Irbe: Vravia, že len idú hrať hokej, ale v Rusku sú z nich otroci

Samuel Buček.
Samuel Buček. (Autor: Miroslav Slávik)
Miloslav Šebela|9. aug 2022 o 18:40

Legionári dostávajú zaplatené za to, že sú reklamou pre Rusko.

BRATISLAVA. Je to len šport. Nemiešajte sem politiku. Tak znie odpoveď športovcov, ktorí sa po 24. februári tohto roka rozhodli pre pôsobenie v Rusku. Tvrdia, že im ide o víťazstvá a góly, politika ich nezaujíma.

Zo Slovákov podpísali v posledných týždňoch kontrakty s ruskými klubmi najmä hokejisti. V budúcej sezóne bude v KHL hrať minimálne šesť slovenských hráčov.

Posledný je zatiaľ 23-ročný útočník Samuel Buček, ktorý podpísal zmluvu s Nižnekamskom. Pribudnúť môžu ďalší.

Rusko využíva ako ideologickú zbraň všetko, čo môže. Aj športovcov. Keď sa v marci uskutočnil míting, na ktorom vystúpil Vladimir Putin a obhajoval vojnu na Ukrajine, na pódiu s ním stáli olympionici a majstri sveta. Hviezdy, ktoré ruskí fanúšikovia obdivujú.

Boli medzi nimi krasokorčuliari Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov, Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov, bežec na lyžiach Alexander Boľšunov, plavec Jevgenij Rrylov, či gymnastky sestry Averinové.

Putina otvorene podporili.

Istým spôsobom to robia aj zahraniční športovci. Hoci nie takto otvorene.

"Hráči, ktorí idú do KHL, majú na zreteli skôr hokej a vlastný zárobok. Vojna ich netrápi. Alebo peniaze sú pre nich dôležitejšie než samotná vojna," vraví švédsky novinár Karl Mansson, ktorý sa venuje správam z ruského športu.

"Samotné kluby nevyužívajú na podporu vojny priamo hráčov. Faktom však je, že legionári, ktorí do Ruska prichádzajú, legitimizujú Rusko a jeho politiku. Čím viac je legionárov, tým viac legitimizujú ruské zločiny a politické ambície." 

KHL je Putinov projekt

Šport je nosičom posolstiev, ktoré Rusko presadzuje. A platí to aj o hokeji, ktorý je najobľúbenejším športom ruského prezidenta.

„Športová propagácia bola jednou z najdôležitejších častí šírenia Putinovho vplyvu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Irbe: Vravia, že len idú hrať hokej, ale v Rusku sú z nich otroci