Manažér Nitry: Zatvorme extraligu, aby sme v nej nemali hokejové Pohronie či Borčice

Emócie Vlci Žilina a HC 19 Humenné po finále play-off SHL.
Emócie Vlci Žilina a HC 19 Humenné po finále play-off SHL. (Autor: TASR - Daniel Stehlík)

V hokeji je aktuálna téma zostupu z extraligy.

BRATISLAVA. Vyskočili zo striedačky, vyhodili do vzduchu rukavice, objímali sa. Niektorí kľačali na kolenách, akoby im stále nedochádzalo, čo sa im podarilo. 

Hokejisti Humenného nedávno v dramatickom finále Slovenskej hokejovej ligy (SHL) zdolali Žilinu a oslavovali historický postup do extraligy. Najvyššiu súťaž si premiérovo zahrajú aj vďaka tomu, že víťazstvo v SHL znamenalo miestenku medzi elitou. 

Na budúci rok sa to už nemusí opakovať. Časť extraligových klubov totiž nesúhlasí s vlaňajším rozhodnutím výkonného výboru SZĽH a chce vrátiť späť minulý model, keď o vypadnutí resp. zotrvaní v najvyššej súťaži rozhodovala baráž medzi posledným tímom extraligy a víťazom SHL. A niektorí by zašli ešte ďalej. 

Víťazi Tipos Slovenskej hokejovej ligy v sezóne 2022/2023 - HC 19 Humenné.
Víťazi Tipos Slovenskej hokejovej ligy v sezóne 2022/2023 - HC 19 Humenné. (Autor: TASR)

Radivojevič: Záchrana je drahá, trpia mladí

„Treba sa na to pozrieť z viacerých uhlov. O čo ide klubom, o čo zväzu, či chceme vychovávať mladých hráčov. Vďaka priamemu zostupu bola extraliga atraktívna takmer až do posledného kola. 

Druhá vec je, že zainteresované kluby vynaložia oveľa viac financií, aby sa zachránili a trpia tým aj mladí hráči, vôbec nehrávajú. To bol aj náš prípad. 

Nevravím, že sme boli úplne namočení, ale tiež nastala situácia, že sme menej nasadzovali mladších, neskúsenejších hokejistov. V tomto je podľa mňa veľké mínus,“ tvrdí športový riaditeľ Dukly Trenčín Branko Radivojevič.

Ako optimálny variant ponúka rozšírenú baráž, kde by hrali posledné dva tímy z extraligy a prvé dva z druhej najvyššej súťaže. 

„Podľa mňa by to bol najférovejší prístup. Aby to neznevýhodnilo tímy prvej ligy, tá by sa mohla hrať bez play-off, prvé dva tímy z dlhodobej súťaže by postúpili priamo do baráže. Ale zároveň si povedzme, ktorý z prvoligových klubov má štadión na to, aby mohol hrať v extralige a mal by na to aj finančne. 

Mám taký pocit, že všetci chcú už konečne dostať Žilinu do ligy a tri roky sa im to nedarí. Myslím si, že keby sa tam Žilina dostala, toto by nebola téma a všetci by súhlasili s barážou."  

Niekdajší útočník Ján Pleva si zahral viac sezón v extralige aj prvej lige. V Česku sa hrá baráž dlhé roky a keď chce niekto postúpiť, musí poskladať kvalitné mužstvo. 

„Nie som za priamy postup a zostup, ale za baráž. Prvá liga by mala slúžiť na hokejový rozvoj, pomáhať mladším hráčom na prechod z juniorského veku do mužského hokeja. Z prvej ligy majú ambíciu postúpiť možno dva kluby. Z môjho pohľadu tam hrá až príliš veľa starých hráčov.“ 

Chrenko: Zatvorme extraligu na päť rokov

Generálny manažér HK Nitra Tomáš Chrenko šiel v otázke baráž vs. priamy postup a zostup do extrému. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Manažér Nitry: Zatvorme extraligu, aby sme v nej nemali hokejové Pohronie či Borčice