Bratia Sedinovci či Luongo. Budúci členovia siene slávy sú známi

Bratia Sedinovci s King Clancy Memorial Trophy, ktorú spolu vyhrali.
Bratia Sedinovci s King Clancy Memorial Trophy, ktorú spolu vyhrali. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|28. jún 2022 o 08:40

Pocty sa dostane aj prvej Fínke.

NEW YORK. Sieň slávy ľadového hokeja bude mať šesť nových členov.

Predseda výberovej komisie Mike Gartner oznámil mená piatich hráčov a jedného budovateľa, ktorým sa dostane tejto pocty. Oslava uvedenia bude 11. až 13. novembra 2022, samotná ceremónia nastane 14. novembra v Toronte.

Členmi Siene slávy budú od roku 2022 bratia Daniel a Henrik Sedin. Švédske dvojičky a legendy Vancouveru Canucks boli zvolené v prvom možnom roku.

Namiesto nich získal Stanley Cup Chára

Klub zo západu Kanady ich draftoval z druhého a tretieho miesta v roku 1999.

"Našim cieľom bolo vždy to, aby sme boli vždy najlepší a snažili sme sa pomôcť jeden druhému, aby sme to dosiahli," povedal Daniel.

"Súťaživá stránka nás nám dodala palivo, aby sme to dosiahli. Každý deň som chcel poraziť Henrika, a tak to bolo od detstva. Myslím, že sme si navzájom pomohli dosiahnuť náš potenciál," uviedol Daniel Sedin.

Bratia hrali za Vancouver od rokov 2000 do 2018. V roku 2011 došli do finále Stanley Cupu, ale podľahli Bostonu v rozhodujúcom siedmom zápase.

Henrik bol známy ako tvorca hry, počas svojej kariéry zaznamenal 1070 bodov, z ktorých 830 bolo asistencií. Najviac spomedzi hráčov v histórii Canucks.

V sezóne 2009/10 sa mu podarilo vyhrať Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča a aj Art Ross Trophy pre toho najproduktívnejšieho.

Daniel mal počas kariéry 1041 bodov za 393 gólov a 648 asistencií. V góloch je najlepší v histórii Canucks. V sezóne 2010/11 bol najproduktívnejším hráčom NHL a vyhral aj Ted Lindsay Award, kde ho hráči zvolili za najlepšieho hráča sezóny.

Henrik (vľavo) a Daniel Sedinovci.
Henrik (vľavo) a Daniel Sedinovci. (Autor: Twitter - Vancouver Canucks)

Luongo? Súťažil nie len v zápasoch

Do siene slávy bol uvedený aj ich dlhoročný spoluhráč Roberto Luongo.

"Celý zážitok bude ešte lepší, keďže to absolvujem aj so Sedinovcami," tešil sa výborný brankár, ktorý dvojičky označil ako najlepších spoluhráčov akých mal a dvoch z najlepších ľudí, akých pozná.

Luongo je s 489 výhrami štvrtý spomedzi brankárov v histórii NHL. So Sedinovcami vo Vancouveri hrával v rokoch 2006 až 2014. S ním v bráne postúpili do play off šesťkrát zo siedmich sezón.

"Podľa mňa bol tým rozdielovým hráčom, ktorý dvíhal tím na vyšší level. Ak hovoríme o niekom ako o víťazovi, je to on," chválil ho Henrik Sedin.

"Súťažil nie len v zápasoch, ale aj na tréningoch. Nikdy nemal deň voľna a myslím si, že to sa od neho naučili aj mnohí spoluhráči. Odohral skoro každý zápas, ale ráno po ňom bol tak či tak na tréningu," doplnil.

Do siene slávy pribudne aj Daniel Alfredsson.

Tento Švéd bol spoluhráč Sedinovcov z národného tímu. Počas svojej kariéry zaknihoval 1157 bodov v 1246 zápasoch. Drvivú väčšinu svojej kariéry strávil v Ottawe. Na sklonku kariéry hral za Detroit.

Je historickým lídrom Senators v góloch, asistenciách a bodoch. Počas svojej nováčikovskej sezóny vyhral Calder Trophy pre najlepšieho nováčika ročníka.

"Je to veľká česť hrať tento šport a živiť sa ním," povedal Alfredsson. "Tak či tak by som ho hral pre zábavu. Ale je skutočne pokorujúce, keď viem, že som mohol žiť tým, že som hral pred tisíckami fanúšikov."

Senators vyradili dres Daniela Alfredssona.
Senators vyradili dres Daniela Alfredssona. (Autor: TASR/AP)

V Sieni slávy aj prvá Fínka

Jedinou ženou, ktorá bude uvedená do siene slávy bola Riikka Salimen. Stane sa prvou Fínkou, ktorej sa dostane tejto pocty.

Počas 227 zápasov vo fínskej elitnej lige mala 514 bodov za 240 gólov a 274 asistencií. V roku 2018 získala vo veku 44 rokov bronzovú olympijskú medailu.

Stala sa vôbec najstaršou hokejistkou, ktorá získala na olympiáde medailu.

Z budovateľskej kategórie bol do siene slávy uvedený Herb Carnegie. V štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia hral za štyri rôzne tímy.

Quebec Aces doviedol k Alexander Cupu v poloprofesionálnej kanadskej lige. Po ukončení kariéry v roku 1952 pracoval na spestrení hokeja až do svojej smrti v roku 2012.

"Veľa ľudí to môjmu otcovi prialo," hovorila jeho dcéra Bernice. "Toto spraví veľa ľudí šťastnými, pretože verili tomu, že to, čo robil môj otec, má zmysel. Ja však tomu stále nemôžem uveriť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bratia Sedinovci či Luongo. Budúci členovia siene slávy sú známi