Chuťovky z NHLky: Slovenský hokej je na vzostupe. Čaká nás 20 hráčov v NHL?

Miloš Kelemen v prvom zápase v NHL.

Chuťovky z NHLky: Slovenský hokej je na vzostupe. Čaká nás 20 hráčov v NHL?

Miloš Kelemen v prvom zápase v NHL. (Autor: TASR/AP)
Miloš Kelemen v prvom zápase v NHL.
Miloš Kelemen v prvom zápase v NHL. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|26. jan 2023 o 18:55

Slovákov pribúda v NHL aj v draftových rebríčkoch.

NEW YORK. Kanaďania, Američania a Slováci. Ak by sa prvé tri kolá draftu skončili čo sa krajín týka tak, ako v rebríčku uznávaného Boba McKenzieho z TSN, na Slovensku by mohla nastať ďalšia draftová eufória.

Nechali by sme za sebou veľmoci i večných rivalov z Česka, ktorí väčšinu podobných mini súbojov vyhrávajú.

Mladá vlna slovenských hokejistov pripomína znovuzrodenie nášho hokeja.

Optimistické vyhliadky hovoria, že by sme jedného dňa mohli spomínať na to, keď v NHL nenastúpi za jeden ročník ani desať krajanov, matne a s povzdychom: „Chvalabohu, je to za nami.“

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Jedným z predstaviteľov novej vlny hráčov, ktorá nachádza spôsoby, ako sa presadiť, aj bez draftu, je Miloš Kelemen. Počas tohto týždňa ho sčista-jasna povolali z AHL a o pár hodín už predvádzal korčuliarske sólo pred päťtisícovkou divákov v Arizone.

Dnešné chuťovky budú okrem nastupujúcej slovenskej hokejovej generácie aj o Slafkovského prvej sezóne v NHL, trápení niekdajšej českej veľkej nádeje, fiasku vo Vancouveri či o momente, keď sa Chris Pronger stretol so smrťou.

1. Miloš Kelemen sa štartom v NHL stal 92. Slovákom v najlepšej súťaži sveta. Pred ním sa v lige predstavilo 86 slovenských korčuliarov a päť brankárov.

Štyria Slováci odohrali v súťaži jeden jediný duel – Stanislav Gron, Jozef Čierny, Milan Kytnár a Ivan Baranka, ktorý v ňom dokonca aj bodoval. Ani bod v NHL napriek štartu v nej nezískali Gron, Čierny, Kytnár, Radoslav Hecl, Jaroslav Obšut a Ladislav Karabin.

S tými je teraz na jednej úrovni aj Kelemen.

2. Kelemen je tretím Slovákom, ktorý debutoval v sezóne 2022/23. Slovensko má najviac debutantov od sezóny 2005/06, keď si premiéru v lige odkrútili Andrej Meszároš, Štefan Ružička, Milan Jurčina, Tomáš Kopecký a Peter Budaj.

Podobných sezón by malo pribúdať. V budúcom roku by svoje prvé zápasy v NHL mohli zaznamenať Šimon Nemec, Martin Chromiak, Samuel Kňažko či Filip Mešár. Niektorí z nich majú teoretickú šancu už v tomto ročníku.

Postupne by sa k nim v ďalších mohli pridať Dalibor Dvorský, Alex Čiernik, Maxim Štrbák či Servác Petrovský.

Povedzme to nahlas – slovenský hokej je na vzostupe.

Po tichej generácii prichádza vlna veľkých talentov. Majú pred sebou celé kariéry a hoci sa zrejme nepresadia úplne všetci, počet pravidelne hrajúcich Slovákov by mal narásť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Slovenský hokej je na vzostupe. Čaká nás 20 hráčov v NHL?