Šéf bieloruského hokeja dostal dištanc za podporu Lukašenka

Hokejisti Bieloruska na ilustračnom zábere.
Hokejisti Bieloruska na ilustračnom zábere. (Autor: TASR)
SITA|8. sep 2021 o 16:00

Trest platí na obdobie piatich rokov.

BRATISLAVA. Disciplinárna komisia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) potrestala prezidenta Bieloruského hokejového zväzu Dmitrija Baskova.

Ten na základe päťročného trestu nesmie zastávať akúkoľvek aktivitu pri ľadovom hokeji na národnej ani nadnárodnej úrovni do 9. septembra 2026.

Ako informuje oficiálny web IIHF, ide o výsledok 10-mesačného vyšetrovania, ktoré uznalo Baskova vinným z porušenia predpisov.

Na základe dôkazov mal ovplyvňovať ďalšie osoby, aby podporovali bieloruskú vládu a tiež diskriminovať športovcov na základe ich politického presvedčenia.

Baskov tiež zneužil svoje postavenie v hokejových štruktúrach s cieľom podpory súčasného prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka, čím porušil Olympijskú chartu a tým aj ďalšie predpisy IIHF.

Prípadom sa IIHF začala zaoberať už v novembri 2020. Počas protivládnych protestov v jeseni 2020 malo konanie Baskova viesť k smrti Romana Bondarenka, incident sa stal 11. novembra 2020.

Vyšetrovanie síce nevylúčilo jeho prítomnosť pri incidente, nepotvrdilo však jeho priame či nepriame zapojenie k uvedenému úmrtiu.

Baskov zo svojho postu oficiálne podporoval Lukašenka a do roku 2020 mal stáť za ukončením spolupráce s "nespoľahlivými" hráčmi či trénermi.

Už v decembri 2020 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) prijal sankcie voči Baskovovi ako členovi výkonného výboru Bieloruského olympijského výboru.

Aktuálne je aj šéfom bieloruského klubu Dinamo Minsk. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Šéf bieloruského hokeja dostal dištanc za podporu Lukašenka