Kde sledovať draft NHL a koľko Slovákov ním môže prejsť? (otázky a odpovede)

Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský.
Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský. (Autor: TASR)
Sportnet, Oh my Hockey|7. júl 2022 o 13:45

Pozrite si dôležité informácie o drafte NHL 2022, ktorý môže byť pre Slovensko najúspešnejší v histórii.

BRATISLAVA. Fanúšikovia sa konečne dočkali a na programe je draft NHL 2022. Pre Slovensko môže ísť o najúspešnejší výber nováčikov do profiligy v histórii.

Aký je harmonogram draftu, akým spôsobom si kluby vyberajú hráčov a koľko Slovákov má šancu? Pozrite si dôležité informácie pred draftom na jednom mieste.

Kedy je na programe draft NHL 2022?

Draft sa uskutoční 7. a 8. júla v kanadskom Montreale. Prvé kolo začne v noci zo štvrtka na piatok o 1.00 stredoeurópskeho času. Druhé až siedme kolo bude v piatok od 17.00 h.

Kto vysiela draft a kde všade sa dá sledovať?

Priamy prenos z draftu NHL vysiela RTVS Šport v piatok v noci od 1.00 h. Draft bude vysielať aj televízia Dajto a VOYO.

Textový online prenos ponúkne aj Sportnet.sk.

Portál Oh my Hockey v spolupráci so Sportnet.sk ponúknu aj LIVE štúdio počas draftu. Štúdio k prvému kolu sa začína od 1.00 h, prenos k nasledujúcim trom kolám je na programe v piatok od 17.00 h.

Koľko Slovákov môže prejsť draftom?

Slovensko môže zažiť jeden z najlepších draftov posledných rokov. V prvej päťke by mohli byť vybraní dvaja hráči - Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.

Do prvého kola by sa mohol vojsť aj Filip Mešár. V ďalších kolách môžu byť vybraní Adam Sýkora a Servác Petrovský.

Týchto päť mien vyzerá byť najistejších.

K dispozícii budú aj ďalší hráči, po ktorých kluby môžu siahnuť v neskorších kolách. Napríklad, Alex Šotek, Jozef Viliam Kmec, Maroš Jedlička, Šimon Latkóczy, Rastislav Eliáš, Adam Žlnka, Marián Moško.

Prečo sa hovorí o najúspešnejšom drafte NHL pre Slovensko?

Slovensko má možnosť prekonať množstvo rekordov. Juraj Slafkovský alebo Šimon Nemec sa môžu stať najvyššie draftovanými Slovákmi. Tým bol doteraz Marián Gáborík. V roku 2000 po ňom Minnesota siahla z tretej pozície.

Je reálna šanca, že Slovensko bude mať najvyššie draftovaného útočníka aj najvyššie draftovaného obrancu ročníka. To sa ešte žiadnemu národu okrem Kanady nepodarilo.

Zároveň môže mať Slovensko vôbec po prvýkrát až troch hráčov v prvom kole. Naposledy bol v prvom kole draftovaný Marko Daňo. Columbus si ho vybral z 27. miesta v roku 2013.

Rekordy môžu Slováci lámať aj v kvantite. Ten celkový asi neprekonajú. V roku 2000 vybrali kluby až 16 krajanov. Piati hráči boli naposledy zvolení v roku 2018. Na sedem a viac hráčov na drafte Slovensko čaká od roku 2005.

Kto sú najvyššie draftovaní Slováci v histórii?

  • Marián Gáborík (Minnesota Wild), 2000 - 3. miesto
  • Róbert Petrovický (Hartford Whalers), 1992 - 9. miesto
  • Boris Valábik (Atlanta Thrashers), 2004 - 10. miesto
  • Branislav Mezei (New York Islanders), 1999 - 10. miesto
  • Marián Hossa (Ottawa Senators), 1997 - 12. miesto
  • Marek Zagrapan (Buffalo Sabres), 2005 - 13. miesto
  • Marcel Hossa (Montreal Canadiens), 2000 - 16. miesto
  • Róbert Döme (Pittsburgh Penguins), 1997 - 17. miesto
  • Andrej Meszároš (Ottawa Senators), 2004 - 23. miesto
  • Peter Ihnačák (Toronto Maple Leafs), 1982 - 25. miesto

Ako prebieha draft NHL? Akým spôsobom si kluby vyberajú hráčov?

