa na slovenské tímy. Vytvára to viac pracovných miest pre slovenských hráčov,“ tvrdí fínsky manažér Michaloviec Aittola.

Miesto na extraligovej mape si podľa neho zaslúži aj Prešov a páči sa mu aj príbeh Spišiakov, ktorí postúpili do najvyššej súťaže z baráže, kde im veril málokto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Čo dajú lige Prešov a Spišiaci, jej Maďari nikdy nemohli dať, tvrdí Fín