Fínov doviedol do finále MS. Česi majú prvého zahraničného trénera v histórii

Tréner Kari Jalonen.
Tréner Kari Jalonen. (Autor: TASR)
Sportnet|10. mar 2022 o 17:18 (aktualizované 10. mar 2022 o 17:52)

Členom realizačného tímu bude aj bývalý hráč NHL.

PRAHA. Fín Kari Jalonen sa stal novým trénerom českej hokejovej reprezentácie. Je tak prvým zahraničným koučom v histórii českého národného tímu.

Informáciu priniesol aj web iSport.cz.

Členmi realizačného tímu sa stali majiteľ a trenér Komety Brno Libor Zábranský a bývalý hráč NHL Martin Erat. Trénerom brankárov bude Zdeněk Orct.

Nový trénerský tím podpíše zmluvu do mája 2024. Jalonen vystriedal na lavičke Filipa Pešána. Česko na ZOH 2022 v Pekingu nepostúpilo ani do štvrťfinále.

Šesťdesiatdvaročný Jalonen, ktorý je rodákom z fínskeho Oulu, v minulosti pôsobil ako tréner okrem Liigy aj v KHL a tiež vo švajčiarskej NL. Naposledy, ešte v sezóne 2019/2020, viedol Bern.

V minulosti sedemkrát vyhral fínsku ligu, dvakrát švajčiarsku, má striebro z majstrovstiev sveta s fínskym A-mužstvom aj s dvadsiatkou. Vyskúšal si aj český hokej - v roku 2014 dostal Lev Praha do finále KHL.

Portál iSport.cz o jeho príchode na lavičku výberu českej reprezentácie prvýkrát informoval už na začiatku marca.

Podľa informácii vyššie spomenutého periodika sa pôvodne počítalo, že asistentmi nového trénera budú Miloslav Hořava a Pavel Gross, dohoda s touto dvojicou však napokon padla.

Ako ďalej informuje iSport.cz, dohoda s Jalonenom uzrela svetlo sveta aj napriek tomu, že niektorí z členov výboru odmietali, aby reprezentáciu viedol zahraničný tréner.

Jeden z asistentov Jalonena, Libor Zábranský, ktorý donedávna vykonával pozíciu viceprezidenta ČSLH, na svoju funkciu abdikoval.

Odmenu za prácu pri reprezentačnom mužstve sa rozhodol venovať nadačnému fondu pomáhajúcemu ukrajinským deťom. Pre zväz bude pracovať za jednu korunu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Fínov doviedol do finále MS. Česi majú prvého zahraničného trénera v histórii