Hviezdny Tkachuk opäť zachraňoval Floridu, výhra prišla až po predĺžení

Hráči Floridy Panthers oslavujú víťazstvo nad Vegas Golden Knights v treťom zápase finálovej série play-off NHL.
Hráči Floridy Panthers oslavujú víťazstvo nad Vegas Golden Knights v treťom zápase finálovej série play-off NHL. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|9. jún 2023 o 05:54 (aktualizované 9. jún 2023 o 08:35)

Víťazný gól strelil Carter Verhaeghe.

Finále play-off NHL - 3. zápas

Florida - Vegas 3:2 (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)

Góly: 5. Montour (Tkachuk, E. Staal), 58. Tkachuk (Verhaeghe, Ekblad), 65. Verhaeghe (Bennett, Forsling) – 17. Stone (Marchessault, Theodore), 35. Marchessault (Eichel, Stone)

Brankári: Bobrovskij 25/27 - Hill 20/23

/stav série: 1:2/

SUNRISE. Florida Panthers zvládli tretí zápas série proti Vegas Golden Knights a vyhrali vôbec prvý finálový zápas vo svojej histórii.

Nočný duel ovládli pomerom 3:2 po predĺžení a stav série tak znížili na 1:2.

"Výhra v predĺžení pred našimi fanúšikmi nám dáva momentum," komentoval zápas strelec víťazného gólu Carter Verhaeghe.

"Panteri" vstúpili do zápasu lepšie, v piatej minúte ich poslal do vedenia obranca Brandon Montour, ktorý presne vystrelil a prekonal Hilla.

Nadviazal na svoje úspešné výkony v doterajšom priebehu play-off, strelil svoj siedmy gól a stal sa len piatym aktívnym obrancom, ktorý to dokázal. Gól bol pre Montoura zároveň jeho desiaty bod, čím vytvoril rekord obrancu Floridy vo vyraďovacích bojoch.

Vyrovnanie Vegas v nočnom zápase prišlo o 12 minút. Kapitán Mark Stone sa výborne zorientoval pred bránou a v presilovke tečoval puk za chrbát Bobrovského.

Florida sa v početných výhodách trápila, "zlatí rytieri" naopak využili aj ďalšiu presilovku. V 35. minúte vystrelil po prihrávke Eichela presne Marchessault.

Strelec gólu na 2:1 vytvoril nový klubový rekord, bodoval už vo ôsmom zápase v rade. Spolu s Eichelom sú s 23 bodmi lídri tímovej produktivity.

Jednogólové vedenie si hráči Vegas držali veľmi dlho.

VIDEO: Zostrih 3. zápasu finálovej série play-off NHL 2023

Panthers sa na konci tretej tretiny rozhodli hrať bez brankára a hru 6 na 5 veľmi rýchlo zužitkovali. Puk do prázdnej brány dorážal hrdina play-off Matthew Tkachuk.

"Každý povie, že oni viedli väčšinu zápasu, čo je pravda, ale na konci dňa to nikoho nezaujíma," hovoril Tkachuk. "Je to 2:1. Do tohto zápasu sme išli čisto s tým, že chceme vyhrať tento zápas a to sme urobili."

Američan sa vďaka gólu stal najproduktívnejším hráčom play-off. S 24 bodmi vyrovnal centra Dallasu Roopeho Hintza.

Pre Tkachuka to bol zároveň jedenásty gól, čím prekonal klubový rekord v počte gólov v jednom play-off. Predošlý bol desať gólov Davea Lowryho z roku 1996.

Vyrovnávajúci zásah Tkachuka poslal zápas za stavu 2:2 do predĺženia, kde o víťazstve Floridy rozhodol v piatej minúte presnou strelou Carter Verhaeghe a stal sa hrdinom domácich.

"On je jeden z tých chalanov, ktorý to má proste v sebe," chválil spoluhráča kapitán Barkov. "Má neskutočnú strelu. Kedykoľvek vystrelí, je to nebezpečné bez ohľadu na to, odkiaľ strieľa."

VIDEO: Carter Verhaeghe a jeho víťazný gól v zápase číslo 3

Verhaeghe sa postaral o veľký moment. Tribúny zajasali, Florida odvrátila tretiu prehru, znížila stav série na 1:2 a vôbec prvýkrát v histórii sa radovala z finálového víťazstva.

"Nebudem klamať, som tu už dlho, ale hrať pred takouto kulisou je to najlepšie obdobie v mojom živote," povedal Barkov.

Na opačnej strane zavládlo sklamanie:

"Samozrejme, nechcete stratiť náskok, keď vediete dve minúty do konca, ale toto všetko k tomu patrí," hovoril útočník Vegas Jack Eichel. "Nikto nepovedal, že to bude ľahké."

"Myslím si, že sme robili veľa správnych vecí," komentoval tréner "rytierov" Bruce Cassidy. "Nedokázali sme ale streliť ďalší gól a pribiť tak klinec do rakvy."

Florida Panthers vyhrali v tohtoročnej vyraďovacej časti už siedmy zápas v predĺžení. Viackrát to dokázali len hráči Montrealu v roku 1993, ktorým sa to podarilo až desaťkrát.

Štvrtý zápas série odohrajú tímy v noci zo soboty na nedeľu o 2:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hviezdny Tkachuk opäť zachraňoval Floridu, výhra prišla až po predĺžení