Šatana nezvolili za člena Rady IIHF, budú v nej aj dve ženy

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
TASR|25. sep 2021 o 17:33 (aktualizované 25. sep 2021 o 17:49)

V minulosti boli jej členmi dvaja Slováci.

PETROHRAD. Prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslava Šatana nezvolili za člena Rady Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Po voľbách prezidenta, senior viceprezidenta a troch regionálnych viceprezidentov sa o zostávajúcich deväť miest uchádzalo 18 mužských kandidátov a dve ženské kandidátky.

Predstavitelia IIHF zvolili do orgánu obe ženy - Maďarku Zsuzsannu Kolbenheyerovú a Poľku Martu Zawadzkú.

Z mužov zvolili v 1. kole piatich zástupcov, menovite Fína Heikkiho Hietanena (76 hlasov), Švéda Andersa Larssona (76), Rusa Pavla Bureho (60), Švajčiara Raeta Raffainera (58) a Taliana Andreu Giosa (52).

V ďalších kolách sa volili zostávajúci dvaja členovia, v druhom dostal mandát Franz Reindl (46) a v treťom Lotyš Viesturs Koziols (33).

Šatan bol pred tretím kolom blízko k zvoleniu, keďže v druhom skončil na druhom mieste so ziskom 30 hlasov, Koziols ich v ňom dostal len 27.

V súboji o posledné miesto v Rade bol však úspešnejší Lotyš, pričom slovenský funkcionár dostal len 20 hlasov od delegátov. Bývalý dlhoročný reprezentant a kapitán majstrov sveta z Göteborgu ich pritom získal v 1. kole 33.

Prejav Miroslava Šatana počas kongresu IIHF

"Rád by som vám poďakoval za túto príležitosť a povedal vám, prečo sa uchádzam o váš hlas. Pred štyrmi rokmi som sa rozhodol vrátiť na Slovensko a pomôcť hokeju doma. Zistil som, že naša infraštruktúra je zastaralá. Že máme 70 štadiónov, ktoré sú pravdepodobne staršie ako ja a že len pár z nich bolo postavených či renovovaných za posledných 10 až 15 rokov.

Mali sme aj zastaralý výchovný systém pre trénerov či mnoho ďalších kľúčových záležitostí. Zistili sme, že krajiny, ktoré sú na hokejovom vrchole, to robia inak. Jeden z prvých krokov v reformnom procese bolo nájsť finančné prostriedky, nových partnerov a osloviť vládu, aby sa aj ona podieľala na rozvoji hokeja ako mimoriadne populárneho športu v našej krajine. Podarilo sa nám zapojiť ju do plánu výstavby ôsmich hokejových akadémií s podporou 14 miliónov eur.

Veľa rečníkov predo mnou hovorilo o rozvoji či o tom, ako prehĺbiť globálny rozmer celého hokeja. Z postu prezidenta hokeja v krajine, ktorá je niekde v strede, rozumiem problémom na oboch stranách. Rád by som bol mostom v chápaní týchto strán a hľadal riešenia či víziu pre celú medzinárodnú hokejovú rodinu na nasledujúcu dekádu."

Šatan sa nestal tretím slovenským členom exekutívy IIHF. Prvým bol bývalý šéf slovenského hokeja Juraj Široký, a to v dvoch volebných obdobiach za sebou v rokoch 2003 až 2008, resp. 2008 až 2012.

Následne zástupcovia členských asociácií zvolili do Rady IIHF ďalšieho bývalého prezidenta SZĽH Igora Nemečka. Ten bol súčasťou výkonného orgánu v rokoch 2012 až 2016. V máji 2016 sa neúspešne uchádzal o znovuzvolenie.

Voľby sa uskutočnili v rámci kongresu IIHF, ktorý sa konal v Petrohrade. Zástupcovia členských asociácií na ňom zvolil aj nového prezidenta, stal sa ním Francúz Luc Tardiff, ktorý nahradil odchádzajúceho Reného Fasela.

Zvolení členovia Rady IIHF:

Pavel Bure (Rus.), Heikki Hietanen (Fín.), Raeto Raffainer (Švaj.), Anders Larsson (Švéd.), Andrea Gios (Tal.), Franz Reindl (Nem.), Viesturs Koziols (Lot.), Zsuzsanna Kolbenheyerová (Maď.), Marta Zawadzká (Poľ.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Šatana nezvolili za člena Rady IIHF, budú v nej aj dve ženy