Hokejový zväz rozhodol, že hráči z KHL nebudú hrať na majstrovstvách sveta

Patrik Rybár v bránke Spartaka Moskva.
Patrik Rybár v bránke Spartaka Moskva. (Autor: Twitter KHL)
SITA|27. mar 2023 o 16:01 (aktualizované 27. mar 2023 o 17:04)

SZĽH pristúpil k tomuto kroku po rozhovoroch s hráčmi pôsobiacimi v súťaži.

BRATISLAVA. Slovenská hokejová reprezentácia mužov už začala s prípravou na májové majstrovstvá sveta vo Fínsku.

Ako informuje oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), zatiaľ neoficiálny kemp v Bratislave pod vedením trénerov Petra Frühaufa a Petra Kosu od pondelka absolvujú šiesti hokejisti - brankári Šimon Latkóczy, Eugen Rabčan, Matej Tomek a útočníci Viliam Čacho, Marek Hrivík, Šimon Petráš.

Pre tento poltucet sa totiž už skončila sezóna na klubovej úrovni. Dôležitou informáciou z prostredia reprezentácie SR je skutočnosť, že do konca aktuálnej sezóny nebudú súčasťou národného tímu hokejisti, ktorí na klubovej úrovni pôsobia v ruskej KHL.

Ako referuje HockeySlovakia.sk, tréningy na povedie Peter Frühauf, ktorý je asistentom hlavného kouča Craiga Ramsayho a tiež reprezentačným skautom. Pomáhať mu bude Peter Kosa, ktorý má na starosti trio brankárov.

"Zmyslom tohto kempu je udržať v tempe chlapcov, ktorým sa sezóna predčasne skončila. Po oddychu potrebujú nabrať späť fyzickú silu. V prvom týždni budeme mať troch brankárov a troch korčuliarov.

Chlapci potrebujú cítiť ľad, dostať sa do záťaže aj v posilňovni. Budeme striedať jednoduchšie dni a náročnejšími zameranú na kondičnú prípravu. Cieľ je jasný - chceme byť čo najlepšie pripravení na majstrovstvá sveta,“ uviedol Peter Frühauf.

Počet účastníkov kempu sa bude postupne zvyšovať. "Niektorí chalani nám prisľúbili účasť na neoficiálnom kempe aj počas budúceho týždňa. Budeme mať k dispozícii možnosť štrnásť, možno pätnásť hráčov.

Oslovíme aj chlapcov, ktorí vypadli vo štvrťfinále play-off extraligy. Dáme im čas, aby si oddýchli, doliečili si drobné šrámy.

Mená nám budú pribúdať prakticky každý deň až smerom k prvej oficiálnej nominácii, respektíve finálnej na majstrovstvá sveta,“ dodal Frühauf. Celý realizačný tím reprezentácie bude v akcii od pondelka 10. apríla.

Zástupcovia reprezentácie SR v súvislosti so spomenutou absenciou hráčov z KHL uviedli, že ide o dohodu s hokejistami z tejto súťaže a nie verdikt, ktorým by odsúdili ich pôsobenie v ruskej lige.

"Posledné týždne sme viedli dlhú debatu s hráčmi z KHL. Vždy radi a s hrdosťou reprezentovali našu krajinu. Majú výkonnosť na to, aby mohli bojovať o účasť v záverečnej nominácii na majstrovstvá sveta.

Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme," uvádza sa stanovisku.

Slovenskí hokejisti, ktorí pôsobia v KHL

Michal Čajkovsky - Sibir Novosibirsk

Július Hudáček - Barys Astana

Adam Húska - Torpedo Nižnij Novgorod

Christian Jaroš - CSKA Moskva

Tomáš Jurčo - Červená hviezda Kunlun

Michal Krištof - Admiral Vladivostok

Adam Liška - Severstaľ Čerepovec

Patrik Rybár - Spartak Moskva

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejový zväz rozhodol, že hráči z KHL nebudú hrať na majstrovstvách sveta