Draft sa koná vždy v jednej z arén klubov NHL. Ľad vystriedajú pódia, stoly, a priestory pre manažérov a hráčov.

Výber hráčov sa začne približne pol hodinu po štarte draftu. Dovtedy sa dejú posledné debaty medzi tímami, manažérmi, skautmi, vedenia klubov sa usádzajú ku stolom, média ponúkajú rozhovory a prebiehajú ďalšie mediálne záležitosti. Po slávnostnom otvorení sa začína výber.

Na každý výber má tím tri minúty. Niekedy ale prestávka medzi výbermi trvá dlhšie. Kluby majú možnosť zobrať si time-out. Po tomto čase vedenie klubu vyjde na pódium a nahlas oznámi meno hráča, ktorého si vyberajú. Hráč príde na pódium, oblečie si klubový dres a s predstaviteľmi tímu sa odfotí.

Takýmto spôsobom sa postupne pokračuje a tímy si vyberajú za radom. Cez čas medzi výbermi sa môžu diať výmeny a debaty medzi klubmi. 

Ako dlho trvá prvé kolo a kedy budú známi všetci draftovaní hráči?

Prvé kolo trvá približne tri až štyri hodiny. Závisí to od rýchlosti výberov. Po prvom kole bude vedieť o svojom budúcom klube len 32 hráčov.

Zvyšní si budú musieť počkať na ďalší deň, počas ktorého sa odohrá druhé až siedme kolo. Až po ňom budú známe mená všetkých hráčov draftovaných v roku 2022. 

Aké je poradie draftu v prvom kole?

1. Montreal Canadiens 2. New Jersey Devils 3. Arizona Coyotes 4. Seattle Kraken 5. Philadelphia Flyers 6. Columbus Blue Jackets (od Chicaga) 7. Ottawa Senators 8. Detroit Red Wings 9. Buffalo Sabres 10. Anaheim Ducks

11. San Jose Sharks 12. Columbus Blue Jackets 13. New York Islanders 14. Winnipeg Jets 15. Vancouver Canucks 16. Buffalo Sabres (od Vegas) 17. Nashville Predators 18. Dallas Stars 19. Minnesota Wild (od Los Angeles) 20. Washington Capitals

21. Pittsburgh Penguins 22. Anaheim Ducks (od Bostonu) 23. St. Louis Blues 24. Minnesota Wild 25. Toronto Maple Leafs 26. Montreal Canadiens (od Calgary) 27. Arizona Coyotes (od Caroliny) 28. Buffalo Sabres (od Floridy) 29. Edmonton Oilers 30. Winnipeg Jets (od NY Rangers) 31. Tampa Bay Lightning 32. Arizona Coyotes (od Colorada)

Kto bol európskou jednotkou draftu?

  • 1989 - Mats Sundin (Švéd./Quebec Nordiques)
  • 1992 - Roman Hamrlík (ČR/Tampa Bay Lightning)
  • 1999 - Patrik Štefan (ČR/Atlanta Thrashers)
  • 2001 - Iľja Kovaľčuk (Rus./Atlanta Thrashers)
  • 2004 - Alexander Ovečkin (Rus./Washington Capitals)
  • 2012 - Naiľ Jakupov (Rus./Edmonton Oilers)
  • 2017 - Nico Hischier (Švajč./New Jersey Devils)
  • 2018 - Rasmus Dahlin (Švéd./Buffalo Sabres)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kde sledovať draft NHL a koľko Slovákov ním môže prejsť? (otázky a odpovede)