S Bedardom v útoku hral na MS štvrtinový Slovák. Jeho predkovia odišli z Liptova

Logan Stankoven.

S Bedardom v útoku hral na MS štvrtinový Slovák. Jeho predkovia odišli z Liptova

Logan Stankoven. (Autor: Dallas Stars / Twitter)
Logan Stankoven.
Logan Stankoven. (Autor: Dallas Stars / Twitter)
Šimon Čop|20. jan 2023 o 10:00

Mladý hokejista má všetky predpoklady stať sa hviezdou NHL.

KAMLOOPS. Na konci devätnásteho a v prvých desaťročiach dvadsiateho storočia postihla predovšetkým chudobnejšie regióny na severe a východe Slovenska silná emigračná vlna.

Ľudia v neúrodných hornatých oblastiach nemali ľahký život a s vidinou lepších zajtrajškov sa vybrali do sveta. Ich cieľom bola najmä Severná Amerika.

Dodnes tu žijú státisíce ich potomkov. Podľa odhadov len do Spojených štátov amerických odišlo do roku 1920 750-tisíc Slovákov, pol milióna z nich sa tu usadilo natrvalo. Ďalšie desaťtisíce našli nový domov v Kanade.

Mnoho slovensky znejúcich priezvisk sa objavuje dodnes aj medzi známymi osobnosťami - umelcami, športovcami, vedcami.

Jeden z potomkov slovenských vysťahovalcov nedávno reprezentoval Kanadu na MS do 20 rokov v hokeji a v zápase o postup do semifinále odohral mimoriadne napínavý súboj práve proti krajine, ktorú pred deväťdesiatimi rokmi opustili jeho prastarí rodičia.

Život v uhoľnej bani

Keď sa pozorne zadívate do starých matrík z obce Liptovské Revúce, padne vám pohľad aj na pomaďarčené priezvisko Sztankoven (po slovensky Stankoven). V dedine ich dnes žije pomenej, no pred storočím to bolo pomerne frekventované meno.

Do jednej z týchto rodín sa v roku 1899 narodil Augustín. Ten si za manželku vzal o šesť rokov mladšiu Milu Majzelovú, ktorú jej vnúčatá volajú „Molly“. Neskôr mali syna Gusta, ten mal syna Wesa a ten je otcom Logana – jedného z najväčších hokejových talentov súčasnosti.

Gust zomrel v roku 2012, ale Sportnet sa spojil s jeho dvomi deťmi Wesom a Lindou, aby bližšie ozrejmili slovenský pôvod hokejistu, ktorý Kanade pred niekoľkými týždňami na MS do 20 rokov vybojoval zlato.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»S Bedardom v útoku hral na MS štvrtinový Slovák. Jeho predkovia odišli z Liptova