Incident ruských hokejistov bude mať dohru. Bude ho riešiť IIHF

MS 20 v hokeji zrušili pre množstvo prípadov koronavírusu,
MS 20 v hokeji zrušili pre množstvo prípadov koronavírusu, (Autor: SITA/AP)
SITA|5. jan 2022 o 17:16

Členovia ruského tímu požívali alkohol, fajčili v priestoroch letiska a odmietali si dať respirátor.

BRATISLAVA. Etická komisia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa bude zaoberať kauzou návratu výpravy Ruska z majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov v Kanade.

Mladí Rusi, Česi a Fíni mali po predčasnom zrušení MSJ cestovať do Európy 31. decembra z Calgary do Frankfurtu, no napokon leteli iba hráči Fínska.

Hokejistov Ruska a Česka z paluby lietadla spoločnosti Air Canada vykázali kvôli niekoľkým incidentom zo strany ruskej výpravy, Česi však doplatili na to, že mali veľmi mikiny rovnakej farby ako Rusi.

Členovia ruského tímu požívali alkohol, fajčili v priestoroch letiska a ani po opakovaných výzvach si odmietali nasadiť ochranu horných dýchacích ciest. Rusi však tvrdia, že ide o loži a práve oni sú obeťou nevhodného správania Čechov a aj Fínov.

Aká je pravda, bude teraz zisťovať etická komisia IIHF. V prípade dokázania obvinení hrozia Rusom sankcie, pravdepodobne finančného charakteru. Informuje o tom web iDnes.cz.

"Etická komisia chce, aby integrita hokeja utrpela čo najmenej škôd. Pokiaľ odhalí previnenie a postúpi to disciplinárnej komisie, tá môže navrhnúť sankcie. Väčšinou ide o finančné," uviedol viceprezident IIHF Petr Bříza pre český denník MF Dnes.

Český hokejov považuje vec za uzavretú, nechce rozdúchať ďalšie vášne. V prípade potreby sú však Česi pripravení podať vysvetlenie príslušným orgánom. Verziu českej strany s odstupom času potvrdili aj predstavitelia Fínska a aj časť slovenskej výpravy, ktorá sa domov vracala spomenutým lietadlom.

Český web tiež pripomenul, že nejde o prvý prehrešok Rusov pri ceste z MSJ v zámorí. "V roku 2011 neodleteli juniorskí šampióni domov, pretože tím okolo súčasných hviezd NHL Tarasenka, Orlova, Kuznecova a Panarina oslavoval tak, že v Buffale ich odmietli pustiť do lietadla," informuje iDnes.cz.

Aj vtedy Rusi tvrdili, že z ich strany bolo všetko v poriadku a situáciu mali pod kontrolou.

České médiá v súvislosti so silvestrovským incidentom v Calgary oslovili aj hokejové osobnosti zo svojej krajiny, ktoré majú skúsenosti z porušovaním pravidiel Rusov počas letov.

Samozrejmosťou malo byť fajčenie na toaletách, pričom raz sa hráčom CSKA Moskva podarilo zapáliť kôš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Incident ruských hokejistov bude mať dohru. Bude ho riešiť IIHF