Hokejové finále: V čom je Nitra lepšia a prečo získa titul Slovan

Tomáš Matoušek, Samuel Buček, Jakub Sukeľ a Milan Kytnár vo vzájomnom súboji Slovana a Nitry vo februári.
Tomáš Matoušek, Samuel Buček, Jakub Sukeľ a Milan Kytnár vo vzájomnom súboji Slovana a Nitry vo februári. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|22. apr 2022 o 07:00

Prečítajte si ďalší príklep Ondreja Rusnáka.

HC Slovan Bratislava proti HK Nitra. Tak sa vyriešila finálová hádanka slovenskej hokejovej extraligy v krásnych semifinálových súbojoch.

Čo nám ukázalo semifinále a aká je sila oboch finalistov na jednotlivých postoch si rozoberieme v ďalšom príklepe Ondreja Rusnáka.

Zopár slov k semifinále

Play off súboje Slovana s Košicami patria k najsledovanejším a výsledkovo aj najvyrovnanejším sériám, ktoré sme za takmer 30 rokov mohli vidieť.

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan, Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúka rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Študuje na Vysokej škole manažmentu v Bratislave, je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Táto nebola iná, aj keď po prvých dvoch domácich zápasoch v Bratislave sa zdala byť séria jednoznačná pre Slovan.

Výmena v bránkovisku Košíc, keď Košarišťana vymenil skvelý Dominik Riečický a ofenzívnejšia taktika trénera Dana Cemana priniesla vyrovnanie série a víťazstvá len domácich tímov.

Belasí ušli košickému hrobárovi z lopaty až gólom Ziga v predĺžení siedmeho zápasu. Treba objektívne dodať, že Slovan bol v rozhodujúcom zápase, až na päť minút v tretej časti, lepším mužstvom a postup si zaslúžil.

Kredit pre Košice ako sa vrátili do série. Pre manažment oceliarov bude kľúčové na ďalšiu sezónu podpísať brankára Riečického a aj trénera Cemana.

Ten má prirodzený rešpekt pred hráčmi a získal si aj náročného košického diváka.

Druhé semifinále Nitry so Zvolenom prinieslo otvorenejší hokej. Prvá tretina posledného šiesteho zápasu bola z môjho pohľadu najlepším hokejom, aký som v tejto sezóne videl v našej extralige. Hra mala spád, hralo sa tvrdo, ale férovo a kvalita ofenzívnych hráčov oboch tímov dokázala prekonávať obrany.

Veľkým plusom do toho boli ako vždy skvelí nitrianski diváci. Radosť sledovať. V priebehu série sa Nitre podarilo Zvolenu viac vnútiť svoj štýl hokeja, ktorým v rozhodujúcich momentoch prekorčuľovali obhajcov titulu.

Zvolenská kostra tímu (a to najmä jej slovenská časť) neodohrala ideálne semifinále. Napriek tomu si myslím, že hráči ako Puliš, Zuzin, Viedenský, či Kotvan majú ešte v sebe dostatok energie, aby najbližšie sezóny patrili k tomu lepšiemu čo naša extraliga ponúka.

Okno úspechu sa však Zvolenu zatvára a ak chcú ostať naďalej v úzkom okruhu favoritov na titul, bude musieť prísť k omladeniu kádra.

Poďme sa však venovať už finalistom. Takto vyzerá ich porovnanie.

Ofenzíva

Slovan 87 – Nitra 90

Suverénne najsilnejšia stránka Nitry a jediná 90tka v hodnotení tímov. Oba tímy strelili v základnej časti 189 gólov v 50 zápasoch. To dáva priemer takmer 3,8 gólu na zápas. Vo vyraďovacej fáze to je už iná pesnička.

Zatiaľ čo Nitra si drží na play off výborných 3,5 gólu na zápas, Slovanu strieľanie gólov až tak nejde. V priemere len 3,1 gólu na zápas. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hokejové finále: V čom je Nitra lepšia a prečo získa titul Slovan