Netreba robiť ďalšie zmeny vo vedení. Šéfka kanadského hokeja obhajuje organizáciu

Kanadskí hokejisti.
Kanadskí hokejisti. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. okt 2022 o 14:08

Andrea Skinnerová zdôraznila, že nevhodné správanie sa k ženám sa netýka len hokeja.

OTTAWA. Predsedkyňa predstavenstva v Kanadskej hokejovej federácii (Hockey Canada) Andrea Skinnerová pred kanadským parlamentom obhajovala kroky, ktoré organizácia podnikla v súvislosti so sexuálnymi škandálmi.

Podľa bývalej hokejistky nie sú potrebné ďalšie zmeny vo vedení federácie, ale iba odlišná komunikačná stratégia. Poslanci prostredníctvom videohovoru vypočúvali aj Skinnerovej predchodcu vo funkcii Michaela Brind’Amoura, ktorý odstúpil 6. augusta.

Kanadská vláda nedávno pozastavila financovanie zväzu po tom, ako sa jeho vedenie v tichosti mimosúdne vyrovnalo s údajnou obeťou sexuálneho útoku od ôsmich juniorských reprezentantov krátko po celkovom víťazstve na MSJ v roku 2018.

Incident sa údajne udial v hotelovej izbe v ontárijskom Londone. Organizácia vyšetruje aj ďalší prípad údajného sexuálneho útoku v Novom Škótsku, ktorý sa týka juniorskej reprezentácie z roku 2003.

"Toxické správanie existuje v celej spoločnosti. Naznačovať, že je to špecifický problém hokeja a že v ňom prevláda takáto kultúra, je podľa mňa kontraproduktívne pri hľadaní riešení.

Je tu riziko, že sa neurobia celoplošné zmeny potrebné na to, aby sa zabránilo a hovorilo sa o toxickom správaní, najmä voči ženám.

Žiada sa od nás iný prístup a my robíme kroky, aby sme zmenili spôsob našej komunikácie. Nemyslíme si, že momentálne treba robiť ďalšie zmeny v našom vedení.

Naďalej má našu podporu," uviedla Skinnerová. Scott Smith zostal napriek škandálom prezident Hockey Canada.

Vyšetrovatelia v júli zistili, že federácia vyplatila od roku 1989 dokopy 7,6 milióna dolárov v rámci deviatich mimosúdnych vyrovnaní s obeťami sexuálneho obťažovania a násilia. Väčšinu z nich mal na svedomí bývalý juniorský tréner Graham James.

Hockey Canada sa zaviazala vytvoriť akčný plán v snahe zabrániť ďalším podobným incidentom a nepoužívať peniaze zo svojho špeciálneho fondu na mimosúdne vyrovnanie s prípadnými obeťami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Netreba robiť ďalšie zmeny vo vedení. Šéfka kanadského hokeja obhajuje organizáciu